Kiderült, hogy nem csak jó levegőt, de valódi pénzt is termelnek a városi fák

Többszörösen visszajön a fákba fektetett pénz, városoktól függően akár három-négyszeres is lehet ez a haszon.

A városi fák fenntartásába fektetett pénz többszörös hasznot hoz – írja a Másfélfok egy tanulmány alapján, aminek készítői a városi zöld-kék infrastruktúra gazdasági hasznát igyekeztek felbecsülni.

A fák telepítésének költség-haszon aránya például

  • Lisszabonban 4,5;
  • az amerikai Charlotte-ban 3,3;
  • Berkeley-ben pedig 1,4-szeres.

Ha ezt összesítjük, kijön, hogy Zaragozában a városi zöld gyűrű évente átlagosan kilencmillió eurónyi, míg a Toulouse-t átszelő Garonne folyó partjának rehabilitálásával nyert természetközeli környezet közel harmincmillió eurónyi ökológiai szolgáltatást nyújt a helyieknek. A németországi Essenben az egykori acélgyár és a hozzátartozó ipari hulladékgyűjtő területét parkosították be, ami éves szinten 48 millió eurós hasznot hoz.

Az eredményeket úgy kapták a kutatók, hogy megnézték, milyen konkrét gazdasági előnyöket biztosítanak a fák azon kívül, hogy javítják a levegő minőségét, megkötik a szén-dioxidot és lassítják az esővíz lefolyásának sebességét:

az épületek hűtési igényének csökkentésével segítenek energiát megtakarítani (a Bécsben létrehozott hűsölő utcákban akár 5 Celsius-fokkal is sikerült csökkenteni a hőséget a kánikulában), és a közelükben fekvő ingatlanok értéke is magasabb lesz.

Ezenkívül jótékony egészségügyi hatással vannak a helyi lakosok fizikai és mentális egészségére is vagyis az egészségügyi költségek is alacsonyabbak lesznek. A fák csökkentik a stresszt, a zajt, a légszennyezést és a hőséget, és ezek révén a légúti, szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozások kockázatát, emellett kitűnő teret biztosítanak a társas interakciókhoz. A városi zöld területeken töltött idő segít a mentális problémák kezelésében, a figyelem és a hangulat javításában, valamint a stresszes életesemények leküzdésében is – idézték az Egészségügyi Világszervezet összegző jelentését.

Tokióban például egy kutatás kimutatta, hogy azok az idős emberek, akik sétálásra alkalmas parkok közelében laknak a nagyvárosban, tovább élnek függetlenül attól, hogy milyen neműek, milyen a családi állapotuk, társadalmi-gazdasági helyzetük.

A lap emlékeztet, hogy

az autókra szabott városi környezet helyett ember- és klímabarát tervezésre van szükség, amelynek szerves része a zöld-kék infrastruktúra.

(Forrás: HVG, fotók: Unsplash)

környezetvédelem | kék | jótékony fák | haszon | bécs

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom