Close
Az egész fővárost el fogja lepni a bűz jövő héten: nem viszik el a szemetet a hulladékszállítók Párizsban

Az egész fővárost el fogja lepni a bűz jövő héten: nem viszik el a szemetet a hulladékszállítók Párizsban

Az óriási zavargásokat kiváltó nyugdíjhatár-módosítás ellen a párizsi hulladékszállítók jövő héten újrakezdik a gördülő sztrájkot.

A CGT francia szakszervezet április 13-tól ismét meghirdeti a párizsi hulladékszállítók részvételével a vitatott nyugdíjreform elleni tiltakozásul kezdeményezett munkabeszüntetését, miután a francia fővárosban márciusban három hétig tartó sztrájk után helyreállt a szolgáltatás, és az utcákról eltűntek a szemétkupacok.

Az újabb, gördülő és határozatlan idejű sztrájkról hétfő este közzétett felhívásában a CGT a kormány nyugdíjreformjának visszavonását, valamint a nyugdíjkorhatár 60 évre történő leszállítását követeli.

Az új nyugdíjtörvény értelmében a nyugdíjkorhatár a jelenlegi 62-ről 64 évre emelkedik, a hulladékszállítók számára a jelenlegi 57-ről 59 évre, miközben ez utóbbiak estében a várható élettartam 12-17 hónappal kevesebb a többi franciaországi munkavállalóhoz képest.

Az újabb munkabeszüntetés kezdetét a hulladékszállítók azért április 13-ra időzítették, mert az alkotmánytanács másnap teszi közzé jelentését a vitatott nyugdíjreform alkotmányossági vizsgálatáról, valamint az ellenzéki baloldal által kezdeményezett népszavazási javaslatról.

Emmanuel Macron államfő jelezte: miután a reform végigjárta “a demokratikus folyamatát”, szeretné, ha még idén hatályba lépne. A CGT március 28-án kellő számú sztrájkoló hiányában felfüggesztette a hulladékszállítók három hétig tartó sztrájkját,

amelynek következtében mintegy 10 ezer tonna szemét halmozódott fel egyes fővárosi kerületekben, és a szemétkupacok a nyugdíjreform elleni országos megmozdulás jelképévé váltak, helyenként fel is gyújtották őket a tüntetések mentén kialakult utcai zavargások résztvevői.

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvénytervezet ellen január 19-én kezdődött százezres tömegdemonstrációk mindaddig békések voltak, amíg a kormány nem léptette életbe a francia alkotmány 49.3-as cikkelyét a nemzetgyűlési szavazás megkerülésére. Azóta a tüntetéseket országszerte utcai zavargások kísérik, és ezzel párhuzamosan a rendőrség és a szakszervezetek szerint is egyre csökken a részvétel a tüntetéseken és a munkabeszüntetésekben is. A szakszervezetek csütörtökre hirdették meg a 11. országos tiltakozónapot, amelyre ismét százezreket várnak.

(Fotók: Getty)

kukás | sztrájk | macron | nyugdíjreform | párizs

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ezeken az olasz strandokon nem lesz tömeg a nyáron, nem léphetnek be akármennyien

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram