Close
Öt év múlva adhatják át az abu-dzabi Guggenheim Múzeumot

Öt év múlva adhatják át az abu-dzabi Guggenheim Múzeumot

Az abu-dzabi Guggenheim Múzeum létrehozása már a kétezres évek elején felmerült. Eredetileg 2012-ben adták volna át, a projekt azonban többször is hullámvölgybe került, így az épületet máig nem sikerült befejezni.

A Salamon R. Guggenheim Alapítvány igazgatója, Richard Armstrong egy bázeli sajtótájékoztatón pár napja azonban bejelentette, hogy újra kitűzték az abu-dzabi Guggenheim Múzeum megnyitójának dátumát, mégpedig 2026-ra. Mivel a projekt az elmúlt másfél évtized során nem a tervek szerint haladt, kis híján az 1609-ben kiadott Shakespeare-szonettek sorsára jutott, amelyek befejezetlenül és hibákkal együtt jelentek meg.

Akik követték a közel-keleti múzeum születésének történetét, talán még emlékeznek rá, hogy a második megnyitó dátumát 2017-re tűzték ki, az építkezést viszont nemzetközi tiltakozások miatt többször is félbeszakították.

A múzeum ugyanazon a szigeten fog felépülni, ahol a Louvre egyesült arab emírségekbeli mása is található,

amelyet még Jean Nouvel francia építész és formatervező álmodott meg. Nem csoda, hogy a szigetet a város új kulturális negyedének tekintik, ugyanis a Zayed Nemzeti Múzeum, Zaha Hadid Előadóművészeti Központja és Andó Tadao Tengeri Múzeuma is itt lesz megtalálható.

Az abu-dzabi Guggenheim harmincezer négyzetméter alapterületű lesz, a négy szintjét pedig üveghidak kötik majd össze. Tizenháromezer négyzetméternyi galériát foglalna magába, a kiállítótereket pedig absztrakt, kúpszerű szerkezetek biztosítják majd.

Richard Amstrong a következőket fűzte hozzá ahhoz, hogy a múzeum átadásának időpontját többször is elhalasztották:

„Az épületünk megépítése kihívást jelent, ugyanis egy monumentális, késői remekmű lesz.”

A közel-keleti Guggenheim Múzeum nagyobb kiállítótérrel fog rendelkezni, mint a bilbaói és New York-i társai, valamint egy oktatási központ és egy háromszázötven férőhelyes színház is helyet kap benne.

A bilbaói és New York-i épületekhez hasonlóan ezt is Frank Gehry, Pritzker- és Arany Oroszlán díjas építész tervezi, aki úgy jellemzi az épületet, mintha az szándékosan lenne rendetlen, amely mégis a letisztultság felé halad.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Deezen, Designboom, Hypeandhyper)

guggenheim | abu dhabi | Guggenheim Múzeum | abu dzabi

FOLYTASD EZZEL

Turisztikai dizájnversenyeken tarolt az ország két varázslatos szállodája

Így csaphatsz le a Budapest születésnapjára készült egyedi plakátra!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram