Close
Öt szabály az azonnal puha mézeskalácshoz

Öt szabály az azonnal puha mézeskalácshoz

Az ünnepi hangolódás egyik fontos szereplője a mézeskalács. Amikor a gazdagon fűszerezett, változatos formájú sütemények illata belengi a lakást, akkor már tudhatjuk, nem kell sokáig várnunk a karácsonyra.

Tippjeink segítségével ráadásul minden alkalommal csodálatosan puha mézik készülhetnek.

1. Bár a mézeskalács elkészítése nagyon egyszerű, nem egy gyors folyamat, hiszen a tészta akkor lesz tökéletes, ha egy napig pihentetjük a hűtőben. Éppen ezért érdemes a tésztát az egyik nap begyúrnunk, hogy aztán másnap ki is süthessük a kiszaggatott mézeskalácsokat.

Fontos, hogy

díszítés előtt hagyjuk teljesen kihűlni, különben a cukormáz lefolyik róla.

2. A tésztát azért szükséges legalább egy éjszakán át pihentetni, mert sokkal könnyebb hidegen dolgozni vele, mint kézmelegen. Amikor a tészta már teljesen felveszi a szoba hőmérsékletét, ragadni kezd, azonban, ha a hűtőből vesszük ki és gyorsan dolgozunk, nem tapad sem a sodrófára, sem pedig a munkalapra.

3. Ha túlságosan nagy adag tésztát gyúrtunk be, bátran tegyük légmentesen záródó tasakba és fagyasszuk le! Sütés előtt nincs más dolgunk, minthogy előző nap kivegyük a mélyhűtőből és a sima hűtőszekrényben hagyjuk felolvadni. Sőt, a mézeskalács állaga akkor is csodálatosan puha tud maradni, ha már a kisütött sütiket fagyasztjuk le. Fontos azonban, hogy ne mikróban olvasszuk ki, úgy ugyanis megkeményedik.

4. Az igazán jó mézeskalácsnak a széle roppan, a belseje viszont puha. Ehhez viszont egyrészről az kell, hogy a hűtőből kivéve ne lisztezzük túl az átgyúrás során, másrészről nem szabad túlsütnünk sem.

5. A legtöbb süteményt 180-200 fokon szokás sütni, a mézeskalácsnak ennél alacsonyabb hőfok, 165-170 fok is elég. Ráadásul az apróra szaggatott sütemények hat-hét perc alatt elkészülnek, így érdemes nagyon résen lenni és figyelni a sütési időt annak érdekében, hogy a mézeskalács puha állagát garantálni tudjuk.

+1: A jól megválasztott recept már fél siker, hiszen így a tészta nem lesz nyúlós, ragadós lesz. Ebben a cikkünkben egy garantáltan jól működő receptúrát osztottunk meg a Roadster olvasóival.

(Fotók: Unsplash)

praktikák | mézeskalács sütése | konyhai tippek | sütési tippek | mézeskalács

FOLYTASD EZZEL

Ezekért a tejes kólákért őrül meg most éppen a világ

Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram