Zseniálisan szép ez a nádfedeles, háromszintes tihanyi nyaraló

Tradícionáis anyagok és merész tömegek találkoznak egy pazar panorámájú, gyönyörű balatoni házban, ami nem véletlenül a Dezeen Awards építészeti díj egyik döntőse.

A RAPA építészstúdió tervezte a Balaton partjára ezt a páratlan szépségű és bátor építészeti megoldásokban bővelkedő nyaralót. A háromemeletes épülethez a stúdió helyi alapanyagokat használt, kialakításában pedig a falusi, nádfedeles parasztházak és a hatvanas évek lapostetős, kompakt nyaralóházainak elemei is felismerhetők. Az eredmény egy egészen bámulatos nyaraló, amit szerintünk sokan elfogadnánk állandó otthonnak is.

A RAPA építészstúdió így ír a projektről:

“Pihenés és Panoráma. Ezeket az igényeket kiszolgálva született meg a tihanyi ősközösség lejtőjébe beékelt családi nyaraló.

Léptékében és megjelenésében sem akar több lenni, mint környezete. Talán csak egy kicsit más.

A főtömeg enyhén a panorámára fordul, ezzel kihasználva a táj adottságait, miközben védelmet nyújt a balatoni pihenés legfontosabb életterének, a terasznak, mely földszinti elhelyezésének köszönhetően közvetlen kapcsolatban tud maradni a környezetével. A tihanyi kőből készült határozott, robosztus pinceszinti alapra könnyeden ül rá a súlypontból teljesen kimozdított beton burkolatú földszinti láb, hogy aztán arra szinte súlytalanul tudjon felülni a hosszú konzolosan kinyúló nádtetős főtömeg.”

A házat nem véletlenül jelölte nívós építészeti díjára a vidéki házak kategóriájában a Dezeen, akinek Reisz Ádám, a RAPA alapítója így mesélt a nyaralóról:

“Az épület formatervezése dinamikusan és esztétikusan válaszol a Balaton lélegzetelállító panorámájára, és ezt látványos építészeti kiáltványként fordítja le. A Balaton, azaz a magyar tenger különleges helyet foglal el a magyar emberek szívében.”

A Summer House névre keresztelt ház egy domboldalba épült, három szintjén pedig gyönyörűen integrálták a környékbeli, hagyományos építészeti stílusokat merész és modern újragondolásban. A középső szinten egy szaunát is találunk, mely egy nagyvonalú teraszra nyílik, ahol fantasztikus balatoni naplementés borozásokat vizionalizálunk, valamint egy kültéri medencét is.

Az alsó szinten találhatók a kertre nyíló hálószobák, a felső szinten pedig a nappali és a társas helyiségek, ahonnan óriási üvegablakon keresztül csodálhatjuk a szikrázó tavat.

Bámulatosan szép projekt lett, kalapunkat emeljük az építészek előtt.

(Fotók: Bujnovszky Tamás, forrás: RAPA, Dezeen)

dezeen | rapa | balaton | Tihany | nyaraló

FOLYTASD EZZEL

A világ legmenőbb céges főhadiszállásai igazi építészeti szenzációk is egyben

Ez történik, ha egy 12. századi olasz kolostor szállodaként születik újjá

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom