Close
Kiderült, hogy nem csak jó levegőt, de valódi pénzt is termelnek a városi fák

Kiderült, hogy nem csak jó levegőt, de valódi pénzt is termelnek a városi fák

Többszörösen visszajön a fákba fektetett pénz, városoktól függően akár három-négyszeres is lehet ez a haszon.

A városi fák fenntartásába fektetett pénz többszörös hasznot hoz – írja a Másfélfok egy tanulmány alapján, aminek készítői a városi zöld-kék infrastruktúra gazdasági hasznát igyekeztek felbecsülni.

A fák telepítésének költség-haszon aránya például

  • Lisszabonban 4,5;
  • az amerikai Charlotte-ban 3,3;
  • Berkeley-ben pedig 1,4-szeres.

Ha ezt összesítjük, kijön, hogy Zaragozában a városi zöld gyűrű évente átlagosan kilencmillió eurónyi, míg a Toulouse-t átszelő Garonne folyó partjának rehabilitálásával nyert természetközeli környezet közel harmincmillió eurónyi ökológiai szolgáltatást nyújt a helyieknek. A németországi Essenben az egykori acélgyár és a hozzátartozó ipari hulladékgyűjtő területét parkosították be, ami éves szinten 48 millió eurós hasznot hoz.

Az eredményeket úgy kapták a kutatók, hogy megnézték, milyen konkrét gazdasági előnyöket biztosítanak a fák azon kívül, hogy javítják a levegő minőségét, megkötik a szén-dioxidot és lassítják az esővíz lefolyásának sebességét:

az épületek hűtési igényének csökkentésével segítenek energiát megtakarítani (a Bécsben létrehozott hűsölő utcákban akár 5 Celsius-fokkal is sikerült csökkenteni a hőséget a kánikulában), és a közelükben fekvő ingatlanok értéke is magasabb lesz.

Ezenkívül jótékony egészségügyi hatással vannak a helyi lakosok fizikai és mentális egészségére is vagyis az egészségügyi költségek is alacsonyabbak lesznek. A fák csökkentik a stresszt, a zajt, a légszennyezést és a hőséget, és ezek révén a légúti, szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozások kockázatát, emellett kitűnő teret biztosítanak a társas interakciókhoz. A városi zöld területeken töltött idő segít a mentális problémák kezelésében, a figyelem és a hangulat javításában, valamint a stresszes életesemények leküzdésében is – idézték az Egészségügyi Világszervezet összegző jelentését.

Tokióban például egy kutatás kimutatta, hogy azok az idős emberek, akik sétálásra alkalmas parkok közelében laknak a nagyvárosban, tovább élnek függetlenül attól, hogy milyen neműek, milyen a családi állapotuk, társadalmi-gazdasági helyzetük.

A lap emlékeztet, hogy

az autókra szabott városi környezet helyett ember- és klímabarát tervezésre van szükség, amelynek szerves része a zöld-kék infrastruktúra.

(Forrás: HVG, fotók: Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Borzalmas a járványhelyzet Kárpátalján, a legszigorúbb besorolás jön a régióban
Magyarországon mostantól már nem elég két oltás a védettségi kártyához
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom