Ha négynapos munkarendben dolgoznál, ezek az európai országok valók neked

Az elmúlt években, különösen a pandémia tükrében felértékelődött a munka és a magánélet egyensúlya. Ennek szellemében egyre többen keresik a lehetőséget a rövidebb munkahétre. Ebben a gyűjtésben olyan európai uniós úti célok szerepelnek, ahol már elterjedt a négynapos munkahét. 

Belgium

2022 novemberében fogadták el azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a belga munkavállalók öt helyett heti négy napon belül teljesítsék a munkaszerződésben rögzített munkaidőt. A jogszabály célja, hogy nagyobb szabadságot adjon az embereknek és a vállalatoknak a munkaidejük beosztásában.

Az Acerta HR szolgáltató cég felmérése szerint a törvény életbe lépése óta 56.5 százalékra nőtt azon munkavállalók aránya, akik a négynapos munkahetet preferálják. Ebben az esetben a heti harmincnyolc órás munkaidő esetén napi 9.5 órát, heti negyven órás munkaidő mellett pedig napi tíz órát dolgoznak. A rövidebb munkahetet tartó alkalmazottak  77.6 százaléka azért döntött így, hogy több ideje legyen a magánéletére, 36.5 százaléka a leterheltségét csökkentené, 29.3 százalék pedig a lépéstől azt reméli, hogy több időt tölthet gyermekeivel.

Izland

Nemzetközi szinten Izland élen jár a négynapos munkahét elterjedésében. A Forbes tavaly megjelent cikke szerint az izlandi munkavállalók csaknem kilencven százaléka már ebben a munkarendben dolgozik. A megváltozott szokásokat pedig kutatók is vizsgálták. Arra az eredményre jutottak, hogy a dolgozók stressz-szintje és a kiégés gyakorisága csökkent, javult a magánélet és a munka egyensúlya az alkalmazottak körében.

Franciaország

Franciaország több mint két évtizede jogszabályban rögzítette a harmincöt órás munkahetet, ami elősegítette a négynapos munkavégzésre való átállást.

Litvánia

2021-ben a litván kormány egy olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi a kisgyermekes szülők számára, hogy csak heti harminckét órát dolgozzanak. Az országban ők azok elsősorban, akik hetente négy napot dolgoznak.

Nem rajong azonban mindenki az ötletért Litvániában. A helyi köztévé megbízásából készült közvélemény-kutatás eredménye szerint a válaszadók ötvenegy százaléka támogatja a négynapos munkahetet, harmincöt százalékuk ellenzi azt, további tizennégy százaléknak pedig nincs véleménye az ügyben. Míg a harminc év alatti fiatal felnőttek, valamint a harminc és negyvenkilenc év közöttiek támogatják az ötletet, az ötven év felettiek és a nem dolgozó nyugdíjasok inkább ellenzik a javaslatot.

Dánia és Hollandia

A statisztikai adatok szerint az átlagos munkahét Hollandiában huszonkilenc órás, ezzel a legrövidebb egész Európában. Dániában pedig a munkavállalóknak heti harminchárom órát kell ledolgozniuk.

Németország, Spanyolország és Portugália

Ebben a három országban jelenleg is tesztelik a négynapos munkahét gyakorlatát. A próbaidőszakot három évesre tervezik Spanyolországban, Németországban pedig a munkavállalók hetvenegy százaléka szeretné, ha csak heti négy napot kellene dolgoznia. Az elképzelés a munkáltatók körében is népszerű, háromból kettő támogatja ezt.

Portugáliában hat hónapos próbaidőszaka kezdődött meg a négynapos munkahét gyakorlatának harminckilenc vállalkozás bevonásával. A portugál munkavállalók háromnegyede több mint negyven órát dolgozik hetente, így az új intézkedés várhatóan enyhíti a dolgozók munkaterhét, de a termelékenységet is nagymértékben befolyásolhatja.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

munkaidő | négynapos munkaidő | munkahét

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom