Close
Ezzel a módszerrel egészen biztosan nem lesz rémálom az építkezés

Ezzel a módszerrel egészen biztosan nem lesz rémálom az építkezés

Stresszes, idegőrlő és rengeteg energiát elégető feladat az építkezés, még akkor is, ha nem saját kezünkkel ássuk az alapot vagy húzzuk fel a falakat. Aki belevág egy családi ház építésébe, minden egyes lépést ezerszer átrág előtte, valamennyi folyamatot gondosan megtervez, és kiválasztja a számára megfelelő szakembereket. Ennél a pontnál lépünk közbe és ajánlunk egy olyan megoldást, amivel a legtöbb bizonytalansági tényező kiiktatható.

Az elmúlt évtizedek technikai forradalma életünk szinte minden területén újítások olyan sorát hozta, amelyek könnyebbé és gazdaságosabbá teszik mindennapjainkat. A fejlesztések az építőipart is komolyan érintették, az innovációk az építőanyagok esetében is látványos eredményeket hoztak. Ezeknek a termékeknek a beépítéséhez ugyanakkor friss szaktudásra van szükség, ha maximálisan ki akarjuk használni azok adottságait.

A Wienerberger éppen ezért indította útjára Mesterház Programját, hogy a házépítőknek segítsenek elkerülni a kivitelezés során gyakran elkövetett hibákat.

 

“Különböző kutatásokból kiderült, hogy van egy jelentős része a családi házat építtetőknek, akik magasabb minőségre vágynak, és abban is szeretnének biztosak lenni, hogy ezt a magasabb minőséget meg is kapják, ugyanakkor bizonytalanok lehetnek a végeredményben. Úgy gondoltuk, hogy a gyártóoldalon állva egyfelől lehetőségünk van reagálni erre a vásárlói vélekedésre, a másik oldalról nézve viszont a felelősségünk is nagy, hiszen gyártóként kell azért tennünk, hogy a magyar építőipar jó színben tűnjön föl és jól is működjön. Erre egyébként több programot is elindítottunk, például díjmentes képzéseket szervezünk kivitelezőknek” – indítja a Mesterház Program történetét Nagy Zsolt István, a Wienerberger marketingvezetője.

Üdvözöl az okostégla

Az építőanyag-gyártás az elmúlt években számos olyan innovációt tudott felmutatni, ami a magas szintű és minőségi építkezésben számottevő fejlődést jelent. Olyan megoldások jelentek meg a piacon, amelyek okos tulajdonságok sorát vonultatják fel, és jóval kedvezőbb hőszigetelő képességekkel rendelkeznek, mint elődeik. Ezek egyik legújabb példája a Wienerberger vállalat által fejlesztett Porotherm X-therm tégla,

melynek tervezéséhez olyan profi számítógépes modellezést használtak, amit a Forma-1-es autók kidolgozásakor alkalmaznak.

Beépítésénél körültekintőnek kell lenni, ha technikai képességeiket, hőszigetelő adottságaikat teljes mértékben ki akarja használni az építtető, éppen ezért fontos, hogy a kivitelezésnél pontosan betartsák az elemi szabályokat. A Wienerberger több mint egy éve indított, rendkívül népszerű Mesterház Programja éppen erre kínál megoldást. Kevés olyan leendő családi ház-tulajdonos van ugyanis, aki képes eldönteni, hogy a megvásárolt építőanyag technológiai adottságaihoz alkalmazkodnak-e megálmodott otthona tervei, majd megfelelően zajlik-e a kivitelezés.

De hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

Nagyon egyszerűen. Az érdeklődő a honlapon talál egy részletes leírást, amit ha átnyálaz, utána kinyilváníthatja a szándékát a közös munkára. Egy regisztrációval hozzájárul a kapcsolatfelvételhez, és amikor ez megtörténik, következhet az igények egyeztetése. Részleteibe merülve elmondja, pontosan mire vágyik a leendő házával kapcsolatban – de mielőtt azonban nagyon megszaladna, nem árt tisztázni, hogy ebben az esetben csak a fal, tető, födém hármasról van szó.

A Mesterház Program abban tud segíteni, hogy a különböző dilemmákat érvekkel és ellenérvekkel válaszokká alakítsa át. A díjmentes szolgáltatás ellenben csupán akkor jár, ha a Wienerberger termékeit választja a megrendelő. Ennek legértékesebb része a háromszori helyszíni műszaki szaktanácsadás, ami azt jelenti, hogy a képzett szakemberek háromszor felkeresik a kivitelezés helyszínét és egy ellenőrző lista alapján megvizsgálják, hogy a kivitelezés megfelel-e azoknak a feltételeknek, amiket a gyártó az alkalmazástechnikai útmutatójában leír.

Nincs harag

Érdekesség, hogy a telefonos konzultációkért nem kell fizetni, még akkor sem, ha a megrendelő utólag mégsem a Wienerberger termékeit választja. Nagy Zsolt István szerint ez hasznos dolog, hiszen egyrészt fejlődik a piac, másrészt a vevők tudatosabbak, és ha több megalapozott döntést hoznak, az hosszú távon csak jó lehet.

 

A Mesterház Program szakembereinek segítségét már csak azért is megéri igénybe venni, mert az építőanyag tudatos választásával a további anyagok mennyiségén spórolhatunk. Okostégla használata esetén akár utólagos hőszigetelő rétegre sincs szükség, így felesleges pluszkiadásoktól kímélhetjük meg magunkat, miközben a 2022 második felétől érvényes, a közel zéró energiaigényű épületekre vonatkozó előírásokat teljesíthetjük. A kevesebb felhasznált építőanyag révén ráadásul a lakástulajdonosok ökológiai lábnyomát is csökkenthetjük. E mellett a megfelelő beépítéssel a fűtési és hűtési költségek, valamint a szén-dioxid kibocsátás is alacsonyan tartható, ami minden családi ház tulajdonosának hosszú távon érdeke.

Kinek jó ez?

“Azoknak, akik biztosra akarnak menni és azt szeretnék, hogy az a műszaki tartalom, amire vágynak, meg is valósuljon. Ha az építtető elmondja a kivitelezőnek, hogy ebben a programban részt vesz, akkor az már egy olyan helyzetet teremt, hogy a kivitelező is alaposabban utána nézhet az adott termék pontos használatának. Nyilván a kivitelezőkkel mi is kapcsolatban állunk, és ők is bátran fordulhatnak hozzánk műszaki tanácsadásért, tehát az egész folyamat önbeteljesítővé válhat. Az ügyfeleink már a kivitelező választásánál is arra törekednek, hogy jó referenciával rendelkező szakembert találjanak, ha netán ez mégsem jön össze és rosszul választanak, valamint a kivitelező nem rendelkezik megfelelő tapasztalattal és szaktudással, akkor ezen a ponton gyorsan kibukhat, amikor kiderül, hogy egy mesterházat szeretnének építeni. Ilyenkor előfordulhat, hogy a kivitelező mondja, ezt így, ebben a formában nem vállalja és nem járul hozzá ahhoz, hogy valaki átvilágítsa a munkája minőségét – miközben egyébként teljesen nyilvános az ellenőrzési lista. Semmi olyan extra dolog nincs benne, amit egy tapasztalt szakember ne tudna könnyedén megvalósítani.” – ecseteli Nagy Zsolt István.

Mikor érdemes becsatlakozni?

A marketingvezető szerint, ha már megfogalmazódott az igény a házépítésre, akkor érdemes beregisztrálni.

“Amikor a ház tervezése elindul és megfogalmazom a vágyaimat, már abban a fázisban felvetődhetnek olyan kérdések, amiket jobb előre körbejárni – például milyen vastag legyen a fal, milyen falat vagy födémszerkezetet szeretnék kialakítani. A nagy dolgok már a tervezési folyamat korai szakaszában eldőlnek, utána pedig nyugodtan lehet ezeket a beszélgetéseket lefolytatni az építésszel” – mondja Nagy Zsolt István, akinek szavaiból tehát egyértelműen kiderül, hogy az építkezés lehető legkorábbi szakaszában érdemes a Mesterház Programhoz csatlakozni, mert így biztosan olyan otthonunk lesz, amilyet megálmodtunk.

(A cikk a Wienerberger Magyarország támogatásával készült.)

Mesterház Program | módszer | födém | tanács | tető

FOLYTASD EZZEL

Turisztikai dizájnversenyeken tarolt az ország két varázslatos szállodája

Így csaphatsz le a Budapest születésnapjára készült egyedi plakátra!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram