Close
Egy japán városban arra kérik a turistákat, hogy ne egyenek sétálgatás közben

Egy japán városban arra kérik a turistákat, hogy ne egyenek sétálgatás közben

A legtöbb városban megszokott látvány, hogy az emberek jóízűen falatozgatnak, vesznek valami finomat egy utcai büfében, majd elfogyasztják menet közben. Egy kivétel azonban biztosan akad; Kamakura utcáin ilyet nem láthatunk.

Kamakura part menti város Japánban, Tokiótól ötven kilométerre délre, a gyönyörű strandjairól, szörfözésről, sintó szentélyekről és buddhista templomokról híres Kanagava prefektúrában. Ezúttal viszont azért került be a hírekbe, mert április elejétől kezdve egy igen rendhagyó kéréssel fordult a turistákhoz: ne egyenek, miközben a város utcáin sétálgatnak.

A CNN beszámolója szerint az intézkedés hátterében főleg a turisták által eldobált szemét és maradék áll, ám nem ez az egyetlen oka. Kamakura egyik főutcája – ahol sok kis üzlet található – mindössze 350 méter hosszú, mégis 50-60 ezer ember keresi fel naponta, a zsúfoltság tehát elkerülhetetlen. Ha az itt sétálgatók közben esznek és isznak is, az könnyedén balesethez, kellemetlenségekhez vezethet.

Arról nem is beszélve, hogy a japánok szerint egyszerűen illetlenség evés közben sétálni, hiszen aki ilyet tesz, az nem adja meg a tisztelet az ételnek.

Egyesek szerint ez a tradíció a második világháború idejéből származik, amikor Japánban is éhínség uralkodott, a szűkös készleteket ezért nagy becsben tartották.

Mindettől függetlenül nem fogják megbüntetni az utcán étkező turistákat, nem terveznek bírságokat kiszabni, csupán több helyen elhelyeztek olyan feliratokat, amelyeken megkérik az embereket, hogy tartózkodjanak ettől.

Egyébként nem Kamakura az egyetlen város, ahol megfogalmaztak egy ilyen kérést. Hozzánk sokkal közelebb, Firenze központjának bizonyos részein konkrétan tilos az utcai evészet, aki ezt megszegi, súlyosan meg is bírságolják.

Ez is érdekelhet:

(Képek: Getty Images)

utca | kamakura | evés | baleset | japán

FOLYTASD EZZEL

Ezért nem szabad értékelést írni egy szállodáról, ha rossz az idő

Ez a bájos spanyol falu hihetetlenül baráti bérleti díjakkal vár

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom