5500 Lenin tűnt el Ukrajnában, és egy fotós megpróbálja felkutatni őket

Egy svájci fotográfus, Niels Ackermann az eltűnő Vlagyimir Iljics-szobrok nyomába vetette magát, és olyasmit talált, amit szavakkal nem lehetett elmesélni. Fotókkal viszont igen.

A „Looking for Lenin” című könyv Ukrajnáról és az ukránokról szól, és az építészet, történelem, hatalom, emlékezet közötti bonyolult kapcsolatról. Ukrajna szovjet öröksége az országot elborító Lenin-szobrok formájában a legszembeötlőbb, egyértelmű bizonyítékai voltak, hogy az ország múltja feldolgozatlan, és a „kik is vagyunk mi valójában, mint nemzet” kérdésre nem sikerült mindenki által elfogadható választ adni. Amíg Magyarország például gyorsan eltüntette vagy a Szoborparkba deportálta a szocialista múlt szoborformába öntött bizonyítékait, addig Ukrajnában ez egészen 2015-ig nem történt meg. Niels Ackermann fotós és Sebastien Gobert újságíró munkásságával válik nyilvánvalóvá, mennyire érdekes lett volna egy hazai fotósnak is dokumentálni, hogyan tűntek el Lenin, Marx és a többiek emlékművei, és még inkább azt, hogy hová is kerültek.

Egy lefejezett Lenin az Odesszához közeli Chabóban

Ami a Szovjetunió széthullása után két évtizeden át nem történt meg, az 2013-ban, a Majdan téri tüntetésekkel egy időben viharos gyorsasággal bekövetkezett. A Krím elcsatolása aztán végképp megpecsételte a mementók sorsát: az addig sem túl népszerű orosz-szovjet kötődésű entitások még népszerűtlenebbé váltak, és a Lenin szobrok helyzete még mostohább lett: 1991-ben még 5500 volt az országban, 2015-ben törvényileg tiltották be őket, és mára nem maradt egy sem. A svájci Niels Ackermann éveken át fotózta ezt a sietős lenintelenítést, és nemrég egy kiváló album formájában meg is jelentette. Amikor Skype-on interjúztunk vele egy reggeli órán, kijevi lakásában ült a kanapéján, fehér pólóban és egy gőzölgő teásbögrével a kezében.

– Először a majdani tüntetések során, 2013-ban szembesültem a lenintelenítés jelenségével, noha az országban lévő 5500 Lenin-szobor felét már az 1990-es évek elején eltüntették. Meglepő, de arányait tekintve a világon a legtöbb Lenin-szobor Ukrajnában volt. A teljes Szovjetunió területén összesen 7000 darab volt, míg a jóval kisebb Ukrajnában 5500. A 2013-as majdani tüntetések első napjait tekinthetjük a projektünk kiindulópontjának. A tér közepén állt egy elég híres Lenin-szobor, amit Szergej Merkurov alkotott, ugyanolyan Karellen vörös márványból, mint amiből a Lenin Mauzóleum is készült. Ott voltam, amikor ez a szobor 2013. december elsején ledőlt. Sok ukrán ember számára ez a szobor Putyint jelképezte. Másnap reggelre a ledöntött szobor minden egyes apró darabja eltűnt. Elgondolkodtam, hogy hová is tűnhettek ezek a darabok. Bementem a városházára, de nem tudtak semmit, helyi újságíróknál is érdeklődtem, de senki sem tudott segíteni.

Csak 2014-ben közel 900 szobrot mozdítottak el a helyéről

„– Nyomozni kezdtünk, és pár hónap alatt kiderítettük, ki lopta el Lenint. Kapcsolatba léptünk vele, hogy megnézhessük a szobor maradványait.”

A dnyipropetrovszki Lenint a város Nemzeti Történeti Múzeumának ajándékozták. Jelenleg a raktárban pihen, mivel az intézménynek nincs pénze kiállítani. 2015. november 13.

– Az asszisztense készített fotókat róla, azokat megnézhettük. Másfél évig egyezkedtünk, hogy sikerüljön bejutnunk hozzá. A férfi kilétét nem árulhatom el, de igazi történelemrajongó, és az az érzésem, hogy nem pénzt akart keresni a szobor maradványaival, hanem meg akarta védeni azt, ami megmaradt belőle.

Lenin orra. Egy egykoron nyolc méter magas Lenin-szobor tartozéka. Kijev, 2016
Harkov, Ukrajna, 2016. február

"Miközben egyre több és több szobrot kutattunk fel, azt vettük észre, hogy mindegyiknek saját története van"

A Darth Vaderré alakított odesszai Lenin. Alexander Milov, ukrán művész alkotása

Talapzat, szobor nélkül

Egy 2015-ös törvény megtiltotta a kommunizmust glorifikálását, így minden egyes városvezetésnek meg kellett kezdenie a kommunista emlékművek eltüntetését, kezdve az utcák átnevezésétől az emlékművekig. Niels Ackermann szerint sokan sajnálják a szobrok eltüntetését, és nem feltétlenül azért, mert szimpatizálnak Oroszországgal, sokkal inkább azért, mert nosztalgiát érezek az iránt a korszak iránt, amelyben fiatalok voltak. Mások szerint a kommunista emlékek eltüntetése csak felületi kezelés: a szobrok eltűnnek, de még mindig nem tudni, mi lesz Ukrajna jövője. A Majdan téri Lenin-szobor négy éve dőlt le, de a talapzata most is pontosan ugyanúgy áll ott, mint 2013-ban, és a Lenin-felirat is ugyanúgy ott olvasható rajta – egy nemzet tanácstalanságának fájdalmas szimbólumaként.

Ez a Lenin-fej több mint két méter magas, és egykor a V.I. Lenin Nukleáris Erőmű területén állt, azaz Csernobilban. Napjainkban az intézmény takarítószemélyzetének raktárában található

Ackermannék semleges megfigyelőként, passzív szemként az egész jelenség komplexitását szerették volna megmutatni, azt a bonyolult, önellentmondásokkal teli tektonikus mozgást, ami Ukrajna társadalmi látképét formálja az elmúlt években.

– Amióta a könyv megjelent, egyre többen szeretnék megmutatni nekünk a Leninjeiket. Annyi új anyagunk lehetne, amiből már egy második kiadást is össze tudnánk rakni.

Ez a Lenin-szobor egykor a kijevi Lenin-múzeumban állt

Az album anyaga jelenleg Arles-ban van kiállítva, a megnyitón Ackermann kalauzolta végig Franciaország elnökét, Francois Macront, ezt követően Angliába, Svájcba, és talán Kínába is utazik a tárlat.

(Fotók: © Niels Ackermann / Lundi13 / Fuel Publishing)

ukrajna | fotó | kijev | nagy sztori | szobor

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom