Összefogtak a hazai nápolyi pizzériák: szeptember 19-én este/éjszaka huszonöt pizzéria kínálja fél áron számos pizzáját. Ez az első ilyen kezdeményezés, és a dátumválasztás sem véletlen. Az ünnep Nápoly városának jeles napjára esik, védőszentjéért, San Gennaróért imádkoznak, majd egésznapos fieszta veszi kezdetét. A hazai nápolyi stílusú pizzát készítő éttermek összefogása jóvoltából Campaniától Magyarországig ér a vigasság.
Mese a nápolyi vércsodáról, avagy miért éppen szeptember harmadik keddje?
Szeptember 19.-e Nápolyban különleges, kiemelt ünnepnap. San Gennaro püspök (Szent Januáriusz) ekkor halt mártírhalált 305-ben, mert egy akkor még ismeretlen vallást gyakorolt és terjesztett. Természetesen a kereszténységről volt szó. Történt, hogy miután lefejezték a püspököt, egy asszony évekig megőrizte vérét és csak később ajándékozta az egyháznak. 1389-ben jegyezték fel az első csodát: a vérereklye valamint a püspök fejereklyéje egy körmeneten találkozott és az 1000 éves alvadék cseppfolyóssá vált. Innentől kezdve évente ünnepelték a misztikus eseményt, majd évi háromra emelték a város fő patrónusának tiszteletére szervezett miséket, ünnepségeket.
Ha szeptember 19-én megmozdul üvegcséjében a vér, az érsek fehér kendő lengetésével jelzi: boldog, termékeny, örömteli jövő vár a városra. Ha pedig nem mozdulna, jönne a veszedelem, kitörne a Vezúv és további rémségek történnének. Szerencsére San Gennaro vére mindig csodát tesz, a város pedig méltó módon ünnepli a védőszentet.
Tisztelgés Nápoly kulturális öröksége előtt
2023-ban először ünnepeljük a Nápolyi Pizzériák Éjszakáját, egyedi módon pedig nem egy helyszínen, hanem pizzériánként az ország számos pontján. Újbudától Szegeden át egészen Balatonmáriafürdőig. Kifejezetten a nápolyi stílusú pizzákat készítő éttermekről, ételbárokról van szó.
Egyre elhivatottabb a pizzások köre az egész világon és ez itthon sincsen másképp, ezért most ők kapnak reflektorfényt.
Ezen a kedden a szokásos nyitvatartásukon felül legalább két órával tovább izzanak a kemencéik. Este és éjszakába nyúlóan pedig úgy sütik a világ egyik legjobban kedvelt ételét, hogy éttermenként három féle specialitás ötven százalékkal olcsóbban kapható majd.*
Rajongóknak és kíváncsiskodóknak egyaránt
A Nápolyi Pizzériák Éjszakája azoknak is izgalmas program, akik eleve rajongók és szeretnek új, másik, még ismeretlen helyeket kipróbálni, továbbá jó lehetőség a féláras pizzázás mindenkinek, aki még csak most találkozik ezzel a stílussal. A pillekönnyű, hosszan kelesztett tésztájú, napízű paradicsommal és selymes mozzarellával alapozott olasz specialitás rálicitál minden korábbi pizzaélményre.
Az este/éjjel főszereplői pedig:
- Kemencés Pizza, Budapest
- A Pizza sztori, Budapest és Balatonmáriafürdő
- Amo la Pizza, Szolnok
- Amore di Napoli, Budapest
- Arany24, Úrhida
- Bazsalikom Nápolyi Pizzéria, Kistarcsa
- Banditos Pizza Napoletana, Márkháza
- Ciao Napoli, Komárom
- Cukorborsó Kertvendéglő, Páty
- D-Bisztró, Mikepércs
- Daniele Urban Nápolyi Pizzéria, Diósd
- Digó, Budapest
- Donna Mamma Pizza Napoletana, Budapest
- Fermento Pizzéria, Budapest
- Forni di Napoli, Budapest
- IGEN, Budapest
- Ittali, Vác
- Mauro Étterem, Székesfehérvár
- Magtár Diner, Derecske
- Más tészta, Herend
- MOTO Pizza Budapest
- Passata, Szentendre
- Pizza Mamma, Dunakeszi
- Pivo Bár és Pizzéria, Szeged
- Salve, Budapest
*Az éttermek, pizzériák csupán a készlet erejéig tudják teljesíteni a rendeléseket, az is megeshet, hogy idő előtt elfogy majd a tészta. Érdemes a helyek Facebook-oldalát és saját eseményét is figyelni, ahol tájékoztatnak az esetleges asztalfoglalás, előfoglalás lehetőségéről. Az akció kizárólag a helyben fogyasztott, megjelölt pizzákra vonatkozik, 2023. szeptember 19-én, az éttermenként meghatározott esti/éjjeli órákban.
olasz | nápolyi pizza | éjszakája | féláron | pizzaRáleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára
Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!