Close
Ha nyáron vonatra szállunk, annak ez a néhány csodás európai hely az oka

Ha nyáron vonatra szállunk, annak ez a néhány csodás európai hely az oka

Európát felfedezni sokféleképpen lehet. Választhatunk nagyvárosokat célpontként, ahová könnyen eljuthatunk repülővel, de telepakolhatjuk az autót is, és élvezhetjük a szabadságot négy keréken. A vonat valahogy ritkán szerepel a közlekedési eszközeink között, pedig előfordul, hogy nem is az adott úti cél, hanem maga az út a lényeg. Egy korábbi lista után most összegyűjtöttünk öt új útvonalat, ahol a vonatozás sokkal inkább áldás, mint átok. 

Olaszország – Cinque Terre Levantótól La Speziáig

Ha utazásról vagy gasztronómiáról van szó, Olaszország Európa kivételezettje. A mesébe illő kis városok és zöldellő dombok között talán az egyik legismertebb Cinque Terre, azaz a Ligur-tenger partján fekvő öt olasz városka: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore.

A terület amellett, hogy az UNESCO világörökség része, a világ egyik leggyönyörűbb tengerparti útvonalának címével is büszkélkedhet. A látvány pedig tényleg minden képzeletet felülmúl: a teraszos sziklákra épült halászfaluk története a korai középkorra nyúlik vissza, és bár a tájkép azóta folyamatosan alakult, a pasztell színű házakkal és sziklafalakkal szegélyezett útvonalon haladva igazi időutazás részesei lehetünk.

A Levantótól La Speziáig tartó, mindössze húsz kilométeres útszakasz egy irányba negyven percnyi utazást jelent, így még bőven marad időnk, hogy visszafelé gyalog fedezzük fel az öt olasz várost az azokat átszelő sétányokon haladva.

Németország – a Rajna-völgyi vasút

A Cologne-tól Bonnon és Koblenzen át Mainzig közlekedő Nyugat-Rajna-völgyi vasút vonala Németország egyik legnépszerűbbje, és nem túlzás azt mondani, hogy tündérmesébe illő tájakon vezet keresztül.

A több órás utazáson belül a legkiemelkedőbb élmény a Koblenz és Bingen közötti, a Rajna folyó nyugati oldalán végig haladó szakasz: a világörökség részeként nyilvántartott útvonalon a kastélyok, örvénylő vizek és szorosok mellett Németország egyik leghíresebb sziklája, a hajósokat megbabonázó legendás szirénről elnevezett Loreley-szikla is feltűnik, miközben szájtátva pásztázzuk a tájat a robogó vonat ablakából.

A 19. századi híres német költőt, Heinét is megihlető legenda mellett azonban a Rajna-völgynek erdős hegyoldalai, teraszos szőlőskertjei és idilli kis városkái is legalább ennyi figyelmet érdemelnek.

Franciaország – TGV-vel Párizstól Nizzáig

A Párizsból Nizzába vezető út tökéletesen hordozza magában Dél-Franciaország esszenciáját: a néhány órás vonatút alatt a táj összetéveszthetetlen színei és fényei kísérnek végig a lila levendulamezőktől a francia riviéra kékjéig.

A hatórás utazás alatt Provence napraforgó- és levendulamezőitől apró falvakon és hatalmas szőlőtáblák között jutunk át a riviéra álomszerű partszakaszaihoz. Ha még többet szeretnénk kihozni az utazásból, szálljunk le út közben Lyonban vagy valamelyik hangulatos francia településen.

Norvégia – a Rauma vasút Åndalsnes és Dombås között

Noha nem olyan népszerű, mint a Flåm vasút, talán éppen ezért még nagyobb figyelmet érdemel a smaragdzöld Rauma folyót szegélyező vasútvonal. A turistákkal kevésbé telített szakasz a tengerszinttől indulva a fjordvidékeken át szinte észrevétlenül visz fel a magasba – többek között Bjorli, Lesjaverk és Lesja városokon át.

A függőleges kősziklákkal, hegyszorosokkal és mezőkkel tarkított tájakon bőven akad túrázásra alkalmas útvonal, és szerencsére a vonat is naponta többször közlekedik, így akár egy rövidebb kirándulásra is tökéletes.

Spanyolország – Barcelonából Montserratba

Ha először jutunk el Barcelonába, szinte esélytelen, hogy a belváros látnivalói mellett jut időnk a környéket is felfedezni. Következő alkalommal viszont – és Barcelonában mindig van következő… – érdemes Montserrat felé venni az irányt.

A katalán fővárostól mindössze egyórányi vonatútra fekvő hegyvonulathoz egyeseket a vallás, másokat a hely különleges hangulata, és a hegyről lenézve elénk terülő katalán táj vonz. Legyen bármi is az ok, a vonatról leszállva induljunk el a hegycsúcs felé a helyi függővasúttal, gyalogoljunk a hegycsúcsok között, majd a siklóval célozzuk meg a még magasabb csúcsokat a tökéletes kilátás élményéért – és a Santa Maria de Montserratért, Montserrat bencés kolostoráért, mely többek között Európa néhány Fekete Madonnáinak egyikét, a Montserrati Szűz szobrát rejti magában.

Katalónia legfontosabb zarándokhelyeként sokan éjszaka teszik meg a hegycsúcsra vezető utat, hogy a Montserrat legmagasabb pontjáról csodálhassák meg a napfelkeltét, így ha több napra maradnánk, akár mi is részesei lehetünk ennek az élménynek.

Ugye, hogy nem is mindig akkora csapás a vonatozás?!

(Fotók: Flickr, Unsplash, Getty Images)

unesco | Németország | Nizza | cinque terre | rajna-völgy

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom