Oriental Plants – Klasszikus koktél egy kis twisttel

Miért szeretjük annyira a koktélokat? Mert ha nem létezne a világon bor, valószínűleg a koktél lenne az egyetlen ital – egy jó cuvée-hez hasonlóan –, amiben az összetevők nem elnyomják, hanem kiegészítik egymást, és együtt alkotnak teljes, izgalmas élményt.

A múlt heti mezcal után most egy másik népszerű alkoholt választottunk alapul: a gint. A koktélunk pedig lehetne egy igazi klasszikus is, ha a legismertebb gin alapú italt készítenénk belőle, de az Urban Tiger bárjában Tarjányi Zsolt a Ramos Gin Fizzt csak inspirációként használta fel egy merőben új változathoz.

Hogy milyen is a hamisítatlan Gin Fizz?

Erre leginkább Henry C. Ramos tudná megadni a választ, aki 1888-ban, az eredetileg New Orleans Fizz néven ismertté vált koktélt piedesztára emelte. Ramos akkora slágert csinált saját koktélbárjában az italból – aminek a legnagyobb titka a rázásban rejlik –, hogy egyszerre húsz bártendert kellett alkalmaznia a kereslet kielégítésére. Nem csoda, hiszen állítólag tizenkét perc rázás szükséges, hogy a koktél tökéletes legyen.

Henry állítólag csak a halála előtt árulta el a titkos receptet, amit végül a New Orleans-i Roosevelt Hotel védetett le 1935-ben. De a sokáig titkos recept elterjesztésében nem csak a híres szálloda, hanem Louisiana egykori kormányzója, Huey P. Long is oroszlánrészt vállalt: állítólag a saját bártenderét vitte magával a New Yorker Hotelbe, és taníttatta a szálloda mixereit, hogy a későbbiekben bármikor tökéletes Gin Fizzt ihasson, ha New Yorkban jár.

Hogy készítik a Ramos Gin Fizz-inspirálta Oriental Plants koktélt az Urban Tigerben?

Hozzávalók:

5 cl Ketel One vodka(!)
8 cl Calpico (másnéven: Calpis) – erjesztéssel készített japán soft drink, amit itt házilag készítenek laktózmentes joghurttal, vanília rúddal, citrussal és vaníliás vodkával
Eukaliptusz szóda – 1 liter vízhez 4-5 csepp eukaliptusz aromát adnak, és szódásszifonba töltik

Elkészítés:
Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért kerül gin helyett vodka az italba? A válasz egyszerű, az intenzív ízek miatt a fűszeres gin már túlzó lenne, a vodka semleges ízvilága pedig bőven elbírja a fűszert. Az elkészítés pofonegyszerű: a vodkát a calpicóval shakerben összerázzuk, jégre öntjük, majd feltöltjük eukaliptusz szódával, és narancs peellel, valamint origamival díszítjük. Ha pedig mégsem akarunk otthon pepecselni a calpicóval és az eukaliptusz szódával, irány az Urban Tiger, ahol akár egy klasszikus Gin Fizzt is bátran kérhetünk, ha Budapest helyett inkább New Orleansban szeretnénk érezni magunkat.

henry c ramos | oriental plants | ramos gin fizz | vodka | new orleans

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom