Close
Mire valók a dolomit rudak?

Mire valók a dolomit rudak?

A műanyagok a huszadik század talán legfontosabb találmányai közé tartoznak. Felsorolni is lehetetlen lenne, hogy hányféle műanyaggal találkozunk nap mint nap a háztartásban.

Ugyanez igaz az iparra is, hiszen számos olyan gyártási technológia és eljárás létezik, amihez elengedhetetlen a műanyag. A dolomit rudak pedig igencsak közkedvelt műanyagfajtának számítanak, hiszen számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Hogy mik ezek? Cikkünkből kiderül!

Mi is az a dolomit?

Bár a dolomit egy ásványi anyag neve is egyben, az iparban használt dolomit rudak természetesen nem ebből az anyagból készülnek. A dolomit rudakat többféle néven is ismerhetjük: danamid, teramid vagy poliamid 6. Tudományos szempontból mindenképp az utolsó a legpontosabb.

A dolomit ugyanis egy speciális polimer. A polimerek pedig olyan kémia vegyületek, ahol az atomok között primer kémiai kötések vannak. Ilyen anyag például az egyik legismertebb polimer, a bakelit.

A poliamidok a polimerek egyik különleges formái. Az ilyen anyagokban úgynevezett peptidkötéssel kapcsolódnak egymáshoz az atomok. A fehérjék mellett számos műanyag is ide tartozik, így a szóban forgó poliamid 6, vagyis a dolomit is.

A dolomit rudak előnyei

A JOSZERSZAM.com-on kapható dolomit rudak az ipar és a gyártás számos területén bizonyulnak hasznosnak. Nem véletlenül, hiszen ez a különleges anyag számos fontos előnnyel is bír.

A legfontosabb ezek közül az, hogy a dolomit rúd elképesztően szívósnak tekinthető. Vagyis még extrém terhelés hatására sem törik vagy sérül. Ez természetesen egyben kimagasló szilárdságot is jelent.

Ugyanilyen lényeges, hogy a dolomit rudak elektromos szigetelőképessége is kifogástalan, illetve a legtöbb iparban használt vegyszernek is képesek ellenállni. A dolomit rúdban se az oldószerek, se a kőolajszármazékok nem tesznek kárt.

Az iparban nem ritkák az extrém hőmérsékletek, ezért kulcskérdés, hogy a felhasznált anyagok jól tűrjék a szélsőséges hideget és meleget is. Nos, a dolomit ezen a téren sem vall szégyent, hiszen -40 fokon éppúgy alkalmazható, mint +140°C-on.

Hol van szükség dolomit rudakra?

A fenti előnyök ismeretében aligha meglepő, hogy a dolomit széleskörűen elterjedt ipari anyagnak számít. Annál is inkább, hiszen a megmunkálás terén is többféle lehetőséget kínál az anyag.

Leggyakrabban szénacél szerszámokkal forgácsolják, ugyanakkor annak sincs akadálya, hogy fenollal vagy más ragasztóval használják. Emellett az esztergálás, a fúrás vagy éppen a fűrészelés is lehetséges.

A teljesség igénye nélkül az alábbi területeken használnak dolomit rudakat:

  • Nyomdaipar
  • Papíripar
  • Élelmiszergyártás
  • Villamosság
  • Gépgyártás

Abban is hatalmas a változatosság, hogy mi minden készül dolomit rudakból. A sokrétű anyag fogaskerekek, fogaslécek, csapágyak, vezetőgörgők vagy éppen kalapácsfejek alapanyaga is lehet. Nézz körül a kínálatban, amennyiben erre a kiegészítőre van szükséged!

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezekre a helyekre és programokra vidd el külföldről érkező barátaidat!

Hol vásárolhatunk kannabiszolajat?

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram