Close
Milyen zene szólt Dante Poklában Liszt Ferenc szerint? Egy olaszországi kiállításból kiderül

Milyen zene szólt Dante Poklában Liszt Ferenc szerint? Egy olaszországi kiállításból kiderül

Tudtad, hogy Liszt Ferencet egész életében megszállottan rajongott Dantéért? Most a zeneszerző és kortársai Dantéhoz fűződő viszonyáról nyílik kiállítás Olaszországban. 

Liszt Ferenc és művésztársai Dantéhoz fűződő viszonyát vizsgálja a Római Magyar Akadémián csütörtökön nyíló, Egyre mélyebbre merülök Dante sötét erdejében… című tablókiállítás, amely november 24-től Albano Laziale városában lesz megtekinthető.

Liszt Ferencet egész életén keresztül foglalkoztatta Dante költészete, különösen az Isteni színjáték, de nem volt ezzel egyedül, hiszen a 19. századi művészvilág rajongott a középkori költőért.

A kiállítás olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miért érdeklődtek annyira Dante iránt ebben a korszakban, milyen zene szól Dante Poklában Liszt Ferenc szerint, vagy hogy milyen lett volna, ha megvalósul az a zenét és diorámaképeket ötvöző, “multimediális” előadás, amelyet Liszt a Dante-szimfónia bemutatójára tervezett.

Érdekesség: a ravennai San Francesco bazilika mögött balra van Dante Alighieri sírhelye. Dante idén halt meg hétszáz éve, Ravenna számos programmal és városdíszítéssel tiszteleg a költő előtt

A korábban a Zeneakadémia átriumában megrendezett tablókiállítás olasz nyelvű változata november 18-ig a római közönség számára is betekintést nyújt Dante és Liszt közös világába, Liszt Dantéhoz kötődő kompozíciós terveibe, és példákon keresztül vizsgálja a 19. századi magyar és nemzetközi művészvilág Dante-vonatkozású alkotásait.

Kiemelt szerepet kapnak azok a képzőművészek is – mások mellett Gustave Doré, Bonaventura Genelli, Eugene Delacroix, Ary Scheffer és Jean-Auguste-Dominique Ingres –, akikkel Liszt személyes kapcsolatban állt, és akiknek Dante-vonatkozású műveit ismerte.

Albano Laziale fényei

Néhány 19. századi, századforduló környéki történet érzékelteti a magyarországi Dante-recepció feléledését is, megidézve például az 1896-ban megnyílt városligeti Pokol-körképet vagy Pulszky Ferenc firenzei Dante-estélyét – áll a közleményben.

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársai által készített tárlat csütörtök este nyílik meg a Római Magyar Akadémia székháza, a Falconieri-palota első emeleti díszfolyosóján, majd november 24-től Albano Laziale városában lesz megtekinthető.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images, nyitókép: Dante-szobor Firenzében)

sírhely | emlékév | kiállítás | pokol | isteni színjáték

FOLYTASD EZZEL

Bulizz kortárs művészettel hajnalig! – Ötéves a Lavor Collective

Itt a magazin, amit a karácsonyfa alá is érdemes betenni

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram