Close
Három T, bécsi pop, és a fotós, akit a halál tett naggyá – Öt remek kiállítás Bécstől Tihanyig

Három T, bécsi pop, és a fotós, akit a halál tett naggyá – Öt remek kiállítás Bécstől Tihanyig

A télben sok jó dolog van, de az egyik legjobb, hogy ez az az időszak, amikor a leginkább kielégíthetjük a művészetekre és a kultúrára éhes énünket. Színház, mozi, koncertek, kiállítások sora vár ránk – mi most utóbbiból állítottunk össze egy izgalmas ajánlót.

Tóth Andrej: A leselkedő – betekintés a művész kukkolásainak történetébe az A38-on

Mindenki ismeri az érzést, de nem mindenki beszél róla. A résnyire nyitott ajtó, a félig lehúzott redőny, a függöny mögött ellibbenő sziluett vagy a lépcsőn elsuhanó lábak…hangok, formák, mozdulatok, melyekhez nem kötődnek arcok, melyek kíváncsi tesznek és leskelődésre késztetnek. Az A38-on november 28-án nyíló kiállításon Tóth Andrej képzőművész a közönség elé tárja saját leskelődéseit: a kiállításon látható aktrajzokkal betapétázott fal vagy a díszletek között megjelenő festmények mind egy-egy idegen életbe nyújtanak betekintést. Szerintünk megéri bekukkantani!

„Megfigyelni, meglesni valamit vagy valakit, nyíltan vagy titkoltan, ahogy a férj figyeli meg a nejét, a fiúgyermek az anyját, a diák a tanárát, a tanár a diákját… Mindez végigkísér minket, megtölti mindennapjainkat, elmosódva, összekuszálódva, vagy épp tűélesen kirajzolódva.”

A kiállítás december 8-áig látogatható, előre egyeztetett időpontban.

Etűdök – kortárs képzőművészeti válogatás a tihanyi Kogartban

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a Balaton nem csak múló nyári kaland. A forró hónapokon túl sok a jó étterem és szállás mellett a művészeti programok sem pihennek. Ha pedig művészet, akkor a tihanyi Kogartot nem érdemes kihagyni, ahol a mostani kiállítás a kortárs művészet útvesztőiben próbálja eligazítani nézőjét, különböző képzőművészeti alkotások segítségével. Aki pedig komolyabban gondolkozik műtárgyvásárláson, akár meg is veheti kedvenc kiállított darabját.

A kiállítás április 8-áig tekinthető meg.

Vienna Calling – az osztrák popzene fénykora a Wien Museumban

A mindössze néhány órányi autóúttal elérhető Bécs köztudottan a művészetek iránt érdeklődők kedvelt célpontja. Ha a bécsi nagyok – az Albertina, a Belvedere kastély és MAK – mellett valami poposabbra vágyunk, akkor a Wien Museum Vienna Calling című kiállítása a jó választás. A tárlat Bécs popkultúrájának hat évtizedébe nyújt betekintést, a helyi bárok, éjszakai klubok és rádióállomások lencséjén keresztül, bemutatva a népzene, a kult disco, a downbeat, a lounge és a keményebb elektronikus zene nagyjait. A Vienna Calling koncertfotók, szórólapok, hangszerek, albumborítók, fellépőruhák és természetesen audiovizuális anyagok kíséretében repít minket vissza a bécsi popzene fénykorába.


A kiállítás március 27-éig tekinthető meg.

A titkos szenvedély – Vivian Maier fotói a Mai Manó Házban

A 19. század egyik legjobb állapotban fennmaradt fényképészházába már csak az épület miatt is érdemes időről- időre visszatérni, ahol a csigalépcsős folyosóból nyíló terek mindig izgalmas tárlatoknak adnak otthont. A titkos szenvedély című kiállítás azonban mégis kicsit más: Vivian Maier ugyanis nem hivatalos fotós volt, csupán egy kíváncsi járókelő, aki kezében a fényképezőgéppel nyitott szemmel járta Chicago és New York utcáit, lencsevégre kapva az őt megkapó pillanatokat, embereket és tárgyakat. A fotógyűjteménye ugyan csak tíz éve került elő, egyedi látásmódja és megkapó stílusa miatt azonban gyorsan világhírű lett és a ma közkedvelt street photography műfajának fontos részévé vált. A kiállításon Vivian Maier öt évtizeden át készített fotógyűjteményének ennek a különös világába pillanthatunk be.

A kiállítás január 7-éig látogatható.

Keretek között –  A hatvanas évek művészete a Magyar Nemzeti Galériában

A kiállítás ugyan csak egy évtized művészetét öleli fel, annak politikai, kulturális és társadalmi közege miatt mégis egy nagyon gazdag és fontos korszak alkotásainak lehetünk szemtanúi. A Keretek között az 1956-os forradalom utáni évektől az 1968-as prágai tavaszig festmények, grafikák, szobrok, plakátok és iparművészeti alkotások segítségével nyújt betekintést egy olyan korszakba, ahol a művészek a saját kifejezőeszközeikkel próbálták fenntartani az alkotói szabadságot a kultúra és a művészet korlátozását szolgáló „Három T” (Tűrt, Tiltott, Támogatott) által kirajzolódott politikai keretek között.

A kiállítás február 18-áig látogatható.

FOLYTASD EZZEL
Ezt tesszük az egészségünkkel, ha a madarak énekét hallgatjuk
Íme egy "csodaszer", ami megmentheti az emberiséget
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom