Close
Hogyan legyünk gazdagok? – Avagy minden, amit a pénzvirágról tudni érdemes

Hogyan legyünk gazdagok? – Avagy minden, amit a pénzvirágról tudni érdemes

Ha épp új otthonba költözünk, vagy a régit szeretnénk jobbá varázsolni, megéri növényekben gondolkodni. Semmi sem teszi otthonosabbá a lakást, élettel telivé a teret, szerethetővé a szobát, mint egy-egy cserepes növény. Az esztétikai okok mellett persze van más is: a növények tisztítják a levegőt, jobb lesz tőlük a kedv, a közérzet, és még dolgozni is hatékonyabban tudunk majd. Ha lakásdzsungelesítésben gondolkodunk, a pilea nem maradhat ki!

Kínai pénzvirág, ufó vagy misszionárius növény, palacsintavirág – így is hívják a pilea peperomioidest, amit, ha így névről esetleg nem ismerünk, akkor is szinte biztosan láttuk már vagy egy ismerős lakásásban, vagy az Instagramon, mert nagyon közkedvelt mostanában. Ez a kerekded, zöld levelű szobanövény a pénzérme (vagy palacsinta, ufó stb.) alakú levelei után kapta a nevét, amely népszerűségének és nagy sikerének titka is egyben.

„Ha gazdagságra vagy szerencsére vágysz, mindenképp be kell szerezned egyet, hogy annyi pénzed legyen, mint pileán a levél” – szokták mondogatni.

Ez a Kínából származó növény az egész világot meghódította. Eredeti élőhelyén, a kínai Jünnan tartományban már csak igen kis állományban fordul elő, éppen ezért a pontos lelőhelyet nem is fedik fel a nyilvánosság előtt. A legenda szerint egyébként 1945-ben Agnar Espegren, egy norvég misszionárius hozta magával az első hajtásokat Kínából, és adott belőle a barátainak is, így terjedt el Skandináviában.

Nagyon érdekes a pilea története, hisz úgy lett népszerű, hogy a botanikusok szinte mit sem tudtak róla – olyannyira, hogy a nyolcvanas évekig nem is volt növény-rendszertanilag besorolva –, ám amatőr kertészek, lelkes növényrajongók szaporították egymás között.

Ha bennünket is megihletett a skandináv stílus, és beszereztünk egy pileát mondjuk a plante.-ban, már csak az a kérdés, hogyan tudjuk életben tartani.

Eredetileg egyébként az ezerötszáz-háromezer méter magas erdők és sziklaszirtek voltak az életterei. A jó hír az, hogy könnyű dolgunk lesz vele a lakásban. Szereti, ha fényes, világos helyre állítjuk, tehetjük akár a belső ablakpárkányra is, de ne érje tűző nap közvetlenül a leveleit. Öntözni heti egyszer érdemes, de ami a lényeg: a két öntözés között mindig várjuk meg, hogy kiszáradjon a földje.

Ha sárgulnak vagy hullanak a pilea levelei, szinte biztos, hogy az öntözéssel van a gond. Kísérletezzünk!

És amit még nem mondtuk: a pilea barátságnövény is. Jó ötlet ajándékozni, lakásavatóra vagy születésnapra adni. Ráadásul egy kis idő után vihetünk a sajátunkból is ajándékba, ugyanis a pilea babahajtásokat hoz a földjében, amelyeket aztán szétültethetünk. Szóval a pileával nagyon gyorsan sikeres városi kertészek lehetünk!

(Fotó: Jágity Fanni)

növény | plante | gondozás | öntözés | pilea

FOLYTASD EZZEL

Regényzene készült az Utas és holdvilág című klasszikushoz

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram