Close
Ha szereted a hot dogot és a sült kolbászt, ennek nem fogsz örülni

Ha szereted a hot dogot és a sült kolbászt, ennek nem fogsz örülni

Amennyiben mostanában nem frissítetted a “Miből fogyunk ki?” listát, érdemes szétnézni a hírek között. Különösen akkor, ha szereted a mustárt.

Kanadából és Franciaországból érkező jelentések szerint a következő hónapokban hiány lehet a fűszerből, ami legfőképp a környezeti tényezőknek és az Ukrajnában zajló háborúnak tudható be.

Kanada a világ egyik legnagyobb mustármag-exportőre, ám az ország nyugati részén uralkodó aszályos körülmények miatt az idei szezonban gyenge volt a termés. Az Agriculture and Agri Food Canada (AAFC) elemzéséből kiderül, hogy mind a hektáronkénti terméshozam, mind a teljes termelési szint közel ötven százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest.

Luc Vandermaesen, a Reine de Dijon francia mustártermelő cég vezérigazgatója elmondta, hogy a mustármagok tekintetében Franciaországban sem állnak sokkal jobban.

“Burgundiában régió szerte nagyon csapadékos volt a tél, majd tavaly április elején három nap hideg következett, így a tervezett mennyiségnek csak körülbelül a felét takarítottuk be” – magyarázta. Az ukrajnai háború is befolyásolta a mustár elérhetőségét, mivel mindkét ország jelentős mennyiségű vetőmagot is exportál.

Az idei gyengébb termés miatt a mustármag átlagára várhatóan az egekbe szökik. “A vetőmagok ára három-négyszeresére, hamarosan talán ötszörösére emelkedik” – mondta korábban Christophe Planes, a Reine de Dijon francia értékesítési igazgatója. “Ráadásul nincs is kínálat. A hiány olyan mértékű, hogy potenciálisan ötven százalékkal csökkenhet a vetőmagok mennyisége…tehát a termelésünk ugyanennyivel esik vissza”.

Egy tanulmány szerint a mustár ára kilenc százalékkal emelkedett Franciaországban, amit a vásárlók talán még nem vettek észre. Vandermaesen a Financial Timesnak elmondta, hogy egy átlagos franciaországi lakos évente kevesebb mint öt dollárt (kb. kétezer forintot) költ mustárra. Ez nem vigasztalja azokat, akik mostanában próbálnak vásárolni egy üveggel; akadt olyan, aki “huszonöt boltban járt”, és mégsem találta meg a megfelelőt.

Az Egyesült Államokban valamivel jobb a helyzet; a McCormick & Company szóvivője elmondta, hogy a “rugalmas globális ellátási lánc és a sikeres beszerzés” megakadályozta a hiányt. A French’s Mustard ott lesz a boltok polcain. Hasonló a forgatókönyv a Grey Poupon esetében, akik eközben azon is dolgoznak, hogy más barna mustármag forrásokat találjanak a világban.

A hamburger ugye nem csupán buciból és húspogácsából áll. Ahhoz, hogy a világ egyik legnépszerűbb gyorsételét elkészítsük, jóval több dologra van szükség. Például néhány olyan praktika elsajátítására, aminek köszönhetően igazi mestermű lesz kézműves burgerünk.

(Forrás: Food and Wine, fotók: Unsplash)

mustár | drágulás | alapanyag | áremelkedés | gondok

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, mikor lehet végre vége az élelmiszer-inflációnak

Az év gasztrotrendje: fermentálás, ami még az egészségnek is jót tesz

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram