Okos fűtőtesttel oldaná meg a családi vitákat a magyar dizájner

"Ha olyan dolgokat tervezel, amelyek valamilyen gyakorlati problémára adnak választ." Miklósi Ádám szerint így lehet kitűnni egy annyira kreatív közegből, mint a formatervezés. A kisvárdai születésű, harmincesztendős dizájnernek úgy tűnik, sikerült: tervezett mozgatható oxigénbárt, vezeték nélküli orvosdiagnosztikai eszközt, most pedig könnyen előfordulhat, hogy kollégájával együtt megoldást talált az emberiség egyik mindennapi dilemmájára.

Miklósi Ádám a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem alkalmazott művészeti intézetében kapta meg az alapokat, mesterdiplomáját Svédországban, a világ egyik legjobb dizájniskolájában vehette át. 2011-ben elindult egy igen rangosnak számító készüléktervező pályázaton (Electrolux Design Lab), melyen Sous-vide Cellcooker elnevezésű főzőrendszerével egészen a döntőig masírozott.

A hír bejárta a világsajtót, úgyhogy innentől kezdve csak idő kérdése volt, mikor csap le rá valaki.

Egy svájci startup vállalkozás igazolta le az egyetem után. Öt évet húzott le az Alpok lábánál, ahol egy innovatív sous-vide készülék komplett fejlesztését bízták rá. A munkahelye egy két fővel induló, majd kétszáz alkalmazottat foglalkoztató, gasztronómiában utazó startup volt, többek között együtt dolgozhatott korábban a világ legjobbjának választott séfjével is. Felbecsülhetetlen értékű tapasztalatait itthon gondolta kamatoztatni.

– "Szerettem volna saját bizniszbe belevágni, ezért öt év után hazaköltöztem. Egy közös baráti sörözős-ötletelős estén találtuk ki az okos infrafűtés koncepcióját, amit részletesen kidolgoztunk. Elindultunk az MVM Edison Hardver Startup pályázatán, és szerencsére nyertünk. A kapott befektetést felhasználva 2017 decemberében megalakult a vállalkozásunk. Nagyszerű lehetőség ez nekem, mert most már nem alkalmazottként, hanem cégvezetőként próbálhatom ki élesben a tudásomat. Őszintén szólva, rendkívül nehéz feladat, mindent úgy kell csinálni, hogy az adott lehetőségekből a legjobbat hozd ki, és muszáj elfogadni, hogy bármikor lesújthat Damoklész kardja" – meséli Miklósi Ádám életének fordulópontjait immáron egy belvárosi közösségi irodában, ahol ő is szembesült az emberiség – esetünkben kisebb fajsúlyú – napi problémáinak egyikével.

Bizonyára mindannyian átéltük már ugyanis, hogy amíg a pénzügyes kellemesen érzi magát az irodában huszonhárom fokban, addig a marketingesnek az asztalra ragad a könyöke az izzadtságtól. Egy statisztikai adat szerint a háztartások húsz százalékában napi szinten veszekednek a családtagok a termosztát tekergetésén, de ha minden jól megy, Ádámék jóvoltából talán már nem sokáig. Magát a fűtőtestet egyelőre még ne keressük az internetes áruházakban, mert csak év végén startolhat a közösségi finanszírozási kampánya; jelenleg a működő prototípus tökéletesítésének utolsó fázisa zajlik, a következő fűtési szezonra viszont szerencsés csillagállás esetén elérhető lehet a készülék.

De miről is van szó pontosan, hogyan szűnhet meg a segítségével a termosztát-gate?

– "Fekete Dániel üzlettársammal fordult elő az a gyakori probléma, hogy egy hűvösebb estén fázott a lakásában. Elkezdett infrapanelekkel kísérletezni, aztán összeültünk megoldást találni. Ekkor találtuk ki a mobil fűtőtestet, ami képes hat különböző irányba, eltérő intenzitással hőt sugározni, ezáltal a lakáson belül mikroklímákat létrehozni. Nagyjából úgy kell elképzelni, mint a fűtést az autóban: ha a kanapé szélén ülök, beállíthatom magamnak huszonöt fokra, míg ha a mellettem helyet foglalónak ettől melege van, akkor neki teszem azt, huszonegy fokra állítom, tehát különböző zónákat jelölhetünk ki fűtőtest körül" – mutatja be Ádám röviden a projektet, melyből azt is kiolvashatjuk, hogy egyik fő inspirációs forrását az apró-cseprő mindennapos gondok jelentik.

A vállalkozásban ketten kis túlzással az összes munkafolyamatot lefedik, legyen szó kampánytervezésről vagy videóforgatásról, de Ádám inkább értelemszerűen a formatervezésért és termékfejlesztésért felel, Danié az elektronika, valamint a műszaki részleg. Igen komplex és sokrétű dolog ez, de saját gyermeküknek, eddigi pályafutásuk legfontosabb projektjének tekintik az okos infra fűtőtestet.

Ádám egyébként folyamatosan bújja a technológiai innovációkat, alapvetően mégis hétköznapi dolgok indítják be a fantáziáját. A közelmúltban az Instagramon futott bele egy zuhanyrózsa-tervezős játékba, amihez az általa kitalált változatban a szappanosdobozt bele lehet dugni a zuhanyrózsába, és így a szappannal dúsított víz folyik a tisztálkodóra. Az ötlet egy vicces netes videóból érkezett, aztán annyira népszerű lett a saját képmegosztó oldalán, hogy sokan megkeresték azzal, váltsa valóra a terméket. Tervei szerint ennek hatására kibontja az ötletet, és részletesen dokumentálja majd folyamatokat az Instáján.

Karrierjének egyik legvitatottabb és egyben legnépszerűbb projektje a Chlorella fantázianevű, köztéren felállítható, mozgatható oxigénbár volt, amely lényegében egy algák által működtetett foto-bioreaktor.

Az építményben lakó algák a látogatók által kilélegzett szén-dioxidot használják fel a fotoszintéziséhez, ezáltal oxigént és megnyugtató környezetet biztosítanak a relaxációhoz. – "Ez egy kísérleti tanulmánynak tekinthető. Nem kimondottan a végterméken van a hangsúly, hanem a tervezési folyamaton, hogy hogyan jutottam el egy felhasználói igényből egy megvalósítható, potenciális termék koncepciójához. Több díjat nyertem vele, rengeteg megkeresést kaptam, de sajnos nem tudok százfelé szakadni, ezért ez a projekt parkolópályára került.”

Nem úgy az ECG holter. A vezeték nélküli készülékkel elnyerte a szakmán belül az egyik legrangosabbnak számító MOME formatervezési ösztöndíját, hogy aztán a Maform Kft.-vel együttműködésben megtervezze a hordozható okoseszközt. Tudatosan ötvözte a korszerű orvosdiagnosztika elvárásait, miközben a felhasználói élményre koncentrált. A műszer fő funkciója az EKG holterezés, de lehetőséget nyújt szívfrekvencia, hőmérséklet, légzésritmus mérésére.

– "Ez idő tájt szembesültem vele, hogy miután hazatértem Svájcból, nem igazán ismertem a hazai szakmabelieket, de így lehetőségem nyílt együtt dolgozni velük. A Maform szabad kezet adott a koncepciót illetően, én pedig nagyon élveztem a személyes indíttatásból indult projektet, mert nekem is volt holteres kardiológiai vizsgálatom, első kézből ismertem a problémáit. Meglévő innovációk után kutatva olyan dolgokat kerestem, amiket alkalmazhatok egy új termékben. Anyagokat teszteltem, nagyon sokat, sokfélét tapasztottam a testemre. Megfigyeltem, melyik hogyan viselkedik, hogyan tapad, ennek következtében egy idő után foltokkal lettem tele. Rendkívül sikeresnek bizonyult végül: elnyertem a világszerte egyik legnépszerűbbnek számító dizájndíj legmagasabb szintűnek mondható platina díját, valamint az Asia Design Awardot is."

 

A számtalan rangos vállveregetés ellenére számára az igazi elismerést az jelentette, amikor ismerősei elmesélték neki, hogy bizonyos egyetemi feladatokban megjelent a neve, és a hallgatók ma inspirációként használják a munkáját.

Ez is érdekelhet:

Öt magyar fiatal összefogott, hogy megvédjék a telefonunkat a tolvajoktól

Hiába a próbálkozás, a Safeskinnek hála semmiféle nyomkodásra nem reagál az ellopott telefon, riasztásnál pedig a kijelzőt is blokkolja.

nagy sztori | készülék | portré | miklósi ádám | startup

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom