Close
A modernizmus idei nagy szenzációja ez a hullámzó kaliforniai ház

A modernizmus idei nagy szenzációja ez a hullámzó kaliforniai ház

Az 1950-es években épült, majd hatvannégy év elteltével újra gondos kezekbe került a kaliforniai modernista építészet egyik gyöngyszeme. Gyönyörködj benne te is!

A Los Angeles-i Stayner építészstúdió újította fel ezt a Palm Deserten épült házat, melyet eredetileg Walter S. White tervezett. A házat 1955-ben fejezték be, és egy művész, Miles C. Bates otthona volt évekig. A házat hullámos teteje miatt Wave House-nak keresztelték el.

Az ezt követő évtizedekben több tulajdonost is cserélt, majd miután évekig lakatlan volt, a Stayner stúdió 2018-ban megvásárolta a házat 360 ezer dollárért (kb. 112 millió forintért) a Palm Spring Modernism Week nyilvános aukcióján.

A stúdió elképesztő műgonddal újította fel a házat, azaz inkább állította vissza régi nagyságát, miután a számos tulajdonoscsere következményében rengeteg régi, csodás részletet barbár módon átalakítottak. Az építészek azért nem mindent vettek ki, amit az új tulajok hozzátettek: a felújítás során a ház mind a hatvannégy éve valamelyest fellelhető a részletekben.

„Szerettük volna, hogy a ház több idősíkban is létezzen egyszerre: nagyon el akartuk kerülni, hogy egy poros, múltbéli antikot hozzunk ki belőle. A Wave House így nem is annyira időkapszula, sokkal inkább egy időtlen hellyé vált.”

A felújítás a Santa Barbara Egyetem építészeti archívumából vett eredeti tervek és rajzok szerint zajlott: például kiderült, hogy a külső fal eredetileg kék volt, az egyik új tulajdonos pedig belül letakarta az eredeti faborítást, melyeket mind-mind gondosan visszaállítottak az építészek. A világoskék szekrényeket szintén visszahozták, valamint egy kör alakú étkezőasztalt is elhelyeztek a régi tervek tiszteletére.

„Bármi, amit az eredeti házból meg tudtunk menteni, azt megmentettük, még úgy is, hogy egyes anyagokat elmozgattunk eredeti helyükről a ház másik részébe.”

A nyolcvanhárom négyzetméteres házban emellett az ötvenes évek skandináv bútorai, vintázs konyhai eszközök, Life magazinok és bakelitek idézik meg az építés idejének hangulatát. A Wave House az idei Palm Springs Modernism Weeken debütált megújult formájában, és a február 13-23-ig tartó építészeti hét egyik legnagyobb szenzációja volt. A jövőben az építészek nagyon szeretnék, ha a házat bérbe lehetne adni vagy épp művészeti rezidenciaként művészek számára biztosítani olyanoknak, akik értékelik a hely gazdag építészeti örökségét. Mi már most jelentkeznénk egy hétre!

(Fotók: Tim Hirschmann)

modernizmus | wave house | walter white | dizájn | hullámház

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram