A modernizmus idei nagy szenzációja ez a hullámzó kaliforniai ház

Az 1950-es években épült, majd hatvannégy év elteltével újra gondos kezekbe került a kaliforniai modernista építészet egyik gyöngyszeme. Gyönyörködj benne te is!

A Los Angeles-i Stayner építészstúdió újította fel ezt a Palm Deserten épült házat, melyet eredetileg Walter S. White tervezett. A házat 1955-ben fejezték be, és egy művész, Miles C. Bates otthona volt évekig. A házat hullámos teteje miatt Wave House-nak keresztelték el.

Az ezt követő évtizedekben több tulajdonost is cserélt, majd miután évekig lakatlan volt, a Stayner stúdió 2018-ban megvásárolta a házat 360 ezer dollárért (kb. 112 millió forintért) a Palm Spring Modernism Week nyilvános aukcióján.

A stúdió elképesztő műgonddal újította fel a házat, azaz inkább állította vissza régi nagyságát, miután a számos tulajdonoscsere következményében rengeteg régi, csodás részletet barbár módon átalakítottak. Az építészek azért nem mindent vettek ki, amit az új tulajok hozzátettek: a felújítás során a ház mind a hatvannégy éve valamelyest fellelhető a részletekben.

„Szerettük volna, hogy a ház több idősíkban is létezzen egyszerre: nagyon el akartuk kerülni, hogy egy poros, múltbéli antikot hozzunk ki belőle. A Wave House így nem is annyira időkapszula, sokkal inkább egy időtlen hellyé vált.”

A felújítás a Santa Barbara Egyetem építészeti archívumából vett eredeti tervek és rajzok szerint zajlott: például kiderült, hogy a külső fal eredetileg kék volt, az egyik új tulajdonos pedig belül letakarta az eredeti faborítást, melyeket mind-mind gondosan visszaállítottak az építészek. A világoskék szekrényeket szintén visszahozták, valamint egy kör alakú étkezőasztalt is elhelyeztek a régi tervek tiszteletére.

„Bármi, amit az eredeti házból meg tudtunk menteni, azt megmentettük, még úgy is, hogy egyes anyagokat elmozgattunk eredeti helyükről a ház másik részébe.”

A nyolcvanhárom négyzetméteres házban emellett az ötvenes évek skandináv bútorai, vintázs konyhai eszközök, Life magazinok és bakelitek idézik meg az építés idejének hangulatát. A Wave House az idei Palm Springs Modernism Weeken debütált megújult formájában, és a február 13-23-ig tartó építészeti hét egyik legnagyobb szenzációja volt. A jövőben az építészek nagyon szeretnék, ha a házat bérbe lehetne adni vagy épp művészeti rezidenciaként művészek számára biztosítani olyanoknak, akik értékelik a hely gazdag építészeti örökségét. Mi már most jelentkeznénk egy hétre!

(Fotók: Tim Hirschmann)

palm beach | hullámház | építészet | modernizmus | kalifornia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom