Ha Portóra gondolunk, először csodálatos kikötői, festői utcái jutnak eszünkbe, majd hullámzó szőlőültetvényei és páratlan borai sejlenek fel. Érdemes azonban a kézműves csokoládékat is megkóstolnunk, ha ebben a varázslatos portugál városban járunk.
Annak ellenére, hogy Portugália viszonylag kicsi ország, összességében
a szőlőültetvények tekintetében a negyedik legnagyobb Európában.
Országszerte háromszáznegyven szőlőfajtát termesztenek. Az ideális körülmények a szőlőtermesztéshez a Douro-völgyben, vannak, hiszen az éghajlat és a talaj is tökéletes.
A portugál bor
a közösségi értékekről, a kiemelkedő minőségről, a generációkon átívelő hagyományokról és a karakteres ízekről szól.
Érdemes azonban nyitott szemmel járni a városban, hiszen egy valódi Willy Wonka gyár, a Chocolate Story múzeum is várja a vendégeket. Sőt, lehetőség nyílik olyan tematikus borkóstolókon való részvételre is, ahol
a borokat különféle csokoládékkal párosítják bizonyítva, mennyire tökéletes kombináció a kettő.
Portóban járva erősen ajánlott végigkóstolni a gasztronómiai kínálat legjavát is.
Két kihagyhatatlan étel a pasteis de natas és az ikonikus francesinha.
Míg előbbi a reggeli kávé társa lehet, utóbbi egy hússal töltött, sajtos szendvics, amelyet egy üveg Superbock kíséretében a legjobb elfogyasztani. Akik nem viszolyognak a pacaltól, bátran teszteljék a dobradát is!
Két fogás között pedig erősen ajánlott bebarangolni a várost, hiszen Porto tele van gyönyörű, történelmi jelentőségű épülettel. A kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik a Ponte de Dom Luís, a világörökség részeként számon tartott Igreja de São Francisco és a Clérigos-torony is, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a városra.
(Fotók: Getty Images)
ételek | borvidék | csokoládé | gasztronómia | portugália | borpárosítás
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!