Close
Oriental Plants – Klasszikus koktél egy kis twisttel

Oriental Plants – Klasszikus koktél egy kis twisttel

Miért szeretjük annyira a koktélokat? Mert ha nem létezne a világon bor, valószínűleg a koktél lenne az egyetlen ital – egy jó cuvée-hez hasonlóan –, amiben az összetevők nem elnyomják, hanem kiegészítik egymást, és együtt alkotnak teljes, izgalmas élményt.

A múlt heti mezcal után most egy másik népszerű alkoholt választottunk alapul: a gint. A koktélunk pedig lehetne egy igazi klasszikus is, ha a legismertebb gin alapú italt készítenénk belőle, de az Urban Tiger bárjában Tarjányi Zsolt a Ramos Gin Fizzt csak inspirációként használta fel egy merőben új változathoz.

Hogy milyen is a hamisítatlan Gin Fizz?

Erre leginkább Henry C. Ramos tudná megadni a választ, aki 1888-ban, az eredetileg New Orleans Fizz néven ismertté vált koktélt piedesztára emelte. Ramos akkora slágert csinált saját koktélbárjában az italból – aminek a legnagyobb titka a rázásban rejlik –, hogy egyszerre húsz bártendert kellett alkalmaznia a kereslet kielégítésére. Nem csoda, hiszen állítólag tizenkét perc rázás szükséges, hogy a koktél tökéletes legyen.

Henry állítólag csak a halála előtt árulta el a titkos receptet, amit végül a New Orleans-i Roosevelt Hotel védetett le 1935-ben. De a sokáig titkos recept elterjesztésében nem csak a híres szálloda, hanem Louisiana egykori kormányzója, Huey P. Long is oroszlánrészt vállalt: állítólag a saját bártenderét vitte magával a New Yorker Hotelbe, és taníttatta a szálloda mixereit, hogy a későbbiekben bármikor tökéletes Gin Fizzt ihasson, ha New Yorkban jár.

Hogy készítik a Ramos Gin Fizz-inspirálta Oriental Plants koktélt az Urban Tigerben?

Hozzávalók:

5 cl Ketel One vodka(!)
8 cl Calpico (másnéven: Calpis) – erjesztéssel készített japán soft drink, amit itt házilag készítenek laktózmentes joghurttal, vanília rúddal, citrussal és vaníliás vodkával
Eukaliptusz szóda – 1 liter vízhez 4-5 csepp eukaliptusz aromát adnak, és szódásszifonba töltik

Elkészítés:
Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért kerül gin helyett vodka az italba? A válasz egyszerű, az intenzív ízek miatt a fűszeres gin már túlzó lenne, a vodka semleges ízvilága pedig bőven elbírja a fűszert. Az elkészítés pofonegyszerű: a vodkát a calpicóval shakerben összerázzuk, jégre öntjük, majd feltöltjük eukaliptusz szódával, és narancs peellel, valamint origamival díszítjük. Ha pedig mégsem akarunk otthon pepecselni a calpicóval és az eukaliptusz szódával, irány az Urban Tiger, ahol akár egy klasszikus Gin Fizzt is bátran kérhetünk, ha Budapest helyett inkább New Orleansban szeretnénk érezni magunkat.

henry c ramos | oriental plants | new orleans | vodka | koktél

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram