Close
Kiderült, hogy nem csak jó levegőt, de valódi pénzt is termelnek a városi fák

Kiderült, hogy nem csak jó levegőt, de valódi pénzt is termelnek a városi fák

Többszörösen visszajön a fákba fektetett pénz, városoktól függően akár három-négyszeres is lehet ez a haszon.

A városi fák fenntartásába fektetett pénz többszörös hasznot hoz – írja a Másfélfok egy tanulmány alapján, aminek készítői a városi zöld-kék infrastruktúra gazdasági hasznát igyekeztek felbecsülni.

A fák telepítésének költség-haszon aránya például

  • Lisszabonban 4,5;
  • az amerikai Charlotte-ban 3,3;
  • Berkeley-ben pedig 1,4-szeres.

Ha ezt összesítjük, kijön, hogy Zaragozában a városi zöld gyűrű évente átlagosan kilencmillió eurónyi, míg a Toulouse-t átszelő Garonne folyó partjának rehabilitálásával nyert természetközeli környezet közel harmincmillió eurónyi ökológiai szolgáltatást nyújt a helyieknek. A németországi Essenben az egykori acélgyár és a hozzátartozó ipari hulladékgyűjtő területét parkosították be, ami éves szinten 48 millió eurós hasznot hoz.

Az eredményeket úgy kapták a kutatók, hogy megnézték, milyen konkrét gazdasági előnyöket biztosítanak a fák azon kívül, hogy javítják a levegő minőségét, megkötik a szén-dioxidot és lassítják az esővíz lefolyásának sebességét:

az épületek hűtési igényének csökkentésével segítenek energiát megtakarítani (a Bécsben létrehozott hűsölő utcákban akár 5 Celsius-fokkal is sikerült csökkenteni a hőséget a kánikulában), és a közelükben fekvő ingatlanok értéke is magasabb lesz.

Ezenkívül jótékony egészségügyi hatással vannak a helyi lakosok fizikai és mentális egészségére is vagyis az egészségügyi költségek is alacsonyabbak lesznek. A fák csökkentik a stresszt, a zajt, a légszennyezést és a hőséget, és ezek révén a légúti, szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozások kockázatát, emellett kitűnő teret biztosítanak a társas interakciókhoz. A városi zöld területeken töltött idő segít a mentális problémák kezelésében, a figyelem és a hangulat javításában, valamint a stresszes életesemények leküzdésében is – idézték az Egészségügyi Világszervezet összegző jelentését.

Tokióban például egy kutatás kimutatta, hogy azok az idős emberek, akik sétálásra alkalmas parkok közelében laknak a nagyvárosban, tovább élnek függetlenül attól, hogy milyen neműek, milyen a családi állapotuk, társadalmi-gazdasági helyzetük.

A lap emlékeztet, hogy

az autókra szabott városi környezet helyett ember- és klímabarát tervezésre van szükség, amelynek szerves része a zöld-kék infrastruktúra.

(Forrás: HVG, fotók: Unsplash)

jótékony fák | fák | berkeley | kék | zöld

FOLYTASD EZZEL

Így fogsz utazni jövőre

Az infláció ellenére ismét csúcsra jár a bevásárlóturizmus Olaszországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram