Mesterséges intelligencia segítette a világhírű festmény restaurálási munkáját

Az amszterdami Rijksmuseumban található Rembrandt-festményt mesterséges intelligencia segítségével állították helyre eredeti állapotába.

– Rembrandt szebben csinálta volna, de ez nagyon közel van a tökéleteshez – mondta Taco Dibbits múzeumigazgató a híres művész Éjjeli őrjárat című festményének felújításával kapcsolatban, melynek során a festmény bal széléhez adtak hozzá egy vászoncsíkot, helyreállítva a mű eredeti állapotát.

Mint ismert, a festmény bal oldalából egy szakaszt hetven évvel azután vágtak le, hogy Rembrandt 1642-ben befejezte a műalkotást. Úgy tudni, a festményt azért csonkították meg, mert egy alkalommal költözése során egyszerűen nem fért el a falon, ahová szánták. Azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy ki vágott le egy csíkot a remekműből. A beavatkozás eredményeképp azonban megváltozott a festmény fókuszpontja, így a középpontba Frans Banninck Cocq kapitány és Willem van Ruytenburch hadnagy került.

Rembrandt ugyanakkor egyedülállóan képviselte azt a szemléletet, hogy az alkotások fókuszpontja a festmény mértani középpontján kívülre essen.

A művészettörténészek számára nem voltak ismeretek a festmény eredeti arányai, köszönhetően az azzal egyidőben készült másolatoknak, amelyeket Gerrit Lundens holland festőnek tulajdonítottak. A mostani helyreállítási munkák eredményeként ismét megváltozott a festmény dinamikája és ahogy Dibbits fogalmazott egy nyilatkozatában, megtanította a műkedvelőknek azt is, hogy Rembrandt sosem azt csinálta, amit elvártak volna tőle.

A helyreállítási folyamat csaknem két évvel ezelőtt kezdődött, még azelőtt, hogy a világjárvány következtében a múzeumok bezárni kényszerültek. A kutatók a restaurációs munka során csúcstechnológiás szkennereket és röntgensugarakat használtak, de bevetették a mesterséges intelligenciát is, amelynek megtanították Rembrandt technikáit az általa preferált színektől az ecsetvonásainak stílusáig.

Illatokkal párosítja a művészetet a hágai Mauritshuis múzeumban nyílt kiállítás, hogy a látogatók jobban megértsék a műveket, és elmerüljenek bennük. A Smell the Art: Fleeting-Scents in Colour című tárlaton az összesen ötven, 17. századból származó holland festmény mellett egy-egy illatadagoló áll, melyek egy pedál lenyomásával illatos levegőt fújnak ki.

(Fotó: Remko De Waal)

rembrandt | festmény | mesterséges intelligencia | művészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom