Close
Minek külföldre menni, ha ilyen helyek is vannak Magyarországon?

Minek külföldre menni, ha ilyen helyek is vannak Magyarországon?

Idén a belföld az új külföld, avagy nekünk a Balaton a Riviéra, a Káli-medence Provence, a Bükk pedig a Dolomitok.

Aki olvassa a Roadstert, tudja, hogy igazi világpolgár szemléletű magazin, amely egyszerre lokálpatrióta és kozmopolita. Eddig mi ugyanolyan bátran mozogtunk Saint-Tropez-ban, mint Siófokon, ugyanazzal a kíváncsisággal jártuk be Kaliforniát, mint a Dunakanyart, ugyanazzal a lelkesedéssel mászkáltunk New Yorkban, mint Budapesten. Idén azonban minden más lesz, az országhatárokon nem lesz olyan egyszerű átmenni, sokkal több a bizonytalan tényező, mint egyébként, így aztán teljesen helyénvalónak tűnik egy belföldi road trip gondolata.

Nógrád

Nógrád talán a legalpesibb megye az országhatáron belül, a dimbes-dombos vidéken autózni igazi élmény. Nehéz azt mondani, hogy azért menj Nógrádba, hogy megnézd az X és Y konkrét látványosságot, Nógrádban mozogni inkább egy fíling, az ereje a tájakban, a buja zöld erdőségekkel borított dombokban, a kristálytiszta levegőben van. Ha már megállunk, akkor érdemes a Nógrád falu melletti vadasparkban megnézni egy etetést, amikor is az erdő apraja-nagyja – őzek, szarvasok, vaddisznók, muflonok százai – bújnak elő a rengetegből. Rétságon nagyon ajánljuk az országos szinten szinte ismeretlen Fütőház Sörfőzdét, akik 2017-ben egy írországi kézműves sörversenyen több díjat is szereztek. Szállásnak a szécsényi Forgách-kastélyt ajánlanánk, ahol főúri pompában lehet elkölteni egy éjszakát. A kastély parkja fantasztikus, reggeli előtt sétálni egyet kifejezetten ajánlott.

Kőszeg környéke

Magyarországon talán Kőszegen érhető tetten leginkább a középkor, az óvárosban sétálni olyan, mintha a 17. században lenne az ember. Kőszeget semmiképpen nem szeretnénk ismeretlen kincsként eladni, hiszen népszerű célpont, ellenben pár környékbeli faluval. Ilyen például Bozsok: amilyen kicsi, annyi minden van benne, például a Sibrik kastély, amely olyan, mint egy darab Bajorország Nyugat-Magyarországon. A kastély parkjában is érdemes sétálni egyet, meg a környéken is, jó pár túraútvonal indul innen. Szállásnak a Malomportát ajánlanánk, amely egyszerre szálloda, étterem és élményközpont. Velem pár kilométerre fekszik, ott is van egy szépen felújított malom, a 882 méteres magasságával a Dunántúl legmagasabb pontjának számító Írottkő pedig nincs messze, oda mindenképpen érdemes eltúrázni.

Balatonszőlős

Van olyan része a Balatonnak, ami ne lett volna megénekelve néhányszor? Aligha. A Káli-medencét akkor is érdemes végigjárni, ha sokan szeretik, mi most annyival egészítenénk ki, hogy kezdjék a túrát Balatonszőlősön, mondjuk egy ebéddel a Szőlősi kocsmában. Nagyon érdemes bringára pattanni, és tekerni egyet Pécselyig, akár felmenni a két falu közötti szőlősdombokra, ahonnan pár pontról a Balaton víze is felszikrázik a távolban. Ha végigkirándultuk a Káli-medence jól ismert falvait, szálljunk meg a köveskáli Kővirág panzióban! Elegáns és otthonos.

Kolon-tó

A Kolon-tó Magyarország Everglades mocsara – ha már az analógiáknál akarunk maradni. Ez az ország legnagyobb mocsaras területe, ami azt jelenti, hogy páratlan élővilág tanyázik arrafelé, főként madarak. A területen több tanösvény között lehet választani, az egyik kedvencünk a Bikatorok, azon egy kilátó is található, remélhetőleg mihamarabb helyrehozzák, mert nemrég még zárva volt. Vezetett túrák is vannak, érdemes azokat is választani, hogy egy guide segítségével ismerjük meg a területet. Szállásnak a kecskeméti Four Pointsot ajánljuk, és ha már ott vagyunk, barangoljunk egyet a belvárosban is. Kávézni Nano, enni Bistorant, Vincent és Spaletta!

Mátra

A Mátra tökéletes hely lesz azoknak, akik nem szeretik a nyári forróság és a zsúfolt vízpartokat sem. A magyar Dolomitokban rengeteg túraútvonal található, tovább bájos kis falvak. Haladóknak ajánljuk a tizennégy kilométeres, négyszáz méteres szintkülönbségű Mátraháza–Kékestető–Sötét lápa nyerge–Gabi halála–Déli sípálya–Mátraháza körtúrát, aki nem szeret sétálni, annak pedig a Montem vendégházat, a mátraszentistváni sípályával szemben található. Van finn és infraszauna, kültéri dézsa, és olyan szintű nyugalom, ami képes elfeledtetni velünk az elmúlt hónapok összes viszontagságát.

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom