Close
Munkavállalás külföldön: 3 dolog, amit mindenképp tegyünk meg a költözés előtt

Munkavállalás külföldön: 3 dolog, amit mindenképp tegyünk meg a költözés előtt

Egyre többen költöznek külföldre és vállalnak munkát egy másik országokban. A legtöbben a jobb megélhetés biztosítása érdekében teszik ezt, de sok fiatal élmény és tapasztalat szerzés céljából hagyja el Magyarországot. Bármi is az oka, a külföldi munkavállalásnak számos előnye van, többek között az, hogy megismerhetünk egy másik kultúrát és nyelvet, valamint a személyiség fejlődéshez is hozzájárulhat. Vannak viszont bizonyos dolgok, amik nélkül nem érdemes belevágni egy ilyen kalandba. Cikkünkben a Covebo Team Managere, Balogh Gábor segítségével összegyűjtöttük, mik azok a lépések, amelyeket még a költözés előtt, itthon ajánlott megtenni.

1. Biztosítás

Egy korrekt munkaadó fizeti a munkavállalók társadalombiztosítási járulékait. Addig azonban, míg alá nem írtad a szerződést és meg nem győződtél arról, hogy ez az általad választott munkaadó esetében is rendben lesz, érdemes itthon saját magad számára gondoskodni a biztosításról.

„Elsősorban érdemes EU-s egészségbiztosítást kötni, de egy utazás alkalmával számos biztosítási csomag közül választhatunk” – mondja a Team Manager. – „Nézzük át alaposan a lehetőségeinket, amiket a különböző biztosítók ajánlanak.”

2. Nyelv

Természetesen nem elvárás senki részéről, hogy ismerje az adott ország nyelvét, amikor kiköltözik. Ráadásul nagy előnnyel indulsz bárhol, ha beszélsz angolul, hiszen azt szinte minden országban megértik. Tiszteletet fejez ki azonban, ha nem hagyatkozunk pusztán az angolra, hanem próbálunk megszólalni az adott ország nyelvén is.

„Ez így van, a saját érdekünkben érdemes a legfontosabb szavakat és kifejezéseket megtanulni” – tanácsolja Balogh Gábor. – „Amikor komollyá válik a költözés és munkavállalás szándéka, gondold végig, mik lesznek számodra a leghasznosabbak a különböző szituációkban, például boltokban vagy étteremben. Gondoljunk csak bele, minket is milyen jó érzéssel tölt el, ha a külföldiek megpróbálkoznak a magyarral.”

3. Ismerjük meg az országot, tájékozódjunk

Ha szereted a meglepetéseket és a váratlan dolgokat, akkor ezt a lépést kihagyhatod, azonban nem tanácsos úgy kiköltözni valahova, hogy semmit sem tudsz az országról, főleg a városról, ahol lakni fogsz.

„Ez szintén fontos lépés, és nem arról van szó, hogy előre tudnunk kell, hol a sarki fűszeres” – teszi hozzá a Team Manager. – „Sokkal inkább arról van szó, hogy például néhány országban csak munkavállalói engedéllyel lehet elkezdeni dolgozni, így jó, ha ezt már időben megtudjuk. Vagy például nem ajánlott úgy repülőre ülni, hogy érkezéskor derül ki, tudunk-e szállást intézni magunknak. Gondoljuk át azt is, hogy előbb-utóbb szükségünk lesz egy külföldi bankszámlára is, ahova a fizetésünket kapjunk, valamint érdemes az adó- és biztosítási szabályokról is tájékozódni.”

Amennyiben a Covebo által szerzel munkát Hollandiában, a szállásról ők gondoskodnak számodra, valamint minden fontos tudnivalóról időben tájékoztatnak és segítenek a kinti ügyintézésben is.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Félcipő a stílusos férfinak – trendek 2023-ra

Szemészeti vizsgálat kisokos egy népszerű szemészettől

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram