Close
Íme egy “csodaszer”, ami megmentheti az emberiséget

Íme egy “csodaszer”, ami megmentheti az emberiséget

Egy kutatás szerint évente több mint ötmillió ember hal meg idő előtt az inaktivitásuk miatt.

Az inaktivitás jelenleg a világ negyedik leggyakoribb halálozási oka, melyet gyakran összekevernek a lustasággal, a valóságban azonban egy rendszerszintű probléma, amelyet a modern élet hozott magával. Ha pedig rendbe akarjuk hozni egyre mozgásszegényebb világunkat, akkor át kell alakítanunk azt.

Minimális szinten sem teszünk az egészségünkért

Egyes statisztikák szerint a világon jelenleg másfél milliárdra tehető azon emberek száma, akik mozgásszegény, inaktív életmódot folytatnak, ezáltal pedig hosszú távon az egészségüket kockáztatják. Más becslések szerint ez az életforma évente 5,3 millió ember halálát követeli.

Habár Hollandia úttörőnek számít a területen, az Európai Unió egészét tekintve is elkeserítőek a számok:

a felnőtt lakosság kétharmada nem éri el a szervezet optimális működéséhez és egészségének megőrzéséhez szükséges minimális aktivitási szintet.

Ráadásul a gyermekeket is egyre inkább érinti a kérdés: egy felmérés szerint a gyerekek nyolcvan százaléka olyannyira keveset mozog, hogy fejletlen a szív- és érrendszerük, gyenge a csontozatuk, és várhatóan valamilyen krónikus betegséggel kell majd felnőttként megküzdeniük.

A sport életet menthet

Az inaktivitásunk oka egyértelműen a modern életvitelnek köszönhető, hiszen kutatók szerint szisztematikusan kiirtjuk az életünkből a mozgás szükségességét, amit pedig esetlegesen mégis elvégzünk napi szinten, az sem céltudatos testmozgás.

Egyre többet ülünk az íróasztal mögött, a kisboltba is autóval megyünk. Sőt, a home office miatt jelenleg még ingáznunk sem szükséges a munkahely és az otthonunk között, így egyre könnyebb inaktívnak lennünk a nap nagy részében.

Pedig rendkívül fontos lenne, hogy tudatosan tegyünk ez ellen, az inaktív életmód következményei ugyanis egyértelműek. Egy dán tanulmány tizenöt évig követett nyomon harmincezer véletlenszerűen kiválasztott embert. Arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik munkába menet és hazafelé is biciklivel közlekedtek, átlagosan negyven százalékkal kisebb valószínűséggel hunytak el a kutatási időszak alatt, mint azok, akik teljesen mozgásszegény életmódot folytattak.

Korábban itt összegyűjtöttünk egy tucat hasznos tippet, amelyek segíthetnek, hogy sikerüljön az életmódváltás.

(Fotók: Getty Images)

sport | mozgás | életmód | életmentés | módszer

FOLYTASD EZZEL

Így csobbanhatsz idegenek medencéiben Amerikában

Ebben az egyszerű, de imádnivaló látványban már két éve nem volt részünk

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom