Close
Íme egy “csodaszer”, ami megmentheti az emberiséget

Íme egy “csodaszer”, ami megmentheti az emberiséget

Egy kutatás szerint évente több mint ötmillió ember hal meg idő előtt az inaktivitásuk miatt.

Az inaktivitás jelenleg a világ negyedik leggyakoribb halálozási oka, melyet gyakran összekevernek a lustasággal, a valóságban azonban egy rendszerszintű probléma, amelyet a modern élet hozott magával. Ha pedig rendbe akarjuk hozni egyre mozgásszegényebb világunkat, akkor át kell alakítanunk azt.

Minimális szinten sem teszünk az egészségünkért

Egyes statisztikák szerint a világon jelenleg másfél milliárdra tehető azon emberek száma, akik mozgásszegény, inaktív életmódot folytatnak, ezáltal pedig hosszú távon az egészségüket kockáztatják. Más becslések szerint ez az életforma évente 5,3 millió ember halálát követeli.

Habár Hollandia úttörőnek számít a területen, az Európai Unió egészét tekintve is elkeserítőek a számok:

a felnőtt lakosság kétharmada nem éri el a szervezet optimális működéséhez és egészségének megőrzéséhez szükséges minimális aktivitási szintet.

Ráadásul a gyermekeket is egyre inkább érinti a kérdés: egy felmérés szerint a gyerekek nyolcvan százaléka olyannyira keveset mozog, hogy fejletlen a szív- és érrendszerük, gyenge a csontozatuk, és várhatóan valamilyen krónikus betegséggel kell majd felnőttként megküzdeniük.

A sport életet menthet

Az inaktivitásunk oka egyértelműen a modern életvitelnek köszönhető, hiszen kutatók szerint szisztematikusan kiirtjuk az életünkből a mozgás szükségességét, amit pedig esetlegesen mégis elvégzünk napi szinten, az sem céltudatos testmozgás.

Egyre többet ülünk az íróasztal mögött, a kisboltba is autóval megyünk. Sőt, a home office miatt jelenleg még ingáznunk sem szükséges a munkahely és az otthonunk között, így egyre könnyebb inaktívnak lennünk a nap nagy részében.

Pedig rendkívül fontos lenne, hogy tudatosan tegyünk ez ellen, az inaktív életmód következményei ugyanis egyértelműek. Egy dán tanulmány tizenöt évig követett nyomon harmincezer véletlenszerűen kiválasztott embert. Arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik munkába menet és hazafelé is biciklivel közlekedtek, átlagosan negyven százalékkal kisebb valószínűséggel hunytak el a kutatási időszak alatt, mint azok, akik teljesen mozgásszegény életmódot folytattak.

Korábban itt összegyűjtöttünk egy tucat hasznos tippet, amelyek segíthetnek, hogy sikerüljön az életmódváltás.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Segélykiáltás Velencéből: belépőjegyet kérnek az ikonikus bazilika látogatásáért
Angliában sokezer koncert lesz a következő másfél hónapban
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom