Close
Álom nád- és vörös cédrus kivitelben – Nádfa Apartman

Álom nád- és vörös cédrus kivitelben – Nádfa Apartman

Ha valaki felteszi nekem a kérdést, hogy a hoteleket vagy a vendégházakat szeretem jobban, akkor rendszerint kibújok a válaszadás alól, ugyanis a téma komplexitása miatt képtelenég egyértelmű választ adni. Kivételt képeznek az olyan napok, amikor éppen a Nádfa Apartmanban ülök, mert olyankor egyértelműen a párszemélyes szálláshelyekre szavazok.

A Roadsteren nagyon szeretjük az igényes szállásokat, legyen szó butikhotelekről vagy kabinházakról. Az elmúlt években gombamód kezdtek megszaporodni az olyan magánkézben lévő, igényesen kialakított víkendházak, villák, menedékek, kabinházak, ökoházak, lombházak, lodge-ok, chalet-k, és vendégházak, amelyek abszolút szintézisben vannak az európai élmezőnnyel. Ambíciózus fiatalok és családok, vállalkozószellemű párok állnak ezek mögött a vendégváró helyek mögött, égve a tettvágytól, hogy valami egyedit és minőségit nyújtsanak. Ilyen hely a Szigetköz szívében, a Zátonyi-Duna partján található Nádfa Apartman.

Ez az apartmanház tulajdonképpen kettő az egyben megoldás, ugyanis két apartman között választhatunk. Nem könnyű, mert mindkettő olyasmi, ami egy elférne egy skandináv dizájnnal foglalkozó nemzetközi kiadványban, és mindkettő rengeteg ponton bizsergeti meg a potenciális vendégek érzékszerveit. Modern dizájn? Pipa. Csend és nyugalom? Pipa. Tökéletes kényelem? Természet karnyújtásnyira? Jacuzzi és szauna? Mind-mind pipa. A Nádfa azonban nekem több mint ezeknek az elemeknek az összessége, és az adja számomra a különlegességét.

Hangulata van: az ember belép, és máris otthon érzi magát, mégis valahogyan úgy, hogy megmarad az elvonulás, a máshol lét vibráló energiával feltöltő, semmivel sem összehasonlítható hatása.

Buga és Toboz

A két ház – amelyek a Buga és Toboz névre hallgatnak – különlegessége a borítás: az egyik nád, a másik vörös cédrus zsindelyborítást kapott. A tulajdonosok korábban nádtető borítású házakat építettek, de itt nem álltak meg a tetőnél, a falakat is tömör nád borítja, ami egészen különleges látványt nyújt.

A nádborítás már tetőn is bonyolult dolog, nyolc-tíz évente cserélni kell, oldalfalon pedig még egy fokkal nehezebb megoldás. Mondanunk sem kell, költséges extra, a Nádfa borítását végző csapat is főként skandináv országokban dolgozik hasonló projekteken.

– Megvan a magyarázata, hogy miért a nádborítást választottuk az egyik házra – mondja Németh Tibor, tulajdonos. – Mi jó két évtizede csak azzal foglalkoztunk, hogy nádtetős parasztházakat építettünk itt, a Szigetközben.

A nád nekem szerelem. Hát ezért.

Barátságos letisztultság

A két ház belső tereit illetően apró eltérések vannak, de mindkettő apartman egyszintes. Az alsó szinten található a konyha, a fürdőszoba és a nappali, illetve mindkét szinten akad egy-egy háló. A stílus egyszerre kellemes és otthonos, ugyanakkor a dizájndarabok miatt mintha egy bemutatóteremben járnánk; a jó hír, hogy itt egy bizonyos időre mindent a magunkénak érezhetünk.

– Érzésből raktuk össze a beltér dizájnját a párommal, Nellivel – mondja Tibor. – Beszéltünk egy profi belsőépítésszel, de nem találtuk meg közös hangot, úgyhogy mi magunk hoztuk össze a két apartmant. Nem kevés utánjárásba került, mire megtaláltuk azokat a bútorokat, és berendezési tárgyakat, amiket elképzeltünk, de úgy érezzük, sikerült. A legjobb barátom bátyja, Lukácsi Tamás építész, ő az elrendezésben segített, az ő véleményében nem kételkedtem.

Forróság a hidegben is

A kertbe kilépve az ember a holtág partján találja magát. Engem mindig nagyon megnyugtat a víz látványa, szóval a teraszról indítani a napot egy csésze kávéval felér egy meditációval. A kertben található a jacuzzi és a szauna, mindkettő felhasználóbarát, könnyű őket kezelni. A jacuzziból is remek kilátás nyílik a holtágra.

A konyha ugyan nem a legnagyobb, de praktikus elrendezésű, és éppen elég nagy ahhoz, hogy tulajdonképpen bármit elkészítsünk. A szekrényekben mindent megtalálunk, ami rántottánál komolyabb fogások elkészítéséhez kellhet.

Nagy élet a holtágakon

Az itteni holtágak nemcsak látványelemek, hanem sokak kifejezetten miattuk érkeznek ide. Egy fantasztikus szigetvilág alakult itt ki annak köszönhetően, hogy a Duna a Kárpát-medencébe beérve több ágra szakadt. Nyolcszáz kilométernyi vízi út és háromszáz sziget jött létre ennek a szétágazásnak köszönhetően, és mondanunk sem kell, ez remek lehetőség vízitúrákra.

Kerékpárosok is megtalálhatják itt a számításukat, lehet bringázni a Szigetközben, de profibbaknak a Fertő-tó körüli remek osztrák kerékpárutak is elérhető távolságban vannak. Pozsony húsz kilométer, Bécs hetven. A Nádfában nem is érzi elsőre az ember, de kiváló a fekvése.

Ugyan két ház található egymás mellett, nem kell megosztanunk a jacuzzit vagy a szaunát senkivel, egyszerre ugyanis csak az egyik házat adják ki – kivéve, ha nagyobb társaság érkezik, és mindkettőre szükség van.
– Úgy érzem, hogy egyelőre főképp a 25-30 éves korosztály jár ide, és ugyan nem kifejezetten olcsók a szobáink, de mégsem a legtehetősebb réteg keres fel minket – mondja Tibor.

Akármilyen távolságból érkeztünk a Nádfába – több száz kilométerről, vagy a közelből – nagyon gyorsan úgy érezhetjük, hogy kiszakadtunk, és nnél többet egy ilyen jellegű vakációtól nem is kérhetnénk. A Nádfa önmaga univerzumát teremti meg, amiben akkor is remekül érezhetjük magukat, ha ki sem lépünk onnan.

(Fotók: Lukácsi Ákos, Zalka Dávid)

apartman | zátonyi-duna | szállás | szigetköz | duna

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram