Close
Hamarosan kiderül, mely éttermek kerültek a legjobbak közé a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén

Hamarosan kiderül, mely éttermek kerültek a legjobbak közé a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén

A Michelin-kalauzba első ízben beválasztott izmiri és bodrumi éttermeket együtt fogják bejelenteni a másodjára is bekerülő isztambuli éttermekkel egy egyedülálló esemény keretében, amelyet 2023. november 9-én tartanak Isztambulban.

Izmir és környéke, ideértve a borúton található elragadó Urla városát is, erőteljesen gyökerezik a török riviéra és a Földközi-tenger kulináris hagyományaiban és helyi természeti adottságaiban, ennek köszönhetően az ételek masszív választékát kínálja.

A gasztronómiai és trendi éttermektől a modern kávéházakon át a hagyományos és népszerű vendéglőkig terjedő kínálatával İzmir kiemelkedik a sokszínűségével.

Számos étterem – melyeket sok esetben fiatal helyi séfek vezetnek –, arra törekszenek, hogy modern köntösben tálalák a gasztronómiai örökséget. Az éttermek égei-tengeri ízeket, frissen fogott halat és gazdag mezzéket kínálnak.

A Muğla tartományban található Bodrum az egyik leghíresebb luxus színvonalú törökországi úti cél. Ott az autentikus és tengeri ízeket kínáló török éttermek nagyszerűen keverednek a nemzetközi konyhát felsorakoztató vendéglőkkel – melyek közül az ázsiai és az olasz a legnépszerűbb –, s mindez egy rendkívül érdekes gasztronómiai jelleget kölcsönöz a városnak.

Az ottani luxusüdülők a legkifinomultabb és legkreatívabb étkezési élményekre koncentrálnak.

Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója így nyilatkozott:  – A tavalyi első isztambuli állomás után ítészeink örömmel vették fel İzmirt és Bodrumot is az útitervükbe. Valóban, ez a két hely nemcsak a kulturális és turisztikai élmények szempontjából emlékezetes, hanem a gasztronómiai lehetőségek is felfedezést érdemelnek. Míg İzmir és környéke olyan izgalmas vendéglőkkel vár, amelyek a helyi jelleget hangsúlyozzák és a sok fiatal séf magas szintű gasztronómiai tudását mutatják be, addig Bodrum az éttermek sokféleségével tűnik ki, melyek közül a tradicionálisak a városközpontban helyezkednek el, az innovatív koncepciót alkalmazók pedig a luxusüdülőkben találhatók. Őszintén reméljük, azzal, hogy ezt a két új régiót felvesszük a Michelin-kalauz családjába, a világ minden tájára eljuttathatjuk az üzenetet, hogy Törökország kihagyhatatlan gasztronómiai célpont.

Az Isztambuli Michelin-kalauz ötvenhárom étterem ajánlásával mutatja be Törökország fővárosának gasztronómiai potenciálját és kulináris sokféleségét. Az éttermek közül ötöt Michelin-csillaggal (egyet két csillaggal, négyet pedig egy csillaggal), egyet Michelin zöld csillaggal, további tízet pedig Bib Gourmand elismeréssel tüntettek ki.

Az Isztambuli Michelin-kalauz számos szezonális és különleges ételt sorakoztat fel, illetve különleges megvilágításba helyezi a különböző étteremtípusokat – a gasztronómiai bisztrótól kezdve a luxuséttermeken át egészen a hagyományos vendéglőkig. Az általa tárgyalt valamennyi úti célhoz hasonlóan a Michelin-kalauz İzmir és Bodrum kulináris színtereit emeli ki, illetve hagyományos és egységes módszertan alapján ajánlja a legjobb éttermeket. A névtelen és független bírák, az ágazat korábbi szakemberei és a Michelin-csoport munkatársai által kidolgozott módszertan csak az ajánlott étel minőségére összpontosít, az alábbi öt kritériumot szem előtt tartva:

  • a hozzávalók minősége
  • a főzési technikák mesteri használata
  • az ízek harmóniája
  • a séf személyisége az ételek alapján
  • a színvonal állandósága időben és a teljes étlap tekintetében

A 2024-es isztambuli, izmiri és bodrumi Michelin-kalauz teljes étteremválasztékát 2023. november 9-én fedik fel az Isztambulban tartott ünnepségén. A válogatás elérhető lesz a kalauz weboldalán, illetve az ingyenes iOS és Android mobilalkalmazásokban is.

(Fotók: Getty Images)

Isztambul | bodrum | izmir | michelin kalauz | étterem

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram