Close
Hogyan legyünk gazdagok? – Avagy minden, amit a pénzvirágról tudni érdemes

Hogyan legyünk gazdagok? – Avagy minden, amit a pénzvirágról tudni érdemes

Ha épp új otthonba költözünk, vagy a régit szeretnénk jobbá varázsolni, megéri növényekben gondolkodni. Semmi sem teszi otthonosabbá a lakást, élettel telivé a teret, szerethetővé a szobát, mint egy-egy cserepes növény. Az esztétikai okok mellett persze van más is: a növények tisztítják a levegőt, jobb lesz tőlük a kedv, a közérzet, és még dolgozni is hatékonyabban tudunk majd. Ha lakásdzsungelesítésben gondolkodunk, a pilea nem maradhat ki!

Kínai pénzvirág, ufó vagy misszionárius növény, palacsintavirág – így is hívják a pilea peperomioidest, amit, ha így névről esetleg nem ismerünk, akkor is szinte biztosan láttuk már vagy egy ismerős lakásásban, vagy az Instagramon, mert nagyon közkedvelt mostanában. Ez a kerekded, zöld levelű szobanövény a pénzérme (vagy palacsinta, ufó stb.) alakú levelei után kapta a nevét, amely népszerűségének és nagy sikerének titka is egyben.

„Ha gazdagságra vagy szerencsére vágysz, mindenképp be kell szerezned egyet, hogy annyi pénzed legyen, mint pileán a levél” – szokták mondogatni.

Ez a Kínából származó növény az egész világot meghódította. Eredeti élőhelyén, a kínai Jünnan tartományban már csak igen kis állományban fordul elő, éppen ezért a pontos lelőhelyet nem is fedik fel a nyilvánosság előtt. A legenda szerint egyébként 1945-ben Agnar Espegren, egy norvég misszionárius hozta magával az első hajtásokat Kínából, és adott belőle a barátainak is, így terjedt el Skandináviában.

Nagyon érdekes a pilea története, hisz úgy lett népszerű, hogy a botanikusok szinte mit sem tudtak róla – olyannyira, hogy a nyolcvanas évekig nem is volt növény-rendszertanilag besorolva –, ám amatőr kertészek, lelkes növényrajongók szaporították egymás között.

Ha bennünket is megihletett a skandináv stílus, és beszereztünk egy pileát mondjuk a plante.-ban, már csak az a kérdés, hogyan tudjuk életben tartani.

Eredetileg egyébként az ezerötszáz-háromezer méter magas erdők és sziklaszirtek voltak az életterei. A jó hír az, hogy könnyű dolgunk lesz vele a lakásban. Szereti, ha fényes, világos helyre állítjuk, tehetjük akár a belső ablakpárkányra is, de ne érje tűző nap közvetlenül a leveleit. Öntözni heti egyszer érdemes, de ami a lényeg: a két öntözés között mindig várjuk meg, hogy kiszáradjon a földje.

Ha sárgulnak vagy hullanak a pilea levelei, szinte biztos, hogy az öntözéssel van a gond. Kísérletezzünk!

És amit még nem mondtuk: a pilea barátságnövény is. Jó ötlet ajándékozni, lakásavatóra vagy születésnapra adni. Ráadásul egy kis idő után vihetünk a sajátunkból is ajándékba, ugyanis a pilea babahajtásokat hoz a földjében, amelyeket aztán szétültethetünk. Szóval a pileával nagyon gyorsan sikeres városi kertészek lehetünk!

(Fotó: Jágity Fanni)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom