Close
Mutatjuk, miért érdemes a Balaton helyett Tokaj felé venned az irányt!

Mutatjuk, miért érdemes a Balaton helyett Tokaj felé venned az irányt!

Gyönyörű természeti örökség, lenyűgöző borok, izgalmas egyéniségek. Tokaj megér egy utat, vagy akár többet is. Bebizonyítjuk, hogy miért.

Innen származik a leghíresebb borunk, amit XIV. Lajos, a Napkirály úgy jellemzett: a borok királya, a királyok bora. Megemlítik a himnuszunkban. A borvidék a Világörökség része. A legmértékadóbb boros magazinok listáin magyar borok közül rendszerint csak olyanok tűnnek fel, amik itt készültek. Ha megkérdezünk valakit, hogy emeljen ki három magyar borvidéket a huszonkettőből, Tokaj biztosan köztük lesz. Valami érthetetlen oknál fogva mégsem járnak errefelé annyian, amennyire ez a vidék megérdemelné, ezért a Gastro Turismo és a Roadster magazin úgy döntöttek, megmutatják, milyen csodás kincsekre bukkanhatunk Tokajban.

A tavaly nyár után aligha lephet meg bárkit is, hogy a Balatonra kitették a megtelt táblát. Ezért aztán úgy döntöttünk a Gastro Turismóval együtt, hogy bemutatjuk az ország egyéb izgalmas pontjait is. Elsőként Tokaj felé vettük az irányt, ahol prémium célpontokat választottunk ki. Az egyik ilyen, a Szóló borászat.

Éless Tímea tősgyökeres tállyai, már a nagyszüleinek is több dűlőben volt szőlője a környéken. Férjével közösen 2012-ben alapították meg a Szóló Borászatot, és a kezdetektől fontos volt számukra, hogy a szőlőiket biodinamikus gazdálkodással, a természettel összhangban műveljék.

Tokaj szomszédságában, Encsen működik az ország egyik legjobb étterme, az Anyukám mondta. A Dudás testvérek által alapított étterem mindig is nagy hangsúlyt fektetett a lokális alapanyagok felhasználására, így a Bioszentandrással évek óta együttműködnek, de használnak mádi sajtot, környékbeli bárányt, mangalicát, de kóstolhatunk náluk gönci kajszit, és az ikonikus málnaszörpjük is helyi gyümölcsből készül.

A 2003-ban alapított Zsirai Pincészetnek Villányban, Somlóban és Tokajon is vannak szőlői, a tokaji pincészetük életében játszik nagy szerepet Zsirai Kata. A tokaji borvidék szívében, Mádon nem csak 16 hektárnyi szőlője van a pincészetnek, hanem egy csinos vendégháza is.

Berecz Stephanie 1994-ben borászgyakornokként került Tokajba. Itt ismerkedett meg férjével, Berecz Csabával, akivel 2002-ben Tarcalon alapították meg a Kikelet Pincét. ma már nyolc és fél hektáron művelnek szőlőt, Stephanie pedig legalább annyira hozzátartozik a vidékhez, mint a szőlőfajták, amiket itt művelnek.

Miért a Gastro Turismóval vágtunk neki Magyarországnak?

A Gastro Turismo 2016-ban blogként indult, ám az elmúlt fél évtizedben egy olyan egyedülálló kezdeményezéssé nőtte ki magát, amely minőségi szállásokat, éttermeket, borászatokat, termelőket és programokat kínál szerte az országban, így Tokajban is.

Az eredetileg csak hobbiként indult internetes ajánló mozgatórugója a gasztronómia, az utazás és a felfedezés iránti olthatatlan szomj volt: 2016 óta követhetjük a Gastro Turismo oldalán a magas minőséget, élmény- és értékteremtést szem előtt tartó gyűjtőmunkát, országunk minden szegletének legizgalmasabb kulturális, gasztronómiai és szabadidővel kapcsolatos tippjeit.

A kezdeményezés célja a kezdetektől az volt, hogy összekösse a magyar vendéglátás és turizmus szereplőit egymással.

Az alapító, Ocsovai László hisz benne, hogy a magyar gasztronómia páratlan, és képviselői meg kell találják a kapcsolatot egymással és az érdeklődő közönséggel.

Nézzétek meg a videót, lapozzátok át a Gasztro Turismo honlapját, mert mindettő tee van csodás ötletekkel. Idén is a belföld az új külföld, úgyhogy hajrá, indlhat az ország újrafelfedezése!

(Fotó: Gastro Turismo)

kikelet pince | gastro turismo | nagy sztori | berecz stephanie | tokaj

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram