Close
Miért van még mindig több ezer piros telefonfülke az Egyesült Királyságban?

Miért van még mindig több ezer piros telefonfülke az Egyesült Királyságban?

Mivel a mobilok miatt a telefonfülkék világszerte a veszélyeztetett relikviák közé szorultak, az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy megvédi az ikonikus piros fülkéket.

A brit távközlési szabályozó hatóság, az Ofcom új szabályokat javasolt az ország 21 ezer meglévő fülkéjéből mintegy ötezer darab megmentésére, merthogy vészhelyzetekben még mindig használják őket.

„A telefonfülkék egy részét viszonylag kevésszer alkalmazzák híváslebonyolításra – mondta Selina Chadha, az Ofcom igazgatója. – De ha az egyik ilyen hívás egy bajba jutott gyermektől, egy baleset áldozatától vagy egy öngyilkosságot fontolgató embertől érkezik, akkor ez a nyilvános telefonvonal akár életmentő is lehet… Azt is szeretnénk lehetővé tenni, hogy a mobillefedettséggel nem rendelkező, gyakran vidéki területeken élő emberek is telefonálhassanak.”

A védett telefonfülkék olyan régiókban maradnak meg, ahol egyáltalán nem, vagy csupán minimális szinten elérhető a telefonszolgáltatás, valamint azokon a területeken, amelyek baleseti vagy öngyilkossági gócpontoknak számítanak.

Minden olyan fülke megmenekül, amelyről az elmúlt évben ötvenkettőnél több hívást kezdeményeztek.

2019 májusától 2020 májusáig közel 150 ezer hívás futott be telefonfülkékből a segélyszolgálatokhoz.

A BT Group (korábbi nevén British Telecom) szerint az Egyesült Királyság telefonfülkéinek mintegy felét már eltávolították, és több mint 6500 új rendeltetési helyre talált az Adopt a Kiosk kezdeményezés révén, amelynek keretében közösségi csoportok egy fontért vásárolhatnak egyet.

Míg egyes fülkékben életmentéshez szükséges defibrillátorokat tárolnak, addig mások kreatívabb felhasználási módot találtak ki. A nyugat-yorkshire-i Warleyban például a világ legkisebb múzeumává alakították át az egyik fülkét, míg egy másik észak-yorkshire-i, Settle település által megvásárolt kioszk egyszer a Queen zenekarból ismert Brian May kiállításának adott otthont.

Az angol tengerpartok elmaradhatatlan látványosságai közé tartoznak a színesre mázolt klasszikus kis strandkunyhók, melyeket más országokban nem nagyon lehet látni. Mondhatnánk, talán azért, mert kevés olyan hely van a világban, ahol a strandok ennyire esősek és hidegek, de koncentráljunk inkább az imádnivaló brit hagyomány jó oldalára!

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Unsplash)

Anglia | telefonfülke | hagyomyány | kioszk | biztonság

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram