Close
Öt év múlva adhatják át az abu-dzabi Guggenheim Múzeumot

Öt év múlva adhatják át az abu-dzabi Guggenheim Múzeumot

Az abu-dzabi Guggenheim Múzeum létrehozása már a kétezres évek elején felmerült. Eredetileg 2012-ben adták volna át, a projekt azonban többször is hullámvölgybe került, így az épületet máig nem sikerült befejezni.

A Salamon R. Guggenheim Alapítvány igazgatója, Richard Armstrong egy bázeli sajtótájékoztatón pár napja azonban bejelentette, hogy újra kitűzték az abu-dzabi Guggenheim Múzeum megnyitójának dátumát, mégpedig 2026-ra. Mivel a projekt az elmúlt másfél évtized során nem a tervek szerint haladt, kis híján az 1609-ben kiadott Shakespeare-szonettek sorsára jutott, amelyek befejezetlenül és hibákkal együtt jelentek meg.

Akik követték a közel-keleti múzeum születésének történetét, talán még emlékeznek rá, hogy a második megnyitó dátumát 2017-re tűzték ki, az építkezést viszont nemzetközi tiltakozások miatt többször is félbeszakították.

A múzeum ugyanazon a szigeten fog felépülni, ahol a Louvre egyesült arab emírségekbeli mása is található,

amelyet még Jean Nouvel francia építész és formatervező álmodott meg. Nem csoda, hogy a szigetet a város új kulturális negyedének tekintik, ugyanis a Zayed Nemzeti Múzeum, Zaha Hadid Előadóművészeti Központja és Andó Tadao Tengeri Múzeuma is itt lesz megtalálható.

Az abu-dzabi Guggenheim harmincezer négyzetméter alapterületű lesz, a négy szintjét pedig üveghidak kötik majd össze. Tizenháromezer négyzetméternyi galériát foglalna magába, a kiállítótereket pedig absztrakt, kúpszerű szerkezetek biztosítják majd.

Richard Amstrong a következőket fűzte hozzá ahhoz, hogy a múzeum átadásának időpontját többször is elhalasztották:

„Az épületünk megépítése kihívást jelent, ugyanis egy monumentális, késői remekmű lesz.”

A közel-keleti Guggenheim Múzeum nagyobb kiállítótérrel fog rendelkezni, mint a bilbaói és New York-i társai, valamint egy oktatási központ és egy háromszázötven férőhelyes színház is helyet kap benne.

A bilbaói és New York-i épületekhez hasonlóan ezt is Frank Gehry, Pritzker- és Arany Oroszlán díjas építész tervezi, aki úgy jellemzi az épületet, mintha az szándékosan lenne rendetlen, amely mégis a letisztultság felé halad.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Deezen, Designboom, Hypeandhyper)

FOLYTASD EZZEL
Öt nem mindennapi ajándékötlet a Roadstertől, amivel garantáltan nem lőhetsz mellé
Elképesztően látványos lesz a Liget Projekt keretében megvalósuló etnográfiai múzeum épülete
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom