Close
Oriental Plants – Klasszikus koktél egy kis twisttel

Oriental Plants – Klasszikus koktél egy kis twisttel

Miért szeretjük annyira a koktélokat? Mert ha nem létezne a világon bor, valószínűleg a koktél lenne az egyetlen ital – egy jó cuvée-hez hasonlóan –, amiben az összetevők nem elnyomják, hanem kiegészítik egymást, és együtt alkotnak teljes, izgalmas élményt.

A múlt heti mezcal után most egy másik népszerű alkoholt választottunk alapul: a gint. A koktélunk pedig lehetne egy igazi klasszikus is, ha a legismertebb gin alapú italt készítenénk belőle, de az Urban Tiger bárjában Tarjányi Zsolt a Ramos Gin Fizzt csak inspirációként használta fel egy merőben új változathoz.

Hogy milyen is a hamisítatlan Gin Fizz?

Erre leginkább Henry C. Ramos tudná megadni a választ, aki 1888-ban, az eredetileg New Orleans Fizz néven ismertté vált koktélt piedesztára emelte. Ramos akkora slágert csinált saját koktélbárjában az italból – aminek a legnagyobb titka a rázásban rejlik –, hogy egyszerre húsz bártendert kellett alkalmaznia a kereslet kielégítésére. Nem csoda, hiszen állítólag tizenkét perc rázás szükséges, hogy a koktél tökéletes legyen.

Henry állítólag csak a halála előtt árulta el a titkos receptet, amit végül a New Orleans-i Roosevelt Hotel védetett le 1935-ben. De a sokáig titkos recept elterjesztésében nem csak a híres szálloda, hanem Louisiana egykori kormányzója, Huey P. Long is oroszlánrészt vállalt: állítólag a saját bártenderét vitte magával a New Yorker Hotelbe, és taníttatta a szálloda mixereit, hogy a későbbiekben bármikor tökéletes Gin Fizzt ihasson, ha New Yorkban jár.

Hogy készítik a Ramos Gin Fizz-inspirálta Oriental Plants koktélt az Urban Tigerben?

Hozzávalók:

5 cl Ketel One vodka(!)
8 cl Calpico (másnéven: Calpis) – erjesztéssel készített japán soft drink, amit itt házilag készítenek laktózmentes joghurttal, vanília rúddal, citrussal és vaníliás vodkával
Eukaliptusz szóda – 1 liter vízhez 4-5 csepp eukaliptusz aromát adnak, és szódásszifonba töltik

Elkészítés:
Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért kerül gin helyett vodka az italba? A válasz egyszerű, az intenzív ízek miatt a fűszeres gin már túlzó lenne, a vodka semleges ízvilága pedig bőven elbírja a fűszert. Az elkészítés pofonegyszerű: a vodkát a calpicóval shakerben összerázzuk, jégre öntjük, majd feltöltjük eukaliptusz szódával, és narancs peellel, valamint origamival díszítjük. Ha pedig mégsem akarunk otthon pepecselni a calpicóval és az eukaliptusz szódával, irány az Urban Tiger, ahol akár egy klasszikus Gin Fizzt is bátran kérhetünk, ha Budapest helyett inkább New Orleansban szeretnénk érezni magunkat.

A kaland folytatódik
Megjelent a Roadster magazin második nyomtatott kiadása, amelyben ismét olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szebb lett, mint az első szám, reméljük, neked is tetszeni fog. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom