Close
Közel ötezer műanyaghulladékból készült installáció a világ egyik legszebb strandján

Közel ötezer műanyaghulladékból készült installáció a világ egyik legszebb strandján

Liina Klauss művész összeállt Skye Moret amerikai tudóssal és Moritz Stefaner adatelemzővel, hogy megalkossanak egy rendhagyó installációt, ami olyan hulladékokból készült, melyeket önkéntesek gyűjtöttek a Balin található strand tisztítása során.

A nem mindennapi alkotás Az örök műanyag névre hallgat, és azt szemlélteti, hogy az 1950-es évek óta gyártott 8,3 milliárd tonna műanyag milyen környezeti hatással jár.

Az installáció elkészítésében olyan önkéntesek segédkeztek, akik Bali partjainak megtisztítása során gyűjtöttek hulladékokat. Klauss szerint azonban céljuk volt az is, hogy rámutassanak:

a tudomány új ismereteket ad nekünk a világról, a művészet új perspektívákat ad a megfigyeléséhez, a kettő egyesítésének pedig óriási ereje van.

Az  installációban szereplő színeknek szimbolikus jelentőségük van, hiszen a 8,3 milliárd tonna műanyaghulladék sorsát jelenítik meg. A fekete szakasz az összes valaha gyártott műanyagot szimbolizálja, amely aztán különböző színekre halványul és külön folyamokká válik. A fehér az eldobottat jeleníti meg, a zöld az újrahasznosítottat, a vörös az elégetett, a kék a még mindig használt műanyaghulladékra utal. A különböző színek használata az installációban arányos a valódi statisztikai adatokkal.

Az elmúlt tíz évben a Klauss több mint ötven művészeti installációt alkotott meg a környezetvédelem jegyében Hongkongban, Indonéziában, Tajvanon, Thaiföldön és Malajziában. A mostani alkotás elkészítése tizenkét órát vett igénybe, harminchat órán keresztül volt megtekinthető és hat óra alatt szerelték szét.

Látványos trompe l’oeil installációs sorozatának folytatásaként a francia street art-os, JR új, igazán monumentális alkotást készített a híres római Palazzo Farnese homlokzatára. Az épület a francia nagykövetségnek ad otthont és a művésznek köszönhetően a reneszánsz palota egy teljesen újszerű arcát mutatja meg.

(Forrás: Designboom, fotók: Liina Klauss)

fenntarthatóság | installáció | környezetvédelem | hulladék | strand

FOLYTASD EZZEL

A jövő héten Budapest lesz Európa egyik legvonzóbb kortárs képzőművészeti találkozóhelye

Tökélyre vitte a flamingószínt ez a pazar görög lakás

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom