Close
Mit lehet tenni a bőrrák megelőzése érdekében?

Mit lehet tenni a bőrrák megelőzése érdekében?

Hol alakul ki leggyakrabban a bőrrák? Milyen fajtái ismertek? Hogyan lehet kezelni? Mit jelent az utógondozás? Hogyan lehet megelőzni a bőrrák kialakulását? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

Az esetek többségében az UV-sugárzásnak kitett bőrterületeken alakul ki rák. Ennek oka, hogy a bőr a napsugárzásnak való kitettséget követően nem regenerálódik teljes mértékben. A leégések pedig még súlyosabb problémát okoznak. Ezek a károsító hatások a gyerekkortól kezdődően összeadódnak és kialakulhatnak a rákos elváltozások.

Laphámrák és basalioma

A bőrrák fajtái közé tartozik a laphámrák és a basalioma. A laphámrák esetében vöröses színű, érdes felületű, hámló bőrelváltozás alakul ki, mely későbbi stádiumban daganatszerű duzzanattá változik és kifekélyesedhet. Időben felismerve jól gyógyítható, de ha kezeletlen marad, áttéteket is adhat.

A basalioma gyakori bőrrákfajta, mely a bőr alapi hámsejtjeiben alakul ki és áttétet ritkán ad. Az első tünete az esetek többségében egy bőrszínű előemelkedés, mely kisebesedik, majd a pörk leesését követően a seb újra meg újra kialakul. A Belvárosi Orvosi Centrumban bőrgyógyászati szűrővizsgálatra, valamint bőrdaganat átvizsgálásra és eltávolításra is van lehetőség.

Hogyan kezelhető a bőrrák? Mitől függ a kezelési mód?

A kezelési mód függ többek között a bőrrák fajtájától, méretétől és elhelyezkedésétől. A kis méretű, felületes basaliomák eltávolítása történhet folyékony nitrogénes fagyasztással, speciális hatású kenőcsök használatával, elektromos sebészeti technikával és fotodinámiás terápiával.

A magas kockázatú helyen található, előrehaladottabb állapotban lévő laphámrákok és basaliomák esetében sebészi kimetszésre is sor kerülhet. Ha kiterjedt daganat kerül eltávolításra, akkor bőrpótlás is szükségessé válhat, melyhez plasztikai sebészeti beavatkozásra van szükség.

Be kell tartani a napozásra vonatkozó szabályokat

A laphámrákos betegek állapotát rendszeresen ellenőrzik annak érdekében, hogy a lehetséges áttétek kialakulását időben észrevegyék. A vizsgálatokra az eltávolítás után 3, 6 és 12 hónappal kerül sor. Ezt követően az esetükben 5 éven át évente legalább egyszer kell sort keríteni a bőrgyógyászati szűrővizsgálatra. A basalioma esetében áttétről nincs szó, ezért az utánkövetés lényegében a kiújulás időben való észleléséhez járul hozzá.

A bőrrák kialakulásának megelőzése érdekében kerülni kell az állandó napsugárzásnak való kitettséget, és feltétlenül be kell tartani a napozásra vonatkozó szabályokat. Ez azt jelenti, hogy 11 és 15 óra között kerülni kell a napsütést, valamint használni kell megfelelő védelmet biztosító, magas fényvédő indexű, az UV-A és az UV-B sugárzás ellen egyaránt védelmet biztosító fényvédő készítményeket. Továbbá a megfelelő ruházat viselésére is érdemes figyelmet fordítani.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Egészségbiztosítás tippek – segítség a választásban

A legjobb életbiztosítás tippek segítenek dönteni

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram