Close
Visszatért a moldovai levendula – Igazi Instamágnes helyek lettek a csodaszép mezők

Visszatért a moldovai levendula – Igazi Instamágnes helyek lettek a csodaszép mezők

Több mint harminc évvel a Szovjetunió összeomlása után Moldova levendulaipara ismét életjeleket mutat. Napjainkban nemcsak maga a levendulaolaj számít népszerűnek, hanem a mezők is, hála a közösségi médiának és a színpompás fotók miatt érkező látogatóknak.

Öt vagy hat újonnan belépő vállalkozó fokozatosan bővíti a levendulamezőit, a tendencia pedig azt eredményezte, hogy Moldova levendulaolaj-termelése az elmúlt húsz évben megduplázódott, és immáron évi húsz tonnára emelkedett. Ez persze még mindig messze van az 1989-es csúcsidőszaktól, amikor az ország kilencszer ennyit hozott össze.

“Az iparágnak komoly hagyománya van Moldovában, de a Szovjetunió felbomlását követően feledésbe merült” – mondja Alexandru Badarau, a Levendulatermesztők Szövetségének elnöke. Hozzáteszi, hogy az iparág azért esett szét, mert megszakadt a kapcsolat a moszkvai úgynevezett központtal, ahová annak idején az olaj nagy részét exportálták. “Moldova sokkal kevesebbet termel, mint amennyire képes lenne, de előbb be kell bizonyítanunk, hogy minőségi, nemzetközi színvonalú terméket tudunk előállítani” – magyarázza Badarau.

Egy vállalkozó, Nicu Ulinici édesapja gazdaságának megöröklése után 2014-ben szüretelte le az első bokrokat. Szerinte a moldovai levendula kevesebb olajat ad, cserébe jobb minőségű és kellemesebb, lágyabb az illata.

Instagmágnes helyek

Egy másik moldovai gazda, Alexei Cazac pedig azon farmerek egyre bővülő csoportjába tartozik, akik az aromás fűszernövény kultúrájának újraélesztését szorgalmazzák.

Az első bokrokat még 2015-ben ültette el. “A kezdeti évben, amikor a levendula virágzott, eljöttünk ide, és azt vettük észre, hogy az egész mező tele van emberekkel, Olyan volt, mintha egy fotózáson lennénk. Nem így terveztük” – mondja.

De ha már így alakult, Cazac most körülbelül 2,50 eurónak (kb. kilencszáz forintnak) megfelelő összeget kér a látogatóktól azért, hogy végigjárhassák a több mint huszonnégy hektáron elterülő levendulamezőit.

Mire használják a levendulaolajat?

Elsősorban piperecikkek, sminkek és parfümök előállításához. Az illatát relaxáló és nyugtató tulajdonságai miatt kedvelik,

egyesek szerint képes ellensúlyozni a szorongást és az álmatlanságot.

A moldovai levendula visszatérése egyébként jó néhány nyugat-európai székhelyű kozmetikai cég figyelmét is felkeltette. A Weleda 2005-ben kezdte el onnan beszerezni a levendulát, az országot tökéletesnek tartják a gyógynövény számára. A Mane szintén jelentős márkaként van jelen Moldovában, a francia illatszergyártó cég leányvállalata illóolajok előállításával foglalkozik. A Levendulatermesztők Szövetsége szerint a tagok az előállított olaj kilencvenkilenc százalékát az Európai Unióba, leginkább Németországba exportálják, de hatalmas mennyiséget szállítanak két másik ismert levendulatermesztő országba, Franciaországba és Bulgáriába.

Maradva a levendulánál, Aurora Mazzucchelli olasz Michelin-csillagos séf osztotta meg tökéletes tortellini receptjét, amelyben a klasszikus tésztaételt levendulás töltelékkel dobta fel, hogy aztán ehető virágokkal is díszítse.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

moldova | instagram | levendula | olaj | illóolaj

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Elképesztő mennyiségű magyarországi utasra számít a Wizz Air

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom