Close
Ebben a múzeumban azt kérik a látogatóktól, hogy szagolják meg a festményeket

Ebben a múzeumban azt kérik a látogatóktól, hogy szagolják meg a festményeket

Ha már megérinteni nem lehet őket.

Illatokkal párosítja a művészetet a hágai Mauritshuis múzeumban nyíló kiállítás, hogy a látogatók jobban megértsék a műveket, és elmerüljenek bennük.

A Smell the Art: Fleeting-Scents in Colour című tárlaton az összesen ötven, 17. századból származó holland festmény mellett egy-egy illatadagoló áll, melyek egy pedál lenyomásával illatos levegőt fújnak ki.

A képekre reflektáló illatkínálat a szekrényektől kezdve a mezőkig terjed, de a látogatók jó nagyot szippanthatnak parfüm-alapanyagokból, mirhából, és vélhetően valamivel kisebbet az ország csatornáinak akkori bűzéből.

A kiállítás részletesen foglalkozik a 17. századi hollandiai mindennapokkal, amikor még azt gondolták a kellemetlen szagokról, hogy károsak az egészségre, illetve bemutatja, hogy a világ más részein élőkkel folytatott kereskedelem miként vezetett új aromák megismeréséhez.

Az illatos festményeket akkortól lehet megszagolni, amint a Mauritshuis újra látogatható lesz. A tervek szerint augusztus végéig tart majd a kiállítás.

A szaglás a leginkább felidéző érzékszervünk, sokkal jobban képes visszaadni az emlékeket és az érzelmeket, mint a látás vagy a hallás. Éppen ezért nem valószínű, hogy aki felkereste a múzeumot, egyhamar el is felejti.

Klimt Bécsben

A szomszédban pedig a bécsi szecesszió vezéralakja, Gustav Klimt talán utolsó befejezett festménye, a Nő legyezővel is látható lesz a bécsi Belvedere palotában március 25-én nyíló, nagyszabású Klimt-kiállításon.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Mauritshuis múzeum)

hollandia | művészet | illat | szag | illatos

FOLYTASD EZZEL

Regényzene készült az Utas és holdvilág című klasszikushoz

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram