Close
Három T, bécsi pop, és a fotós, akit a halál tett naggyá – Öt remek kiállítás Bécstől Tihanyig

Három T, bécsi pop, és a fotós, akit a halál tett naggyá – Öt remek kiállítás Bécstől Tihanyig

A télben sok jó dolog van, de az egyik legjobb, hogy ez az az időszak, amikor a leginkább kielégíthetjük a művészetekre és a kultúrára éhes énünket. Színház, mozi, koncertek, kiállítások sora vár ránk – mi most utóbbiból állítottunk össze egy izgalmas ajánlót.

Tóth Andrej: A leselkedő – betekintés a művész kukkolásainak történetébe az A38-on

Mindenki ismeri az érzést, de nem mindenki beszél róla. A résnyire nyitott ajtó, a félig lehúzott redőny, a függöny mögött ellibbenő sziluett vagy a lépcsőn elsuhanó lábak…hangok, formák, mozdulatok, melyekhez nem kötődnek arcok, melyek kíváncsi tesznek és leskelődésre késztetnek. Az A38-on november 28-án nyíló kiállításon Tóth Andrej képzőművész a közönség elé tárja saját leskelődéseit: a kiállításon látható aktrajzokkal betapétázott fal vagy a díszletek között megjelenő festmények mind egy-egy idegen életbe nyújtanak betekintést. Szerintünk megéri bekukkantani!

„Megfigyelni, meglesni valamit vagy valakit, nyíltan vagy titkoltan, ahogy a férj figyeli meg a nejét, a fiúgyermek az anyját, a diák a tanárát, a tanár a diákját… Mindez végigkísér minket, megtölti mindennapjainkat, elmosódva, összekuszálódva, vagy épp tűélesen kirajzolódva.”

A kiállítás december 8-áig látogatható, előre egyeztetett időpontban.

Etűdök – kortárs képzőművészeti válogatás a tihanyi Kogartban

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a Balaton nem csak múló nyári kaland. A forró hónapokon túl sok a jó étterem és szállás mellett a művészeti programok sem pihennek. Ha pedig művészet, akkor a tihanyi Kogartot nem érdemes kihagyni, ahol a mostani kiállítás a kortárs művészet útvesztőiben próbálja eligazítani nézőjét, különböző képzőművészeti alkotások segítségével. Aki pedig komolyabban gondolkozik műtárgyvásárláson, akár meg is veheti kedvenc kiállított darabját.

A kiállítás április 8-áig tekinthető meg.

Vienna Calling – az osztrák popzene fénykora a Wien Museumban

A mindössze néhány órányi autóúttal elérhető Bécs köztudottan a művészetek iránt érdeklődők kedvelt célpontja. Ha a bécsi nagyok – az Albertina, a Belvedere kastély és MAK – mellett valami poposabbra vágyunk, akkor a Wien Museum Vienna Calling című kiállítása a jó választás. A tárlat Bécs popkultúrájának hat évtizedébe nyújt betekintést, a helyi bárok, éjszakai klubok és rádióállomások lencséjén keresztül, bemutatva a népzene, a kult disco, a downbeat, a lounge és a keményebb elektronikus zene nagyjait. A Vienna Calling koncertfotók, szórólapok, hangszerek, albumborítók, fellépőruhák és természetesen audiovizuális anyagok kíséretében repít minket vissza a bécsi popzene fénykorába.


A kiállítás március 27-éig tekinthető meg.

A titkos szenvedély – Vivian Maier fotói a Mai Manó Házban

A 19. század egyik legjobb állapotban fennmaradt fényképészházába már csak az épület miatt is érdemes időről- időre visszatérni, ahol a csigalépcsős folyosóból nyíló terek mindig izgalmas tárlatoknak adnak otthont. A titkos szenvedély című kiállítás azonban mégis kicsit más: Vivian Maier ugyanis nem hivatalos fotós volt, csupán egy kíváncsi járókelő, aki kezében a fényképezőgéppel nyitott szemmel járta Chicago és New York utcáit, lencsevégre kapva az őt megkapó pillanatokat, embereket és tárgyakat. A fotógyűjteménye ugyan csak tíz éve került elő, egyedi látásmódja és megkapó stílusa miatt azonban gyorsan világhírű lett és a ma közkedvelt street photography műfajának fontos részévé vált. A kiállításon Vivian Maier öt évtizeden át készített fotógyűjteményének ennek a különös világába pillanthatunk be.

A kiállítás január 7-éig látogatható.

Keretek között –  A hatvanas évek művészete a Magyar Nemzeti Galériában

A kiállítás ugyan csak egy évtized művészetét öleli fel, annak politikai, kulturális és társadalmi közege miatt mégis egy nagyon gazdag és fontos korszak alkotásainak lehetünk szemtanúi. A Keretek között az 1956-os forradalom utáni évektől az 1968-as prágai tavaszig festmények, grafikák, szobrok, plakátok és iparművészeti alkotások segítségével nyújt betekintést egy olyan korszakba, ahol a művészek a saját kifejezőeszközeikkel próbálták fenntartani az alkotói szabadságot a kultúra és a művészet korlátozását szolgáló „Három T” (Tűrt, Tiltott, Támogatott) által kirajzolódott politikai keretek között.

A kiállítás február 18-áig látogatható.

A38 | fotó | Mai Manó Ház | kortárs művészet | Tihany

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram