Close
Mi az a cseppentőlemez?

Mi az a cseppentőlemez?

Ezt a kifejezést viszonylag ritkán halljuk, azonban ennek az elemnek igen fontos szerepe van az ereszek vízelvezetésében. Használatával sok, igen kellemetlen meglepetéstől óvjuk meg magunkat.

Az eresz szerepe

Talán senkit sem kell győzködni arról, hogy milyen hasznos maga az eresz. Eső mindig is volt, ezért az eresz szerepköre is hamar létrejött.

Ugyan eleinte csupán a fal szárazon tartása révén építettek vízelvezető szerkezeteket, az ereszcsatorna valamivel kifinomultabb. A vizet nem csak lezúdítja az alatta áthaladók nyakába, hanem előre meghatározott helyre vezeti.

Az ott összegyűlő eső nem okoz kárt a ház talapzatában. Ennek az elvezetésnek pedig számos módja létezik, ideértve az igen díszes vízköpő szobrokat is.

Az ereszek korlátai

A modern ereszek többnyire fémből vagy PVC műanyagból készülnek, habár nem tűntek el a beton-, kő-, illetve faverziók sem. Kialakításuktól függően azonban több kihívással is szembenéznek, anyaguktól függetlenül.

Az első igen fontos tényező a kapacitás. Rendkívül csapadékos területen lényeges, hogy nagy mennyiségű vizet legyenek képesek elvezetni anélkül, hogy a csatornából oldalra kifolyjon. Ez a kihívás a csatornaalak és -mélység változtatását igényli.

Egy eresz megépítésénél szintén érdemes észben tartani, hogy az esővizet fel akarjuk-e használni. Ugyanis, ha az elvezetőcső egyenesen a csatornába továbbítja a csapadékot, a szerkezet megbontása nélkül nem juthatunk hozzá.

Szintén gyakori probléma az ereszcsatornák eltömődése. Igen hálátlan munka a rothadó növényi maradványokat takarítani a poshadó esővízből. Ilyen esetekben azonban az ereszfedő sok vesződségtől kímélhet meg minket.

Ez egy rácsos szerkezet, mely bizonyos méret feletti törmeléket nem enged át magán, ezzel csökkentve a dugulás lehetőségét. Nem kell attól tartanunk, hogy az ereszben maradó pangó víz hozzájárul a szúnyogszaporulathoz.

Ezeken felül az a tény is problémát okozhat, hogy az eresz és a tető között gyakori, hogy van némi hézag. Erre a problémára találták ki a cseppentő-, avagy ereszszegély lemezt.

Mire jó a cseppentőlemez?

Ez a bádoglap a tető és az eresz határán helyezkedik el, és szakszerűen lezárja a víz útját a tető felé. Ezzel elkerülhetjük, hogy a tető beázzon az ott található részen keresztül.

Mindemellett az eresz számára is igen hasznos. Kialakításával hozzájárul ahhoz, hogy a csatorna megfelelően tudja irányítani a víz áramlását.

A cseppentőlemezek anyaga többnyire bádog, ezáltal ellenállnak a rozsdásodásnak, valamint könnyen formálhatók, alakíthatók. A Káplár fatelep készletén számos kialakításban és méretben megtalálhatod ezeket az igen hasznos elemeket.

Az ereszszegély lemez szélessége azt határozza meg, hogy mekkora hézagot képes lefedni. Abban az esetben, ha nagyobb távot kell áthidalni, érdemes a szélesebb verziók közül válogatnod.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Félcipő a stílusos férfinak – trendek 2023-ra

Szemészeti vizsgálat kisokos egy népszerű szemészettől

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram