Close
Ebben a múzeumban azt kérik a látogatóktól, hogy szagolják meg a festményeket

Ebben a múzeumban azt kérik a látogatóktól, hogy szagolják meg a festményeket

Ha már megérinteni nem lehet őket.

Illatokkal párosítja a művészetet a hágai Mauritshuis múzeumban nyíló kiállítás, hogy a látogatók jobban megértsék a műveket, és elmerüljenek bennük.

A Smell the Art: Fleeting-Scents in Colour című tárlaton az összesen ötven, 17. századból származó holland festmény mellett egy-egy illatadagoló áll, melyek egy pedál lenyomásával illatos levegőt fújnak ki.

A képekre reflektáló illatkínálat a szekrényektől kezdve a mezőkig terjed, de a látogatók jó nagyot szippanthatnak parfüm-alapanyagokból, mirhából, és vélhetően valamivel kisebbet az ország csatornáinak akkori bűzéből.

A kiállítás részletesen foglalkozik a 17. századi hollandiai mindennapokkal, amikor még azt gondolták a kellemetlen szagokról, hogy károsak az egészségre, illetve bemutatja, hogy a világ más részein élőkkel folytatott kereskedelem miként vezetett új aromák megismeréséhez.

Az illatos festményeket akkortól lehet megszagolni, amint a Mauritshuis újra látogatható lesz. A tervek szerint augusztus végéig tart majd a kiállítás.

A szaglás a leginkább felidéző érzékszervünk, sokkal jobban képes visszaadni az emlékeket és az érzelmeket, mint a látás vagy a hallás. Éppen ezért nem valószínű, hogy aki felkereste a múzeumot, egyhamar el is felejti.

Klimt Bécsben

A szomszédban pedig a bécsi szecesszió vezéralakja, Gustav Klimt talán utolsó befejezett festménye, a Nő legyezővel is látható lesz a bécsi Belvedere palotában március 25-én nyíló, nagyszabású Klimt-kiállításon.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Mauritshuis múzeum)

FOLYTASD EZZEL
Műfenyő vagy igazi? Így lesz fenntarthatóbb a karácsony
Egy kicsit megint megkönnyeztük a Müpa karácsonyi kisfilmjét
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom