Már nagyon hiányzott – Újranyitott a budapestiek egyik kedvenc helyének ikonikus étterme

Normafa. A hely, ahová a legtöbb fővárosi tud valamilyen kellemes emléket kötni. Legyen az önfeledt szánkózás a domboldalon, kiadós futás az erdei ösvényen, romantikus séta a fák ölelésében a város legtisztább levegőjén, gőzölgő tea mellett elmajszolt rétes vagy palacsinta, netán az első hóekézős próbálkozások a fehér lejtőn. A környék mindenki által ismert épületében újra megnyitott étterem nem titkoltan arra (is) játszik, hogy előcsalja ezeket a történeteket.

Budapest egyik legjobban várt nyitása évek óta a Normafa Síház Étteremé, amely októbertől immáron megújulva, kibővülve, de eredeti jellegzetességeit megtartva várja a vendégeket. Az étterem gasztronómiai koncepcióját a családi étkezések fontossága mellett a modern, kozmopolita ízlés alakította. A hónap végéig tesztüzemben működnek és várják a látogatók visszajelzéseit.

(Fotó: Misetics Mátyás)
(Fotó: Misetics Mátyás)

Ahány család, annyi szokás és ízlés – ez volt a fő gondolat a Normafa Síház Étterem gasztronómiai csapatának és étlapjának tervezésekor. A nyitó kínálat három elismert séf, Kovács Árpád (Vár: A Speiz, Felix Kitchen & Bar), Futó Gergely (Platán), és Kelemen Áron (Mazel Tov, Tereza) csapatmunkája. A séfek közösen állították össze az étlapot, mindenki hozta a saját ötleteit.

A koncepció alapja a tradicionális magyar konyha, amit a szakemberek nagy technológiai tudásával és fúziós – főképp francia és ázsiai – csavarokkal színesítenek.

(Fotó: Gosztom Gergő)

– Egy olyan helyet képzeltünk el, ahová napközben futás után  is be lehet ülni meginni egy kávét és egy esti találkozóhoz is ideális helyszín – meséli Csókay Bence, az étterem egyik tulajdonosa. – A környék gyerekkorom óta a szívügyem, itt nőttem fel, ide köt sok emlék és most is itt élek, már a saját családommal. Mióta a régi klasszikus éttermek bezártak errefelé, régóta hiányzott egy hely a családi étkezésekhez. Gyerekkorom óta sportolok, mindig sok időt töltöttem a hegyen. A sport, a természet és a Síház szeretete mellett ez a hiányérzet vezetett minket ide, hogy csináljunk egy olyan vendéglátóhelyet, amire mi magunk is vágytunk.

A tradicionális magyar konyha fogásai mellett mást is szerethetünk, így kerülhet egymás alá az étlapon a bajai halászlé, a karfiol steak, a pho leves, a tojásos galuska és a nápolyi pizza.

(Fotó: Gosztom Gergő)

A sokszínűség hátterében az áll, hogy a Síház szeretne minél gyakoribb szereplő lenni a környéken lakók életében. Az alkotók bíznak benne, hogy a választék és az izgalmas ízek sokakat visszacsábítanak a hegyre és hamar kiépül a hely törzsközönsége.

Mit együnk?

A bajai halászlé Kelemen Áron egyik signature fogása. Nagyon tiszta lével, passzírozás nélkül csak a végén egy szűréssel készül, egy adaghoz körülbelül egy kiló húst használnak, hogy egy nagyon koncentrált hal ízű lé legyen a végeredmény. A leves különlegessége, hogy betétként bőrén sütött pontyfilé kerül bele és házi gyufatészta.

(Fotó: Puskás Nóra)

A pho is ígéretes, sok marha csontból és húsból készül hozzá a lé, ettől lesz ez igazán testes a marhahúsleves, amibe a rizstészta betét mellett letisztított marhaoldalas, pak choi, koriander, chili, savanyított fokhagyma és lime is kerül. A paprikás csirke klasszikus recept szerint, csirke jus alapból készített intenzív mártás, amit zöldfűszerekkel frissítenek, tetejére tejföl kerül.

(Fotók: Puskás Nóra)

A tojásos galuska ízében klasszikus, látványban és a textúrák sokféleségében pedig nagyon mai. A galuska késsel szaggatott, nagyobb méretű, kerül hozzá tojáskaviár, tojáskrém, sült quinoa, reszelt tojássárgája, citrusos fejessaláta.

(Fotók: Puskás Nóra)

A húsos fogások mellett saláta, vegán főétel, sőt főzelék is van. A vegán kínálat bástyája a karfiol steak. A curry alap házilag savanyított kókuszkefírből készül, a kókusztejben főzött és párolt karfiol steak mellé caspin lime-os párolt jázmin rizs érkezik és egy chilis-szezámos kesudió szósz, ami igazán különlegessé teszi az ízkavalkádot.

(Fotók: Puskás Nóra)

Jó eséllyel a gyerek kedvence lesz a nápolyi pizza, ami egy speciális Izzo Forni kemencében több mint négyszáz fokon, egy perc alatt sül készre. A desszertkínálat hozza leginkább a klasszikus vonalat, császármorzsa, túrógombóc és madártej is szerepel rajta. Mind éttermi meleg desszertek, nem cukrászati termékek, ez a vonal az, amiben a szakács csapat a legjobbat tudja nyújtani. Minden alapanyag hazai termelőktől és beszállítóktól érkezik.

Mit igyunk?

Az ételek mellé napszaktól függően ízekben és stílusban passzoló italokat is választhatunk. ​​A Mazel Tovból ismert sommelier, Grezsu Dániel állította össze a borlapot: – Volt néhány megkerülhetetlen régió, pezsgőknél Champagne, magyar fehéreknél Tokaj, vörösöknél Eger és Szekszárd. Alapvetően a borlap egészére igaz, hogy a gasztronómiában nagyon jól használható tételek kerültek rá. Nem konkrét bor-étel párosítások, de minden fogás mellé megtalálható egy hozzá jól illő bor a kínálatban. Az ételekre és a borokra is igaz, hogy megnyilvánul bennük egy modern gasztronómiai élményre való törekvés.

(Fotó: Egyed Péter)

A magyar borok mellett külföldi csendes borok is szerepelnek a kínálatban. Ezek kiválasztásánál az volt a cél, hogy minél szélesebb repertoárt prezentáljanak. A manapság nagyon népszerű argentin malbec, német riesling, és az új-zélandi sauvignon blanc semmiképp nem maradhatott le. A natúr bor választék is átgondolt, egy pét-nat és egy egri merlot képviseli ezt a vonulatot. Aki igazi ínyencségre vágyik, mindenképp a riselingek és a pinot noir-ok közül válasszon.

Az épület

Az étterem északi modernitást és egyszerűséget sugalló fa belső terei és hatalmas üveg tolóajtói miatt szinte úgy érezhetjük, hogy az erdő közepén vagyunk.

Az épület felújítása és kibővítése az Hetedik Műterem és a Studio Konstella együttműködés révén valósult meg Szabó Levente Ybl-díjas építész és Bartha András építész vezetésével, akik a harmincas évek legelején emelt épület eredeti karakterének visszaállítására törekedtek a védettség alatt álló Síház átalakítási tervei során. A bővítést a természeti környezettel, a völggyel párbeszédet folytató könnyed, transzparens, lebegő hatású faszerkezetű pavilonban fogalmazták meg.

(Fotó: Gosztom Gergő)

A belsőépítészet ez utóbbi, új épületrészben egybeforrt a külsővel, annak szerves folytatásaként. A két építésziroda által meghatározott belső tereket egészítette ki a régi épületben Mtenga Bianca, belsőépítész, valamint a pultok dizájnját is ő alakította ki.

(Fotó: Gosztom Gergő)

Az ő ötlete nyomán kerültek a Síházban Vojnits Alíz sporttal, erdővel kapcsolatos tematikájú festményei, amik a Normafa régi idejének hangulatát idézik. A bejáratnál olvasható Petőfi Sándor Hegyek között című verséből egy idézet, amiben a Normafáról írt, ugyanebből a versből egy festményen is megjelenik egy részlet.

családi | magyaros | ázsiai | normafa síház étterem | normafa

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom