Close
Hawaii kedvenc csemegéje a Bartókon hódít – Megnyílt az ONO Poké Bowl Bar

Hawaii kedvenc csemegéje a Bartókon hódít – Megnyílt az ONO Poké Bowl Bar

A tengernyi sushizó mellé végre Budapestre is megérkezett a világ jelenleg legfelkapottabb energia- és vitamincsomagja, a hawaiiak kedvenc eledele, a lusta sushinak is nevezett poké.

Az öt fontos összetevőre – rizsre/tésztára, proteinekre, zöldségekre, szószokra, plusz a tetejére kerülő ropogós finomságokra – épülő poké Hawaii-on az 1970-es években kezdett el mai formájában terjedni, és az elmúlt időszakban függővé tette a világ fejlettebb nagyvárosait, Berlintől Koppenhágáig, Barcelonától Melbourne-ig.

A poké olyan egyszerű, akár egy ötperces saláta, mégis sokkal laktatóbb, táplálóbb és izgalmasabb, talán ezért is tett szert hirtelen hatalmas népszerűségre a egészségtudatos – és egészségdivatos – közönség körében.

Kicsit csodálkoztunk is, hogy Budapesten még senki nem mert poké bárt nyitni, ma viszont már tudjuk, hogy többen voltak, akik elalvás előtt valami hasonlóért fohászkodtak.

Merthogy a néhány hete megnyitott ONO Poké Bowl Bar úgy tűnik, telitalálat volt. Az évekig üresen tátongó üzletet a négy tulajdonos, Semsei Sanyi, Szládovics Orsi, Moravcsik Béla és Brunda Matyi már korábban kinézték maguknak, csak egy ütős koncepció hiányzott.

Végül egy ausztrál túra hozta az ötlet: “Nyissunk poké bárt!”. Orsiék rögtök el is kezdték járni az európai pokézókat, közben otthon folyamatosan kísérleteztek.

Teljesen rákattantunk a pokéra – meséli.

Egy jó helyhez minden adott volt, hiszen a csapatban van ízig-vérig vendéglátós, szakács és reklámügynökségi arc is. Az április óta tartó felújítási és kísérletezési folyamat végül szeptemberben ért révbe.

A szinte csak nyers hozzávalókkal készülő pokékat Béla álmodta meg, a hat fix tál között tradícionálisabb hawaii – amik jellemzően lazaccal és tonhallal készülnek – és “magyarosra” hangolt csirkés, vega és vegán opciókat is találunk.

Aki mégsem találna megfelelő variációt, az magának is összeválogathatja a tálakat, és külön jó pont, hogy a glutén- és laktózérzékenyekre is gondoltak.

Az izgalmas étel lelkét egyébként a szószok adják, amiből az ONO-ban kérhetünk akár wasabi majonézt vagy mogyorószószt is.

Minőségben magasra teszi a lécet a csapat, a halak például frissen, egyenesen a budaörsi halpiacról érkeznek, a mindenmentes sütiket a CiliCake készíti.

Az ONO – ami egyébként hawaii nyelven finomat jelent – október végétől már 8-kor nyit, hogy egészséges reggelikkel – smoothie-kkal, smoothie tálakkal, avokádó- és lazac toasttal –, és jó kávéval indítsa be a napunkat.

De itt még nincs vége, hiszen a reggeliző és poké bár minden nap, szép lassan alakul át hangulatos koktélbárrá, ahol poké tálak fanyar negronival, gin fizzel és a város trendkövető gasztroarcaival kötnek életreszóló barátságot.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: ONO POké Bowl Bar)

Close