Close
Ha izgat, hogy mi van és mi lesz, akkor ezt a kiállítást látnod kell

Ha izgat, hogy mi van és mi lesz, akkor ezt a kiállítást látnod kell

Mit kezdjünk magunkkal, amikor a jövővel és a jövővel sokszor összemosott technológiával találkozunk? Ezt a kérdést teszi fel a Ludwig Múzeum komoly munkával körbejárt és izgalmas kiállítása.

Ott, ahol a technológia ennyire hétköznapivá válik, lehet-e az ember különleges? Erre a kérdésre viszont már nem reagál a Ludwig Múzeum, mert úgy döntött, válaszoljon rá inkább a művészet. Mutassa be, kérdezzen rá, avasson be és valamilyen értelemben kritizáljon is. Meg is teszi a Nem vagyok robot címet viselő, újonnan nyílt kiállításán, melyet a digitális fejlődés köré építettek fel.

(Fotó: Memo Akten)

Napjaink egyik meghatározó globális jelensége a digitalizáció, amely a közelmúlt évtizedei során evolúciós ugrásként alakította át az emberiség életét, átírva ezzel az évszázadok alatt rögzült szokásokat, formákat és viselkedési mintákat.

A nemzetközi és magyar alkotókat bemutató kiállítás eljátszik a gondolattal, hogy mi történik akkor, ha már a szingularitás, azaz a technológiai fejlődés azon pontján vagyunk, amikor az elkezd túlnőni az ember képességein?

(Fotó: Memo Akten)

Életünk offline módból megállíthatatlanul csúszik át az online térbe, a digitális jelenlét rohamosan nő, nem túlzás azt állítani, hogy ez a poszthumán átalakulás emberi létünk alapvető, meghatározó aspektusait hatja át: a magán és az üzleti szférát, az oktatást, a kommunikációt és időgazdálkodásunkat egyaránt. Lehetséges, hogy a digitális fordulat jelenleg is zajló, történelmi jelentőségű folyamata során az emberiség – tudta nélkül – átlép egy új világrendbe, ahol a digitális technológia az új normativitás, amely a munka és az élet részévé válik: nem ellenség, nem barát, hanem a létezés természetes velejárója.

 

(Fotó: Páll Tamás)

A mesterséges intelligencia központi alakja köré nyolc témakör szerveződik, a kiállítás ezeknek az értelmezésére tesz kísérletet. Jónéhány műalkotás a digitális technológia és a média metszetében az alternatív tények, a fake news és a deepfake jelenségeit vizsgálja. A technológia utat nyitott a testkép soha nem látott tempójú változása előtt: mobil és számítógép-képernyőinket, sőt mentális térképünket is szelfik és videojáték-karakterek uralják.

(Fotó: Memo Akten)

A kiállítás néhány spekulatív jövőképet is felvázol a digitalizált természetről, az ember és robot, az ember és a MI lehetséges együttéléséről, kommunikációjáról. Fontos hangsúlyozni az élő környezet és a fenntarthatóság szempontjait a digitális infrastruktúra használata kapcsán, hiszen adatforgalmunk – bár számunkra láthatatlan – létezéséhez szükséges géppark és áramigény óriási ökológiai lábnyomot hagy maga után, a hardverhez elengedhetetlen alapanyagok egyre szűkösebb hozzáférhetősége pedig a biotechnológia felé tereli a tervezőket.

A válogatásban olyan megközelítések is teret kapnak, melyek a technológia használatát próbálják meghekkelni vagy teljesen kizárni. A digitális detoxikáció széles spektrumú eszköztárának segítségével pedig egyensúly teremthető a digitális jelenlét és a valódi élmények és érzelmek között.

(Fotó: Glódi Balázs)
(Fotó: Glódi Balázs)
(Fotó: Glódi Balázs)

Bővebb információ és a kiállító művészek listája itt található.

A kiállítás november 27-ig tekinthető meg.

ludwig muzeum | digitalizáció | szingularitás | kiállítás | nem vagyok robot

FOLYTASD EZZEL

Így fognak össze a túlélésért a hazai fitnesz- és edzőtermek

Egy neves egyiptológus azt állítja: megtalálta Nefertiti múmiáját

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram