Close
Egy japán városban arra kérik a turistákat, hogy ne egyenek sétálgatás közben

Egy japán városban arra kérik a turistákat, hogy ne egyenek sétálgatás közben

A legtöbb városban megszokott látvány, hogy az emberek jóízűen falatozgatnak, vesznek valami finomat egy utcai büfében, majd elfogyasztják menet közben. Egy kivétel azonban biztosan akad; Kamakura utcáin ilyet nem láthatunk.

Kamakura part menti város Japánban, Tokiótól ötven kilométerre délre, a gyönyörű strandjairól, szörfözésről, sintó szentélyekről és buddhista templomokról híres Kanagava prefektúrában. Ezúttal viszont azért került be a hírekbe, mert április elejétől kezdve egy igen rendhagyó kéréssel fordult a turistákhoz: ne egyenek, miközben a város utcáin sétálgatnak.

A CNN beszámolója szerint az intézkedés hátterében főleg a turisták által eldobált szemét és maradék áll, ám nem ez az egyetlen oka. Kamakura egyik főutcája – ahol sok kis üzlet található – mindössze 350 méter hosszú, mégis 50-60 ezer ember keresi fel naponta, a zsúfoltság tehát elkerülhetetlen. Ha az itt sétálgatók közben esznek és isznak is, az könnyedén balesethez, kellemetlenségekhez vezethet.

Arról nem is beszélve, hogy a japánok szerint egyszerűen illetlenség evés közben sétálni, hiszen aki ilyet tesz, az nem adja meg a tisztelet az ételnek.

Egyesek szerint ez a tradíció a második világháború idejéből származik, amikor Japánban is éhínség uralkodott, a szűkös készleteket ezért nagy becsben tartották.

Mindettől függetlenül nem fogják megbüntetni az utcán étkező turistákat, nem terveznek bírságokat kiszabni, csupán több helyen elhelyeztek olyan feliratokat, amelyeken megkérik az embereket, hogy tartózkodjanak ettől.

Egyébként nem Kamakura az egyetlen város, ahol megfogalmaztak egy ilyen kérést. Hozzánk sokkal közelebb, Firenze központjának bizonyos részein konkrétan tilos az utcai evészet, aki ezt megszegi, súlyosan meg is bírságolják.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom