Close
Egészen brutális, rekorderejű széllökést mértek Budapesten

Egészen brutális, rekorderejű széllökést mértek Budapesten

A János-hegyen olyan szél volt reggel, hogy még mindig csak pislogunk, mennyi. 

Az érkező hidegfronttal nagyon-nagyon durván feltámadt a szél:

a János-hegyen ma délelőtt 114 kilométer/órás széllökést mértek,

közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán szombat reggel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint továbbra is sok a tűzoltók dolga az erős szél miatt.

Azt írták, a szombat reggeli adatok szerint a fővárosban, a János-hegyen 114,1 kilométer/órás szelet mértek, a Kab-hegyen 110,2, Pér repülőtéren 108,7 kilométer/órás szelet regisztráltak. A tíz legszelesebb mérőállomáson mind 90 kilométer/óra feletti széllökéseket mértek.

A meteorológiai szolgálat az erős széllökések veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyékre. Itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

A viharos erejű szél miatt nagyon sok a dolguk a katasztrófavédelmiseknek: az ország több megyéjében, fő- és mellékutakra, lakóépületekre dőlt fákról, letört ágakról érkeznek bejelentések, délelőtt 9 óra 30 perckor már közel ötven címre várták a tűzoltók segítségét az országban.

Kecskeméten egy hatalmas ág szakadt le egy fáról, veszélyeztetve ezzel az alatta parkoló járműveket, Szarvason, a csabacsűdi vasúti átjárótól mintegy százötven méterre fa dőlt a vasúti sínekre, Dunakeszin, a 2-es főút 15-ös kilométerszelvényénél kidőlt fa okoz teljes útzárat, Budaörsön a Sport utcában kidőlt egy fa a körforgalomból kifelé menet, az M7-es autópálya felé vezető irányban. Gödöllő térségében, az M3-as autópálya 30-as kilométerszelvényénél, a Budapest felé vezető oldalon fa dőlt a sztrádára, Gödön pedig egy tíz méter magas fa dőlt egy lakóházra.

Csákváron, a Kossuth Lajos utcában a fél úttestet elzárja egy kidőlt fa, amely a távközlési vezetéket is leszakította, Rajkán egy lakóház hullámpalájának tetejét kezdte meg az erős szél, Veszprémben pedig megbontotta a szél egy lakóház tetejét, a cserép az ereszcsatornába csúszott. A tűzoltók folyamatosan számolják fel a káreseteket.

(Fotó: Unsplash)

szél | vihar | budapest | széllökés | jános-hegy

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram