Close
Ilyen mutatós és modern lett a teljes átalakuláson átesett tokaji Mercure Hotel

Ilyen mutatós és modern lett a teljes átalakuláson átesett tokaji Mercure Hotel

Az egykori robosztus épülettömeg egy új, könnyed burkot kapott, míg a hotel belső kialakítása modern, letisztult képet mutat. A BORD Építész Stúdió tervei alapján megújult modern épület jól illeszkedik a városképbe és vízparti természeti környezetbe.

A Tisza és a Bodrog találkozásánál, Tokaj történelmi belvárosának kapujában található szállodaépület 1977-ben épült még a szocializmus idején, az organikus építészet egyik jeles alakja, Sáros László DLA, Ybl-díjas építész tervei alapján.

Az épület megjelenését egyértelműen meghatározta a kor kedvelt építőanyaga, a beton, melyet alagútzsalus építéstechnológiával kiviteleztek. Öt szint magasságban, szintenként hét darab monolit, azaz helyszínen öntött betonalagutat készítettek.

Az alagutak 3,5m-es fesztávolsága határozta meg a hotelszobák szélességét és az épület központjában található lépcsőházhoz kapcsolódó középfolyosóról nyíltak. Az alagutak végeit a homlokzati síkon fakeretbe foglalt üvegezés, szakipari fal zárta le, előtte tömör mellvédes loggiákkal.

A racionálisan szerkesztett negyvenkét szobás szállodaépület felújítása, modernizálása azonban idővel elengedhetetlenül szükségessé vált.

Az új tulajdonos egy modern megjelenésű, négycsillagos boutique borhotelt álmodott meg a túrázni, bort kóstolni vagy egyszerűen kikapcsolódni vágyó vendégek számára.

Tény, hogy az épület tartószerkezeti váza, az alagútzsalus struktúra, alapvetően alkalmas a modern funkcionális igények kielégítésére, így azt megőrizve és kiegészítve, környezettudatos módon született újjá az épület.

Az eredetileg szabadon álló szállodaépület a központba vezető Rákóczi utca irányából kissé hátrahúzva helyezkedett el. Az új hotel azonban zárja az utcafronti telekszakaszt, illeszkedve a kialakult utcaképbe. Egy földszintes, nyeregtetős épületrész fogadja a vendégeket, amely egy zöldtetővel fedett nyaktaggal kapcsolódik az ötszintes vasbeton tömeghez.

Az utca felől így egy barátságos, hívogató terület fogad, ahol egy borbár, borshop, nyáron borterasz, valamint a szálloda recepciója, a lobby és a lounge kapott helyet. 

Az épület vertikális közlekedése az eredeti közlekedő magokban történik. Az átalakítás eredményeképp a szobák száma ötvenötre emelkedett.

Az eredeti homlokzaton megjelenő tagolást és lépcsőzéseket egy letisztult képet adó burok veszi körül, új formát, új arcot adva ezzel a meglévő tömegnek. A Bodrog irányába néző lakóegységek esetében a homlokzati síkot kitolva nagyobb alapterületű szobák jöhettek létre.

A meglévő tetőn egy új szintet alakított ki: nagy teraszos, körpanorámás apartmanok, exkluzív lakosztályok számára, kilátással a környező dombokra, a folyóra és a városra. Az alagsori szinten egy wellness részleget rndeztek be, amely a kert felé nyit: fedett és szabadtéri úszómedencékkel, ahol szauna és masszázs is várja a vendégeket.

(Fotók: Tamás Pál, Bujnovszky Tamás)

modern | szálloda | hotel | új | Mercure

FOLYTASD EZZEL

A csendes egyszerűség szinonimája lehetne ez az art decóból inspirálódott enteriőr

A lombokat követve kanyarog ez a liliom alakú brazil ház

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom