Close
Megvannak a legjobb filmek az idei Sundance Filmfesztiválon

Megvannak a legjobb filmek az idei Sundance Filmfesztiválon

És óriási streaminglicit is kialakult a legjobb alkotásra.

Az amerikai versenyfilmek közül Sian Heder CODA című játékfilmjét és Ahmir “Questlove” Thompson Summer Of Soul című dokumentumfilmjét jutalmazta fődíjával a 2021-es Sundance Filmfesztivál zsűrije. A története során először online térbe költözött független nemzetközi filmmustra virtuális díjátadója kedd este volt.

Heder siket szülők egészséges hallású gyermekéről szóló filmje az első alkotás a filmmustra történetében, amely mind a három fődíjat – a zsűri nagydíját, a rendezői díjat és a közönségdíjat –, valamint a zsűri egy különdíját is elnyerte az amerikai versenyfilmek mezőnyében – számolt be a The Variety című filmes portál.

Jelenet a Summer of Soulból

A fesztivál nyitóestjén debütált produkcióért ádáz licitharc bontakozott ki, amelyből az Apple Studios került ki győztesen,

a mustra történetében rekordot jelentő 25 millió dollárt kínálva az alkotásért.

Az amerikai dokumentumfilmek közül a Summer Of Soul című alkotás, a The Roots nevű hiphopegyüttes tagjának, Ahmir “Questlove” Thompson munkája nyerte el a fődíjat. Az 1969-es harlemi kulturális fesztiválról szóló produkció a zsűri nagydíja mellett a közönségdíjat is megkapta.

A Summer of Soul című filmben a Fekete Woodstockként is ismert 1969-es Harlem Cultural Festival is megelevenedik

A nemzetközi játékfilmes mezőny nagy nyertese Blerta Basholli Hive című alkotása volt, amely Heder filmjéhez hasonlóan – és a fesztivál történetében szintén először – a zsűri nagydíját, a közönségdíjat és a rendezői díjat is elnyerte.

A film egy egyedülálló anyáról szól, aki a túlélésért küzd, miután férje eltűnik a koszovói háborúban. A nemzetközi dokumentumfilmes mezőnyben a nagyrészt animációs Flee című alkotás nyerte el a zsűri nagydíját: a film egy meleg afgán menekült életéről szól.

Részlet a Flee-ből

A mezőny közönségdíját a Writing With Fire című alkotás kapta, amely India egyetlen, kizárólag dalit nők által működtetett újságjáról szól. A virtuális ceremónia házigazdája Patton Oswalt komikus volt. A nyertesek egyebek között saját otthonaikban vagy autóban ülve mondták el köszönőbeszédeiket.

(Forrás: MTI)

filmfesztivál | díj | film | kultúra | művészet

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram