Close
Nem győzünk válogatni a Múzeumok éjszakájának programjaiból – Azért megpróbáltuk

Nem győzünk válogatni a Múzeumok éjszakájának programjaiból – Azért megpróbáltuk

Június 26-án országszerte koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal várnak a múzeumok. Az érdekesebbekből válogattunk. 

Fordulópont címmel, a pandémia utáni újranyitás jegyében rendezik meg az idei Múzeumok éjszakáját, amely több mint 300 intézményben összesen 1600 programmal várja a közönséget.

Kiállítás nyílik például André Kertész fotóművész Szigetbecsének ajándékozott képeiből is június 26-án. A magyar származású világhírű fotóművész gyermekkorának nyarait Szigetbecsén töltötte, az ott szerzett élmények nagy hatással voltak rá. A Múzeumok éjszakáján nyíló tárlat anyagában olyan fényképeket láthat a közönség, amelyeket ő maga válogatta élete alkonyán, ajándékul gyermekkora varázslatos élményeket adó településének.

A Capa Központban látható tárlaton az életmű meghatározó fotográfiái és a Szigetbecsén készült fényképek mellett André Kertész, a településnek adományozott személyes használati- és dísztárgyai is láthatóak, melyek közül több is szerepelt öregkori Polaroid felvételein. A tárlat így kivételes betekintést nyújt a világhírű fotográfus mindennapjaiba és művészetébe.

A főváros újkori történetével foglalkozó Kiscelli Múzeum kurátorai gyakran választanak merész témát időszaki kiállításaiknak. Szenteltek tárlatot a Moszkva térnek, a társasjátékozásnak és a Fekete Lyuk nevű, legendás klubnak is, most pedig Budapest csatornáit, illemhelyeit és azok történetét járják végig a Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások című tárlaton.

A verseké lesz a főszerep a Bajor Gizi Színészmúzeumban, ahol az Egyetemi Színpad legendás estjeit is felidézik. A program fő helyszíne a Bajor-villa kertje.

Parksétákkal és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának fényfestéssel kísért éjszakai koncertjével várják a közönséget Martonvásáron, a Brunszvik-kastély parkjában szombaton. Délután 17 órától vezetett parksétákon nyerhetnek bepillantást az érdeklődők a több mint 200 éves kastély múltjába, valamint rövid vonós és fúvós kamarakoncertekkel hangolódhatnak az esti zárókoncertre.

Rotschild Klára legendás divattervező életét és munkáját bemutató kiállítás nyílik a Múzeumok éjszakáján a szegedi Fekete házban. A december végéig látható tárlat első része Rotschild Klára életét mutatja be szülei házasságától egészen 1976-os haláláig. A kiállításon számos videóinterjú hallható és látható, melyekben családtagok, munkatársak, manökenek, kliensek mesélnek róla. A látogatók néhány kép segítségével bepillanthatnak a “a vörös divatdiktátor” budai panorámás otthonába is. Egy másik teremben a tervező műhelyét idézik meg, itt a próbababákon szezononként változó nappali, koktél és estélyi ruhák láthatók. A Rotschild-szalont felidéző kiállításrészben pedig emblematikus kosztümjei közül állítanak ki néhányat.

A pontos múzeumi kínálatról és az aktuális részvételi feltételekről a www.muzej.hu weboldalon olvashatók részletes információk.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images)
múzeumok éjszakája | kiállítás | program | hétvége | ajánló

FOLYTASD EZZEL

Száznál is több programmal készül Budapest a 150. születésnapjára 

Hétfő este nézz fel az égre, valami nagyon különlegeset fogsz látni!

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram