Close
Öt szabály az azonnal puha mézeskalácshoz

Öt szabály az azonnal puha mézeskalácshoz

Az ünnepi hangolódás egyik fontos szereplője a mézeskalács. Amikor a gazdagon fűszerezett, változatos formájú sütemények illata belengi a lakást, akkor már tudhatjuk, nem kell sokáig várnunk a karácsonyra.

Tippjeink segítségével ráadásul minden alkalommal csodálatosan puha mézik készülhetnek.

1. Bár a mézeskalács elkészítése nagyon egyszerű, nem egy gyors folyamat, hiszen a tészta akkor lesz tökéletes, ha egy napig pihentetjük a hűtőben. Éppen ezért érdemes a tésztát az egyik nap begyúrnunk, hogy aztán másnap ki is süthessük a kiszaggatott mézeskalácsokat.

Fontos, hogy

díszítés előtt hagyjuk teljesen kihűlni, különben a cukormáz lefolyik róla.

2. A tésztát azért szükséges legalább egy éjszakán át pihentetni, mert sokkal könnyebb hidegen dolgozni vele, mint kézmelegen. Amikor a tészta már teljesen felveszi a szoba hőmérsékletét, ragadni kezd, azonban, ha a hűtőből vesszük ki és gyorsan dolgozunk, nem tapad sem a sodrófára, sem pedig a munkalapra.

3. Ha túlságosan nagy adag tésztát gyúrtunk be, bátran tegyük légmentesen záródó tasakba és fagyasszuk le! Sütés előtt nincs más dolgunk, minthogy előző nap kivegyük a mélyhűtőből és a sima hűtőszekrényben hagyjuk felolvadni. Sőt, a mézeskalács állaga akkor is csodálatosan puha tud maradni, ha már a kisütött sütiket fagyasztjuk le. Fontos azonban, hogy ne mikróban olvasszuk ki, úgy ugyanis megkeményedik.

4. Az igazán jó mézeskalácsnak a széle roppan, a belseje viszont puha. Ehhez viszont egyrészről az kell, hogy a hűtőből kivéve ne lisztezzük túl az átgyúrás során, másrészről nem szabad túlsütnünk sem.

5. A legtöbb süteményt 180-200 fokon szokás sütni, a mézeskalácsnak ennél alacsonyabb hőfok, 165-170 fok is elég. Ráadásul az apróra szaggatott sütemények hat-hét perc alatt elkészülnek, így érdemes nagyon résen lenni és figyelni a sütési időt annak érdekében, hogy a mézeskalács puha állagát garantálni tudjuk.

+1: A jól megválasztott recept már fél siker, hiszen így a tészta nem lesz nyúlós, ragadós lesz. Ebben a cikkünkben egy garantáltan jól működő receptúrát osztottunk meg a Roadster olvasóival.

(Fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Hat ok, amiért kezdj el már ma gyömbér teát inni
Ebben az évben végre megtartják Magyarország legizgalmasabb gasztrofesztiválját
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom