Close
Nemzetközi dizájnmagazin szeretett bele az ikonikus budapesti épületbe

Nemzetközi dizájnmagazin szeretett bele az ikonikus budapesti épületbe

A Párisi Udvar Budapest meghatározó épülete, nem csoda hát, hogy időről időre nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi magazinok is felfedezik maguknak. Ezúttal az Architonic svájci építészeti oldal osztott meg újra lenyűgöző képgalériát az Archikon Építésziroda által felújított Párisi Udvarról – és arról a rekonstrukcióról, amely az elmúlt évek során a világ minden pontján elismerést váltott ki.

A Nagy Csaba és Pólus Károly által vezetett Archikon Építésziroda három éve fejezte be azt a teljes körű műemléki rekonstrukciót, melynek eredményeként a budapesti belváros ikonikus épülete régi pompájában ragyog.

(Fotó: Gündüz Attila)

A Párisi Udvar a járványhelyzet miatti lezárások után azonban csak most, az elmúlt hónapokban telt meg új élettel: nagy sikerrel üzemel a szálloda, az étterem és kávézó, illetve nemrég nyitotta meg kapuit az Étoile pezsgőbár.

A passzázs elegáns üzleteibe prémium márkák költöztek be – nemrég Tamás Lóránt órásmester nyitott ott szalont, szeptember végén pedig a fényűző tojásokról híres Fabergé nemzetközi márka jelentette be: a Párisi Udvar épületében nyitják meg első magyarországi üzletüket.

(Fotó: Bódis Kriszitán)

Az Archikon munkájának leglátványosabb eleme a központi passzázs történeti helyreállítása volt. A neogótikus, szecessziós és mór jegyekkel bíró épületet az 1900-as évek elején Schmahl Henrik tervezte, az épület részletgazdagsága és kidolgozottsága Európa legnagyobb építészeti remekműveit idézi. Az Architonic magazinban megjelent fotógaléria egyik legkedveltebb képe a műemléki rekonstrukció egyedi megoldása volt: az új tetőterasz a luxusszálloda lakóit közvetlen közelségbe hozza a különleges örökségként számon tartott Zsolnay tetőcserepekkel és lenyűgöző kilátást biztosít Budapestre.

(Fotó: Jaksa Bálint)

– A Párisi Udvar műemléki rekonstrukciójának hosszú évei alatt szem előtt tartottuk, hogy egy olyan állapotot állítsunk vissza az épületben, amely a legszebb időket idézi: az Párisi Udvar egykor pezsgő társasági élet színhelye volt, illetve a márkáknak presztízs volt itt üzletet nyitni – mesélnek az építészek, Nagy Csaba és Pólus Károly.

Nagy Csaba és Pólus Károly

– Ez a munkánk nagy nemzetközi érdeklődést hozott az irodánknak és most, évekkel később is újra meg újra előkerül a nívós szakmai lapok oldalain is, hiszen a világon egyedülálló épületről van szó.

A teljes képgaléria megtekinthető az Architonic oldalán.

 

párisi udvar | archikon | bekerült | Architonic | dizájn

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram