Close
Szívszorító videóval meséli el a Müpa, mit jelent egy gyereknek a maradandó élmény

Szívszorító videóval meséli el a Müpa, mit jelent egy gyereknek a maradandó élmény

Különbözőek vagyunk, másként hallgatunk zenét, más és más ragad meg minket, másképp éljük meg az ünnepek varázslatát is.

Egy azonban biztos: a maradandó élményeknél aligha létezik szebb ajándék. Többek között erről szól a Müpa karácsonyi kisfilmje, amely egy különleges család életébe, az ünnepi készülődés magával ragadó mozzanataiba, sőt a Müpa kulisszái mögé is bepillantást enged.

A videó gyönyörűen kifejezi, hogy minden ember más és más, abban viszont egyforma, hogy hatnak rá az olyan apró örömök, mint a hóesés vagy egy csodálatos zenei alkotás. Megmutatja, hogy egy szülő mennyi mindent megtesz a gyermekéért, és egy kis leleményességgel mennyire meg lehet változtatni egy gyerek komfortérzetét és viszonyát a világhoz.

A karácsonyi rövidfilmet Fazakas Péter rendezte, akinek a nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Szabadság – Különjárat, az Árulók, a Társas játék, a Drága örökösök vagy a 200 első randi, emellett számtalan reklámfilmet jegyez. Az ünnepi rövidfilm a Müpa marketingvezetője, Récsán Gábor forgatókönyve alapján egy kisfiú megható történetét mutatja be, akit a Müpában dolgozó, ügyelő édesapja egy különleges ajándékkal lep meg karácsony estéjén. Bősz Mirkó személyesíti meg a kisfiút, aki Zombola Péter és Gulya Róbert zeneszerzők csodás muzsikájától megihletve lerajzolja a hangokat. Édesapja pedig – akit a Stúdió K színésze, Sipos György alakít – lenyűgöző kreativitással találja meg a módját, hogy kézzelfoghatóvá varázsolja a zenei élményt a kisfiú számára.

Izgalmas, a komfortzóna elhagyására késztető folyamat volt ezt a filmet megcsinálni. Olyan dolgokat kellett megmutatni – a zenén túl azt, hogy hogyan látnak, akik nem látnak –, ami szinte lehetetlen egy film számára. A történettel nagyon könnyű lett volna félrecsúszni, otrombának vagy negédesnek lenni. Úgy érzem, sikerült megtalálni azt a mesélési módot, hangnemet és nyelvet, amellyel a másképp érzékelők és a művészet is közelebb kerül az emberekhez. Remek érzés volt egy ilyen lelkes, ihletett, érzékeny csapattal együtt dolgozni” – mondja a rendező, Fazakas Péter.

A nagyvállalatok ünnepi kampányai egymásra licitálva versenyeznek a nézők figyelméért, a John Lewis, a Coca-Cola vagy a Sainsbury’s karácsonyi filmjeit legalább olyan várakozás övezi minden évben, mint egy hollywoodi szuperprodukciót. A karácsonyi időszak marketingszempontból igazi szakmai kihívás, hiszen minden megható, ünnepi üzenettel dolgozó kampány pengeélen táncol a közhelyekben tobzódó érzelmesség és a valódi értékek megmutatása között. Mi a Müpában pontosan ezért egy komplex, több elemből álló, több művészeti terület és egy karitatív szervezet összekapcsolódásából született projektben gondolkodtunk. A Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködése tökéletes példája annak, amit összefogásról, közösségi élményről, a kulturális intézmények felelősségéről, a jó ügyek melletti kiállás fontosságáról gondolunk. Ehhez illeszkedik a mindenki számára látogatható hangszobor-kiállítás és a kisfilm is: mindez számunkra a művészet erejéről szól, ami az egyik legfontosabb márkaértékünk és üzenetünk” – emelte ki dr. Egri Gábor, a Müpa értékesítési és marketingigazgatója.

A Müpa marketingcsapatának felépítése sokban hasonlít egy reklámügynökségére. A kreatív koncepciók többségének fejlesztése és a grafikai munkák is házon belül, egy kreatív csapat segítségével készülnek. Mivel évente közel ezer programot kell eladnunk, így a munka nagy részét a programkommunikáció teszi ki, de minden évadban kiemelkednek azok a projektek, ahol ezek mellett márkaüzenetek kommunikációjára is lehetőségünk nyílik. Az idei ünnepi kampányunk egy integrált, több aktivitásból álló projekt volt, melyen a szobrászművésztől, a filmgyártó cégen át, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársaiig olyan kiváló partnerekkel dolgozhattunk együtt, akik saját szakterületük legjavát adva, valódi hozzáadott értéket nyújtottak a közös munka során” – fogalmazott Récsán Gábor.

A kisfilmben az édesanya szerepében egy pillanatra feltűnik az alig néhány héttel ezelőtt nemzetközi Emmy-díjjal kitüntetett kiváló színésznő, Gera Marina is. A főszereplő, Mirkó sem először szerepel a vásznon: aki elég szemfüles, az ikonikus karácsonyi kisfilmjeiről híres brit márka, a John Lewis Budapesten forgatott, idei reklámfilmjében is felfedezheti a színészpalántát.

A rövidfilm december 10-én debütált a Müpa közösségi csatornáin, a Müpa Zászlóterében pedig egészen január 5-ig látható a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen megvalósított hangszobor-kiállítás.

Ez is érdekelhet:

hangulat | zene | ünnep | müpa | karácsony

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram