Close
A punkzene keresztanyja és az egyik legfontosabb női előadó, Patti Smith Magyarországra jön

A punkzene keresztanyja és az egyik legfontosabb női előadó, Patti Smith Magyarországra jön

Talán soha vissza nem térő lehetőség élőben látni egy ekkora legendát. 

Ha van határidőnaplód, szereted a punkzenét és a költészetet, akkor most nagyon gyorsan vésd be ezt a sort:

Patti Smith október 13-án fellép a Müpában!

Igen, alig két hét múlva Patti Smith-koncert lesz október 13-án a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében az első ízben megszervezett Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében.

Az amerikai énekes-dalszerző a poptörténelem egyik legfontosabb női előadója, emellett író, költő, képzőművész, aki nem fél szót emelni a társadalmi igazságtalanságok és problémák láttán. Első lemeze, az 1975-ben megjelent Horses alapjaiban változtatta meg a New York-i punkrock színteret, ezt az utókor idén azzal honorálta, hogy beválasztotta az albumot a Grammy Hírességek Csarnokába.

A Horses jelentőségéről számos kritikus emelte ki, hogy Smith a punk addigi alapvetésének számító három perc/három akkordos hozzáállást elhagyta, az akár önálló versként is helytálló dalszövegeket pedig zsigeri tehetséggel ötvözte a minimalistán egyszerű hangszereléssel.

Több interjúban is utalt rá, mekkora hatással volt életére Arthur Rimbaud költészete, akinek gyerekkori otthonát néhány évvel ezelőtt meg is vásárolta Franciaországban. “Patti Smith megmutatta, mennyi rock and roll van a költészetben, és mennyi költészet van a rock and rollban. Patti Smith egy Rimbaud, Marshall erősítővel” – mondta XVI. Károly Gusztáv svéd király, amikor 2011 augusztusában átadta neki a svéd Polar Zenei Díjat.

Patti Smith 1976-ban…
… és most

A punk keresztanyjaként is emlegetett legenda első magyarországi koncertjét 1998-ban adta a Sziget fesztiválon. A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk; szerintünk, ha szereted ezt a világot, már most vedd meg a jegyed Pattire.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images)

marshall | vers | előadó | október | Rock

FOLYTASD EZZEL

Így csobbanhatsz idegenek medencéiben Amerikában

Ebben az egyszerű, de imádnivaló látványban már két éve nem volt részünk

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom