Sokmilliós bírságot kaphat Olaszországban, aki nem olaszul beszél a munkahelyén

Egészen meredek az olasz jobboldali miniszterelnök új törvényjavaslata. 

A Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette jobboldali párt olyan új törvényjavaslatot terjesztett elő,

amely 5000 és 100 000 euró közötti pénzbírsággal sújtaná az angol és más idegen szavak hivatalos kommunikációban történő használatát.

A törvényjavaslat nem meglepő módon széleskörű felháborodást váltott ki, még Olaszország legismertebb nyelv- és filológiaprofesszorai az előkelő Accademia della Crusca-n is felszólaltak. Meloni pártja szerint a törvény célja "az olasz nyelv védelme és népszerűsítése".

Az új javaslatot Fabio Rampelli alsó kamarai képviselő terjesztette elő. A képviselő egy Twitter-üzenetében példát hoz az úgynevezett „Anglomániára”, amelyet ezentúl büntetni fognak az olaszországi politikusok és bürokraták körében, amennyiben elfogadják a tervezetet.

"Folytatjuk a harcot a nyelvünkért az angollal szemben. Nem tudjuk elfogadni például, hogy az automata kézfertőtlenítőt miért hívjuk angolul "dispenser"-nek és nem olaszul “dispensatore di liquido igienizzante per le mani"-nak.

– mondja a politikus. A legfrissebb adatok szerint az olasz  Treccani enciklopédia jelenleg 9 000 angol és 800 000 olasz szót tartalmaz. 2000 óta  773 százalékkal nőtt az angolból az olaszba került szavak száma.  Az angol szavak beillesztése az olasz nyelvbe egyébként végenincs vitatéma Olaszországban, ahol az álláspontok megoszlanak az ország nyelvének integritásának védelmével és azzal szemben, hogy a nyelv egy folyékony dolog és állandóan fejlődik, változik.

Meloni új javaslata enyhén szólva határozott, konzervatív és radikális álláspontot képvisel ebben a vitában, mellyel gyakorlatilag megtiltaná az angol szavak használatát a közszférában, az iskolákban és az egyetemeken. Az új törvény értelmében

"minden olyan órát, amely nem kifejezetten egy idegen nyelv oktatására irányul, olaszul kell tartani".

Idegen nyelven tartott kurzusok csak akkor lesznek elfogadhatók, ha külföldi diákok számára szólnak, valamint az összes közszférában dolgozó személynek "írásbeli és szóbeli olasz nyelvtudással kell rendelkeznie".

A törvényjavaslat szerint az angol szavak használata "lealacsonyítja és megalázza" az olasz nyelvet. Az új javaslatot egyelőre még nem fogadták el, még parlamenti vitán kell átmennie.

(Fotók: Unsplash, forrás: Euronews)

georgia meloni | olaszország | olasz | nyelv

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom