Close
Magyarországon úgy elszálltak az albérletárak, amire még sohasem volt példa

Magyarországon úgy elszálltak az albérletárak, amire még sohasem volt példa

Brutálisan meredek áremelkedés van a fővárosban, amit már az év első hónapjában lehetett érezni.

Sebességet váltott az albérletpiaci drágulás idén januárban, és megdőlt egy rekord, áll az ingatlan.com elemzésében, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindex legújabb adatai mellett bemutatja azt is, milyen albérletárak jellemezték a kínálati piacon februárban.

Országos szinten 1,9 százalékkal nőttek a lakbérek, Budapesten 2,4 százalékos volt az emelkedés. Ez gyorsulást jelent, decemberben ugyanis 0,6 és 0,4 százalékos volt a havi emelkedés. Éves szinten jelentősen nőttek az átlagos bérleti díjak, országos szinten 15,1 százalékkal, a fővárosban pedig 15,7 százalékkal. A kétszámjegyű növekedés a kereslet mellett az alacsony bázisnak is köszönhető, 2021 januárjában ugyanis mélyponton voltak az albérletárak, azt követően viszont folyamatos a drágulás.

A januári áremelkedés nyomán a KSH-ingatlan.com lakbérindex új csúcsot ért el.

A 2015-ös átlagokhoz képest 46,3 százalékkal voltak magasabban a bérleti díjak, amire eddig nem volt példa.

A rekord egyértelműen a fővároson kívüli egyetemvárosok drágulásának köszönhető, mivel a budapesti albérletárak még elmaradnak a covid-járvány előtti szinttől.

Hol jártak az albérletárak februárban?

Az ingatlan.com adataiból kiderül, hogy februárban a fővárosban 150 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ez megegyezik az egy hónappal korábbival.

Ugyanakkor a legdrágább városrészben, az V. kerületben a januári 245 ezerről 250 ezer forintra emelkedett az átlagos bérleti díj.

A 200 ezer forintos szint közelében voltak az átlagos lakbérek az I. és a II. kerületben is. Januárhoz képest változás, hogy a legolcsóbb kerületnek számító XXIII. kerületben egy hónap alatt 15 ezer forinttal 125 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. Így a tulajdonosok február végén a X. kerületben kínálták a legalacsonyabb áron a kiadó lakásokat, amelyekért átlagosan 120 ezer forintot kértek.

A fővároson kívüli piacon Veszprém, Debrecen, Székesfehérvár és Tatabánya állt a lista élén, a szóban forgó megyeszékhelyeken 127-130 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A középmezőnybe tartozott Győr, Szeged, Eger, Szombathely, Pécs, Kecskemét és Szolnok 100-120 ezer forinttal. Százezer forintnál olcsóbban Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Kaposváron, Salgótarjánban és Szekszárdon kínálták az albérleteket, utóbbi városokban 70-90 ezer forintos ár volt a jellemző.

(Fotók: Unsplash)

budapest | árak | lakás | ingatlanárak | ingatlan

FOLYTASD EZZEL

Bárki megszállhat abban a dubaji penthouse-ban, amiért még Beyoncé is rajong

Azonnal könnyű tavaszi napsütés jár át ettől a gyönyörű dizájnerháztól

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram