Close
Minek külföldre menni, ha ilyen helyek is vannak Magyarországon?

Minek külföldre menni, ha ilyen helyek is vannak Magyarországon?

Idén a belföld az új külföld, avagy nekünk a Balaton a Riviéra, a Káli-medence Provence, a Bükk pedig a Dolomitok.

Aki olvassa a Roadstert, tudja, hogy igazi világpolgár szemléletű magazin, amely egyszerre lokálpatrióta és kozmopolita. Eddig mi ugyanolyan bátran mozogtunk Saint-Tropez-ban, mint Siófokon, ugyanazzal a kíváncsisággal jártuk be Kaliforniát, mint a Dunakanyart, ugyanazzal a lelkesedéssel mászkáltunk New Yorkban, mint Budapesten. Idén azonban minden más lesz, az országhatárokon nem lesz olyan egyszerű átmenni, sokkal több a bizonytalan tényező, mint egyébként, így aztán teljesen helyénvalónak tűnik egy belföldi road trip gondolata.

Nógrád

Nógrád talán a legalpesibb megye az országhatáron belül, a dimbes-dombos vidéken autózni igazi élmény. Nehéz azt mondani, hogy azért menj Nógrádba, hogy megnézd az X és Y konkrét látványosságot, Nógrádban mozogni inkább egy fíling, az ereje a tájakban, a buja zöld erdőségekkel borított dombokban, a kristálytiszta levegőben van. Ha már megállunk, akkor érdemes a Nógrád falu melletti vadasparkban megnézni egy etetést, amikor is az erdő apraja-nagyja – őzek, szarvasok, vaddisznók, muflonok százai – bújnak elő a rengetegből. Rétságon nagyon ajánljuk az országos szinten szinte ismeretlen Fütőház Sörfőzdét, akik 2017-ben egy írországi kézműves sörversenyen több díjat is szereztek. Szállásnak a szécsényi Forgách-kastélyt ajánlanánk, ahol főúri pompában lehet elkölteni egy éjszakát. A kastély parkja fantasztikus, reggeli előtt sétálni egyet kifejezetten ajánlott.

Kőszeg környéke

Magyarországon talán Kőszegen érhető tetten leginkább a középkor, az óvárosban sétálni olyan, mintha a 17. században lenne az ember. Kőszeget semmiképpen nem szeretnénk ismeretlen kincsként eladni, hiszen népszerű célpont, ellenben pár környékbeli faluval. Ilyen például Bozsok: amilyen kicsi, annyi minden van benne, például a Sibrik kastély, amely olyan, mint egy darab Bajorország Nyugat-Magyarországon. A kastély parkjában is érdemes sétálni egyet, meg a környéken is, jó pár túraútvonal indul innen. Szállásnak a Malomportát ajánlanánk, amely egyszerre szálloda, étterem és élményközpont. Velem pár kilométerre fekszik, ott is van egy szépen felújított malom, a 882 méteres magasságával a Dunántúl legmagasabb pontjának számító Írottkő pedig nincs messze, oda mindenképpen érdemes eltúrázni.

Balatonszőlős

Van olyan része a Balatonnak, ami ne lett volna megénekelve néhányszor? Aligha. A Káli-medencét akkor is érdemes végigjárni, ha sokan szeretik, mi most annyival egészítenénk ki, hogy kezdjék a túrát Balatonszőlősön, mondjuk egy ebéddel a Szőlősi kocsmában. Nagyon érdemes bringára pattanni, és tekerni egyet Pécselyig, akár felmenni a két falu közötti szőlősdombokra, ahonnan pár pontról a Balaton víze is felszikrázik a távolban. Ha végigkirándultuk a Káli-medence jól ismert falvait, szálljunk meg a köveskáli Kővirág panzióban! Elegáns és otthonos.

Kolon-tó

A Kolon-tó Magyarország Everglades mocsara – ha már az analógiáknál akarunk maradni. Ez az ország legnagyobb mocsaras területe, ami azt jelenti, hogy páratlan élővilág tanyázik arrafelé, főként madarak. A területen több tanösvény között lehet választani, az egyik kedvencünk a Bikatorok, azon egy kilátó is található, remélhetőleg mihamarabb helyrehozzák, mert nemrég még zárva volt. Vezetett túrák is vannak, érdemes azokat is választani, hogy egy guide segítségével ismerjük meg a területet. Szállásnak a kecskeméti Four Pointsot ajánljuk, és ha már ott vagyunk, barangoljunk egyet a belvárosban is. Kávézni Nano, enni Bistorant, Vincent és Spaletta!

Mátra

A Mátra tökéletes hely lesz azoknak, akik nem szeretik a nyári forróság és a zsúfolt vízpartokat sem. A magyar Dolomitokban rengeteg túraútvonal található, tovább bájos kis falvak. Haladóknak ajánljuk a tizennégy kilométeres, négyszáz méteres szintkülönbségű Mátraháza–Kékestető–Sötét lápa nyerge–Gabi halála–Déli sípálya–Mátraháza körtúrát, aki nem szeret sétálni, annak pedig a Montem vendégházat, a mátraszentistváni sípályával szemben található. Van finn és infraszauna, kültéri dézsa, és olyan szintű nyugalom, ami képes elfeledtetni velünk az elmúlt hónapok összes viszontagságát.

balaton | medence | kolon-tó | Mátra | velem

FOLYTASD EZZEL

Katasztrofális a helyzet az aszály miatt, a folyók élővilága is veszélybe került Angliában

„Kötelező” csókolóznod, ha ezeken a helyeken jársz Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom