Close
Hawaii kedvenc csemegéje a Bartókon hódít – Megnyílt az Ono Poké Bowl Bar

Hawaii kedvenc csemegéje a Bartókon hódít – Megnyílt az Ono Poké Bowl Bar

A tengernyi sushizó mellé végre Budapestre is megérkezett a világ jelenleg legfelkapottabb energia- és vitamincsomagja, a hawaiiak kedvenc eledele, a lusta sushinak is nevezett poké.

Az öt fontos összetevőre – rizsre/tésztára, proteinekre, zöldségekre, szószokra, plusz a tetejére kerülő ropogós finomságokra – épülő poké Hawaiin az 1970-es években kezdett el mai formájában terjedni, és az elmúlt időszakban függővé tette a világ fejlettebb nagyvárosait, Berlintől Koppenhágáig, Barcelonától Melbourne-ig.

A poké olyan egyszerű, akár egy ötperces saláta, mégis sokkal laktatóbb, táplálóbb és izgalmasabb, talán ezért is tett szert hirtelen hatalmas népszerűségre a egészségtudatos – és egészségdivatos – közönség körében. Kicsit csodálkoztunk is, hogy Budapesten még senki nem mert pokébárt nyitni, ma viszont már tudjuk, hogy többen voltak, akik elalvás előtt valami hasonlóért fohászkodtak.

Merthogy a néhány hete megnyitott Ono Poké Bowl Bar úgy tűnik, telitalálat volt. Az évekig üresen tátongó üzletet a négy tulajdonos, Semsei Sanyi, Szládovics Orsi, Moravcsik Béla és Brunda Matyi már korábban kinézték maguknak, csak egy ütős koncepció hiányzott. Végül egy ausztrál túra hozta az ötlet: “Nyissunk pokébárt!”. Orsiék rögtök el is kezdték járni az európai pokézókat, közben otthon folyamatosan kísérleteztek.

“Teljesen rákattantunk a pokéra” – meséli.

Egy jó helyhez minden adott volt, hiszen a csapatban van ízig-vérig vendéglátós, szakács és reklámügynökségi arc is. Az április óta tartó felújítási és kísérletezési folyamat végül szeptemberben ért révbe. A szinte csak nyers hozzávalókkal készülő pokékat Béla álmodta meg, a hat fix tál között tradicionálisabb hawaii – jellemzően lazaccal és tonhallal – és magyarosra hangolt csirkés, vega és vegán opciókat is találunk. Aki mégsem találna megfelelő variációt, magának is összeválogathatja a tálakat, és külön jó pont, hogy a glutén- és laktózérzékenyekre is gondoltak.

Az izgalmas étel lelkét egyébként a szószok adják, amiből az Onóban kérhetünk akár wasabi majonézt vagy mogyorószószt is. Minőségben magasra teszi a lécet a csapat, a halak például frissen, egyenesen a budaörsi halpiacról érkeznek, a mindenmentes sütiket a CiliCake készíti.

Az Ono – ami egyébként hawaii nyelven finomat jelent – október végétől már nyolckor nyit, hogy egészséges reggelikkel – smoothie-kkal, smoothie tálakkal, avokádó- és lazactoasttal –, és jó kávéval indítsa be a napunkat.

De itt még nincs vége, hiszen a reggeliző és pokébár mindennap, szép lassan alakul át hangulatos koktélbárrá, ahol pokétálak fanyar negronival, gin fizzel és a város trendkövető gasztroarcaival kötnek életreszóló barátságot.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Ono Poké Bowl Bar)

hawaii | nagy sztori | poké | sushi | poké bowl

FOLYTASD EZZEL

Három karácsonyi főétel, ami szinte magától elkészül

Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram