Close
Tíz érdekesség, amit nem tudtál a Pokol Kapujáról

Tíz érdekesség, amit nem tudtál a Pokol Kapujáról

Kevés olyan hátborzongató hely van a földön, mint a türkmenisztáni Pokol Kapujaként ismert óriási, lángoló kráter, amelynek létrejöttét a puszta véletlennek köszönheti.

A turisztikai látványossággá vált, beomlott földgázmező körülbelül ötven éve ég. A keletkezéséről keveset tudni, az egyik elmélet szerint egy szovjet földgázkitermelő cég dolgozott a területen, amikor a földgázmező 1971-ben beomlott. A gáz szökni kezdett, de úgy vélték, ha meggyújtják, az pár nap alatt elég. Nos, nem így történt, hiszen a mai napig is ég. Emellett azonban számos érdekesség övezi – ezeket gyűjtöttük össze.

Több kísérlet is történt a kráter eloltására

A kráter ötven éve ég, ez idő alatt pedig többször is próbálkoztak azzal, hogy eloltsák. Ezek a kísérletek nem jártak sikerrel, ugyanis nem világos, hogyan lehet megvalósítani. A kráter lezárásakor nemcsak a felcsapó lángokkal kell megküzdeni, hanem a rengeteg és folyamatosan szivárgó gázzal is.

Atombomba lehet az egyetlen módja a kráter bezárásának

A tudósok számos megoldással próbálkoztak már a lángok elfojtására, azonban például a kráter földdel való feltöltése nem akadályozná meg a metán kiszabadulását, de egy erős robbanás igen.

Egy föld alatti robbanás elszívná a tüzet tápláló oxigént, és bedöntené azokat a nyílásokat, ahol a metán a föld mélyéből feltör.

Az 1960-as években Üzbegisztánban három évig égett egy gázkút, amelyet szovjet mérnökök egy atombomba felrobbantásával oltottak el. Az atomfegyverek hosszútávon felbecsülhetetlen károkat okozhatnak, úgyhogy elég kevés az esélye annak, hogy ehhez a megoldáshoz folyamodjanak.

A világon egyetlen ember van, aki belépet a Pokol Kapuján

2013-ban George Kourounis, a National Gaographic expediciójának keretében leereszkedett, hogy talajmintákat gyűjtsön. Az egyik legfontosabb tapasztalata az volt, hogy új lángok csapnak fel ott, ahol beleásott a talajba. Ahhoz, hogy biztonságosan bejusson a kráterbe, speciális felszerelésre volt szüksége, a pokoljárás során mászóhevedert és tűzálló ruházatot viselt.

Van élet a lángokban

A National Geographic expedíció azt is felfedezte, hogy a kráter barátságtalan körülményei között szokatlan életformák virágoznak.

Ezek a mikroorganizmusok jól alkalmazkodtak a kráterben való élethez, azaz a magas hőmérséklethez és az alacsony tápanyagtartalomhoz, ellentétben a legtöbb földi élettel, amely a mérsékelt égövi és tápláló ökoszisztémákat részesíti előnyben.

A Pokol Kapuja a Föld egyik legforróbb helye

Nem meglepő, hogy a kráter rendkívül meleg, azt azonban már kevesen tudják, hogy sokkal melegebb, mint bármi más a természetben. A folyamatosan égő tüzek hatszor melegebbé teszik ezt a gödröt, mint a Földön valaha mért legmelegebb levegőhőmérséklet.

Éjszaka a pókok öngyilkosok lesznek a lángokban

A kráter melege éjszakánként mágnesként vonzza a pókokat, ezzel azonban saját magukat pusztítják el. A hátborzongató jelenség tudományos magyarázata az, hogy a pókokat a lángok izzása csábítja az egyébként sötét sivatagi tájon.

A Föld egyik legfurcsább kempingje

A Pokol Kapuját körülvevő kanyonban sátortábor áll. Az oda utazók arról számoltak be, hogy naplementét követően a hőmérséklet annyira lecsökken, hogy a legfőbb céljuk az, hogy melegen tartsák magukat. A kráterből azonban perzselő szél csap fel, így a látogatók csak távolabb tudnak megpihenni.

A zord körülmények és a túlvilági környezet a gázkrátert az egyik legkülönlegesebb kempinghellyé teszi.

Turisztikai látványosság minden más nélkül

Kétségtelen, hogy a kráter valóban különleges hely, azonban évente viszonylag kevés turista keresi fel. A környéken nincs semmilyen turisztikai szolgáltatás, csak több kilométernyi sivatag, ráadásul a látogatók elmaradásának oka az is, hogy Türkmenisztán a világ második legelszigeteltebb országa, ahol a külföldi turisták csak regisztrált idegenvezetővel hagyhatják el a fővárost. Az országba való belépés nehézségei miatt Türkmenisztán évente csak körülbelül tízezer külföldi látogatót fogad.

Halálos gáz táplálja a lángokat a kráter belsejében

Amikor a gödör először beomlott, a lángok még nem égtek. A kutatók azonban villámgyorsan rájöttek, hogy a kráterből metángáz szökik. A mérnökök azt jósolták, hogy ha meggyújtják a gázt, csupán néhány napig fog égni a tűz, utána elalszik. Azt azonban akkor még nem tudták, hogy

a föld mélyében sokkal, de sokkal több található belőle, mintsem, hogy pár nap alatt, vagy akár egy fél évszázad alatt is elégjen.

A Pokol Kapuja aranybányához vezethet

Nos, nem szó szerint, de gazdasági értelemben véve mindenképpen, hiszen a kráter alatt hatalmas metántartalék található, amelyet ki lehetne nyerni a földgáztermeléshez. Arra azonban eddig nem sikerült rájönni, hogy miként lehetne ezt megvalósítani.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty)

türkmenisztán | nagy sztori | kráter | pokol kapuja

FOLYTASD EZZEL

Erre a tengerpartra vágynak most a legtöbben

Egekben a szállásárak Dohában, nagyon rosszul jár, aki nem foglalt időben szobát a foci vb idejére

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom