Close
Nincs még egy hely itthon, ami ennyire kikapcsol

Nincs még egy hely itthon, ami ennyire kikapcsol

Többféle Balaton-érzés létezik. De ez a legédesebb.

Forró az idő, csupán a megszokott mesebeli, hófehér Super Mario bárányfelhők takarják ki néha a napot. Az ablakokat tökig letekertük az autóban, ha lenne kílma, akkor sem kapcsolnánk be. Ezt érezni kell: az illatokat, a simogató menetszelet. Nem száguldunk, kiélvezzük minden pillanatát a kacskaringós útnak, nem tudunk betelni a tanúhegyek látványával.

Nem is tudom, melyik a legkedvesebb a szívemnek.

Szeretem a Hegyestűt, mert távolból olyan, mintha valaki hanyagul beleharapott volna a hegyoldalba.

Pedig csak a megszilárdult bazaltláva érdekes formája miatt ilyen, elvileg nem harapdálta senki, maximum az erózió. A Szent György-hegy valahogy egy mini Badacsony, ami pedig eleve A kis herceg kalapjára emlékeztet, mindig van egy különleges kötődésem hozzá. Fontos hely a Csobánc személyes emlékek miatt, és valamiért van egy érdekes ősi bölcsesség, ami belőle árad, pedig társai is ugyanúgy három-négymillió éve őrzik titkaikat. De valamiért nekem ő jelenti a nyugalmat. Egy elmerülő bálna hátát formázza a Tóti-hegy, és itt van még a másik kedvencem, Hegyesd is.

Ha a Csobánc a nagyöreg, akkor Hegyesd a virgonc, hetyke teremtés, aki játékosabb formájával kitűnik a sok tompább társa közül. Így haladunk közöttük, sorolva a nevüket, felülve az asszociációs játékra, hogy ki mit lát bele a formákba, mint a felhőknél.

Megpihenünk ebédre, valamelyik cseppet sem sietős vendéglőnél. Valahogy nem tud zavarni, ha hat fogásból három már elfogyott ,és akkor sem veszem észre, ha kicsit megkésve érkezik. Ez nem a metropolisz, nem leszünk elkergetve, hogy már más jönne a helyükre.

Senki sem siet.

A Csobánc, a Szent György-hegy, a Tóti-hegy, a Hegyestű, a Badacsony, a Gulács, a Haláp, a Hegyesd sem siet. Több millió éve itt élik a lassú mindennapjaikat, egymást nézve, kemény tél után enyhe tavaszt várva, élvezve a perzselő nyarakat, belesimulva az álomszép őszbe.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom