Close
Michelin-csillagos éttermi sörpárosításban szerepel a Monyo nyolc tétele

Michelin-csillagos éttermi sörpárosításban szerepel a Monyo nyolc tétele

A Michelin-csillagos fine dining étterem, a Costes Downtown immár a borszortiment mellett sörpárosítással is kínálja öt- és hétfogásos menüjét, a tányérok mellé kerülő palackok közül pedig nyolc a Monyo Brewing Co. tétele. A hazai színtér egyik legdinamikusabb fejlődő kraft sörfőzdéje ezzel ismét szintet lépett.

A hazai kisüzemi sörfőzdék fejlődésével egyenes arányban egyre szélesebb körben vált elfogadottá a nézet, miszerint a sör is lehet presztízsital, olyan magas minőséget képviselő különlegesség, amely bearanyozza a pillanatot. Azaz egyre inkább beigazolódik a mondás, miszerint

a sör az új bor.

A szemléletváltás egyik katalizátora pedig a Monyo Brewing Co. volt, akik itthon elsőként jelentkeztek több, a legmagasabb minőségű összetevőkből főzött, a borokhoz hasonlóan évjáratos sörbranddel, mint a Boris The Blade nevű Russian imperial stout vagy a Franky Four Fingers nevű árpabor.

Emellett a különböző borászatokkal (Bodrog Borműhely, Gizella Pince vagy épp a Heumann Pincészet) való együttműködéseik révén úttörőnek számítanak a bor- és sörvilág házasításában is. Ezek fényében nem csoda, hogy megtalálták egymást a Costes Downtown étteremmel.

“Pár éve, amikor a kisüzemi sör hirtelen nemcsak itthon, hanem egész Európában elkezdett trendivé válni, már gondolkodtunk egy hasonló menün, de akkor még nem éreztük az emberekben a kellő nyitottságot, és hát a főzetek minősége sem mindig érte el az általunk elvárt szintet” – nyilatkozta Miguel Rocha Vieira executive chef.

“Ráadásul akkoriban még a felhozatal sem nekünk kedvezett. A Monyo szortimentjében azonban több olyan tétel is szerepel, amelyek kiválóan illeszkednek a már meglévő fogásokhoz, arról nem is beszélve, hogy a spontán erjesztésű söreik sokban hasonlítanak a borokra, így azokra a vendégkörünk is nyitottabb” – tette hozzá Pongrácz Péter, a Costes Downtown head sommelier-je.

Miguelnek mellesleg a kedvenc párosítása a mangalicakaraj és terrin körömpörköltmártással és sztrapacskával, amelyhez remekül illik a 2017-es Spontan Syrah a maga borszőlős jellegével. A sör és étel pazar együttállására tökéletes példa a posírozott és grillezett fürj choucroute-tel és kelbimbóval, amely mellé a Schatzi nevű szűretlen bajor búzasört kínálják, vagy a birsalmával és fahéjjal feladott túrógombóc és az ahhoz párosított Anubis nevű mézsör.

Az öt- illetve hétfogásos kóstolómenü összesen nyolc tányérja mellé érkeznek a Monyo Brewing Co. sörkülönlegességei. Aki ezt esetleg kevésnek érzi, annak csak tavaszig kell várnia: akkor ugyanis az étlappal együtt a párosítások is megújulnak.

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom