Close
A modernizmus idei nagy szenzációja ez a hullámzó kaliforniai ház

A modernizmus idei nagy szenzációja ez a hullámzó kaliforniai ház

Az 1950-es években épült, majd hatvannégy év elteltével újra gondos kezekbe került a kaliforniai modernista építészet egyik gyöngyszeme. Gyönyörködj benne te is!

A Los Angeles-i Stayner építészstúdió újította fel ezt a Palm Deserten épült házat, melyet eredetileg Walter S. White tervezett. A házat 1955-ben fejezték be, és egy művész, Miles C. Bates otthona volt évekig. A házat hullámos teteje miatt Wave House-nak keresztelték el.

Az ezt követő évtizedekben több tulajdonost is cserélt, majd miután évekig lakatlan volt, a Stayner stúdió 2018-ban megvásárolta a házat 360 ezer dollárért (kb. 112 millió forintért) a Palm Spring Modernism Week nyilvános aukcióján.

A stúdió elképesztő műgonddal újította fel a házat, azaz inkább állította vissza régi nagyságát, miután a számos tulajdonoscsere következményében rengeteg régi, csodás részletet barbár módon átalakítottak. Az építészek azért nem mindent vettek ki, amit az új tulajok hozzátettek: a felújítás során a ház mind a hatvannégy éve valamelyest fellelhető a részletekben.

„Szerettük volna, hogy a ház több idősíkban is létezzen egyszerre: nagyon el akartuk kerülni, hogy egy poros, múltbéli antikot hozzunk ki belőle. A Wave House így nem is annyira időkapszula, sokkal inkább egy időtlen hellyé vált.”

A felújítás a Santa Barbara Egyetem építészeti archívumából vett eredeti tervek és rajzok szerint zajlott: például kiderült, hogy a külső fal eredetileg kék volt, az egyik új tulajdonos pedig belül letakarta az eredeti faborítást, melyeket mind-mind gondosan visszaállítottak az építészek. A világoskék szekrényeket szintén visszahozták, valamint egy kör alakú étkezőasztalt is elhelyeztek a régi tervek tiszteletére.

„Bármi, amit az eredeti házból meg tudtunk menteni, azt megmentettük, még úgy is, hogy egyes anyagokat elmozgattunk eredeti helyükről a ház másik részébe.”

A nyolcvanhárom négyzetméteres házban emellett az ötvenes évek skandináv bútorai, vintázs konyhai eszközök, Life magazinok és bakelitek idézik meg az építés idejének hangulatát. A Wave House az idei Palm Springs Modernism Weeken debütált megújult formájában, és a február 13-23-ig tartó építészeti hét egyik legnagyobb szenzációja volt. A jövőben az építészek nagyon szeretnék, ha a házat bérbe lehetne adni vagy épp művészeti rezidenciaként művészek számára biztosítani olyanoknak, akik értékelik a hely gazdag építészeti örökségét. Mi már most jelentkeznénk egy hétre!

(Fotók: Tim Hirschmann)

FOLYTASD EZZEL
Ez a különleges térkép segít felfedezni Budapest legfontosabb designhelyszíneit
A kompromisszum nélküli adattárolás egy NAS-ban ölt formát
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom