Close
Szívszorító videóval meséli el a Müpa, mit jelent egy gyereknek a maradandó élmény

Szívszorító videóval meséli el a Müpa, mit jelent egy gyereknek a maradandó élmény

Különbözőek vagyunk, másként hallgatunk zenét, más és más ragad meg minket, másképp éljük meg az ünnepek varázslatát is.

Egy azonban biztos: a maradandó élményeknél aligha létezik szebb ajándék. Többek között erről szól a Müpa karácsonyi kisfilmje, amely egy különleges család életébe, az ünnepi készülődés magával ragadó mozzanataiba, sőt a Müpa kulisszái mögé is bepillantást enged.

A videó gyönyörűen kifejezi, hogy minden ember más és más, abban viszont egyforma, hogy hatnak rá az olyan apró örömök, mint a hóesés vagy egy csodálatos zenei alkotás. Megmutatja, hogy egy szülő mennyi mindent megtesz a gyermekéért, és egy kis leleményességgel mennyire meg lehet változtatni egy gyerek komfortérzetét és viszonyát a világhoz.

A karácsonyi rövidfilmet Fazakas Péter rendezte, akinek a nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Szabadság – Különjárat, az Árulók, a Társas játék, a Drága örökösök vagy a 200 első randi, emellett számtalan reklámfilmet jegyez. Az ünnepi rövidfilm a Müpa marketingvezetője, Récsán Gábor forgatókönyve alapján egy kisfiú megható történetét mutatja be, akit a Müpában dolgozó, ügyelő édesapja egy különleges ajándékkal lep meg karácsony estéjén. Bősz Mirkó személyesíti meg a kisfiút, aki Zombola Péter és Gulya Róbert zeneszerzők csodás muzsikájától megihletve lerajzolja a hangokat. Édesapja pedig – akit a Stúdió K színésze, Sipos György alakít – lenyűgöző kreativitással találja meg a módját, hogy kézzelfoghatóvá varázsolja a zenei élményt a kisfiú számára.

Izgalmas, a komfortzóna elhagyására késztető folyamat volt ezt a filmet megcsinálni. Olyan dolgokat kellett megmutatni – a zenén túl azt, hogy hogyan látnak, akik nem látnak –, ami szinte lehetetlen egy film számára. A történettel nagyon könnyű lett volna félrecsúszni, otrombának vagy negédesnek lenni. Úgy érzem, sikerült megtalálni azt a mesélési módot, hangnemet és nyelvet, amellyel a másképp érzékelők és a művészet is közelebb kerül az emberekhez. Remek érzés volt egy ilyen lelkes, ihletett, érzékeny csapattal együtt dolgozni” – mondja a rendező, Fazakas Péter.

A nagyvállalatok ünnepi kampányai egymásra licitálva versenyeznek a nézők figyelméért, a John Lewis, a Coca-Cola vagy a Sainsbury’s karácsonyi filmjeit legalább olyan várakozás övezi minden évben, mint egy hollywoodi szuperprodukciót. A karácsonyi időszak marketingszempontból igazi szakmai kihívás, hiszen minden megható, ünnepi üzenettel dolgozó kampány pengeélen táncol a közhelyekben tobzódó érzelmesség és a valódi értékek megmutatása között. Mi a Müpában pontosan ezért egy komplex, több elemből álló, több művészeti terület és egy karitatív szervezet összekapcsolódásából született projektben gondolkodtunk. A Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködése tökéletes példája annak, amit összefogásról, közösségi élményről, a kulturális intézmények felelősségéről, a jó ügyek melletti kiállás fontosságáról gondolunk. Ehhez illeszkedik a mindenki számára látogatható hangszobor-kiállítás és a kisfilm is: mindez számunkra a művészet erejéről szól, ami az egyik legfontosabb márkaértékünk és üzenetünk” – emelte ki dr. Egri Gábor, a Müpa értékesítési és marketingigazgatója.

A Müpa marketingcsapatának felépítése sokban hasonlít egy reklámügynökségére. A kreatív koncepciók többségének fejlesztése és a grafikai munkák is házon belül, egy kreatív csapat segítségével készülnek. Mivel évente közel ezer programot kell eladnunk, így a munka nagy részét a programkommunikáció teszi ki, de minden évadban kiemelkednek azok a projektek, ahol ezek mellett márkaüzenetek kommunikációjára is lehetőségünk nyílik. Az idei ünnepi kampányunk egy integrált, több aktivitásból álló projekt volt, melyen a szobrászművésztől, a filmgyártó cégen át, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársaiig olyan kiváló partnerekkel dolgozhattunk együtt, akik saját szakterületük legjavát adva, valódi hozzáadott értéket nyújtottak a közös munka során” – fogalmazott Récsán Gábor.

A kisfilmben az édesanya szerepében egy pillanatra feltűnik az alig néhány héttel ezelőtt nemzetközi Emmy-díjjal kitüntetett kiváló színésznő, Gera Marina is. A főszereplő, Mirkó sem először szerepel a vásznon: aki elég szemfüles, az ikonikus karácsonyi kisfilmjeiről híres brit márka, a John Lewis Budapesten forgatott, idei reklámfilmjében is felfedezheti a színészpalántát.

A rövidfilm december 10-én debütált a Müpa közösségi csatornáin, a Müpa Zászlóterében pedig egészen január 5-ig látható a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen megvalósított hangszobor-kiállítás.

Ez is érdekelhet:

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom