Close
„Ez a járvány egyszerre rémisztő és unalmas” – Michael Houllebecq a koronavírusról

„Ez a járvány egyszerre rémisztő és unalmas” – Michael Houllebecq a koronavírusról

A provokatív francia író szerint a koronavírus „banális”, és a világ ugyanolyan lesz a járvány után, mint előtte – csak kicsit rosszabb.

Az 1956-ban született francia regényírót sokan a legnagyobb kortárs francia írónak tartják, gyakran nevezik a mai individualista és nihilista kor modern prófétájának. Houllebecq a napokban a France Culture-nek nyilatkozott arról, hogyan látja a járványhelyezetet, és mit mondjunk, a mostani krízisről is nagyon eredeti, elgondolkodtató és provokatív véleménye van.

Houellebecq az írása elején kifejti, hogy az elmúlt hetekben váltott e-mailjeink túlnyomó részének az volt a célja, hogy megállapítsuk, levelezőpartnerünk nem halott-e – és miután erre fény derült, igyekeztünk azért érdekes dolgokat mondani a másiknak, ám ez nem volt könnyű,

„ugyanis ennek a világjárványnak sikerült az a bravúr, hogy egyszerre legyen rémisztő és unalmas.”

„Egy percig sem hiszek azoknak, akik azt mondják, »semmi nem lesz olyan, mint azelőtt«. A karantén után nem egy új világban fogunk ébredni. Hanem ugyanabban a világban, ami egy kicsit még rosszabb lett.”

A járvány hiába követelt naponta több ezer áldozatot, azt a különös benyomást keltette, hogy nem is egy valós eseményről van szó – fogalmaz. Szerinte tökéletes kifogás ez arra, hogy az ember még inkább remeteként éljen, és elforduljon az emberi kapcsolatoktól. Itt megjegyzi, hogy a járvánnyal kialakult home office-helyzet felpörgeti az emberek izolálására és „részecskékre bontására” alkalmas technológiai újításokat.

„Figyelemreméltó, milyen normálisan zajlott le ez a járvány. A Nyugat nem lesz valami isteni jog folytán az örökkévalóságig a világ leggazdagabb és legfejlettebb része – ez már nyilvánvaló egy ideje, nem éppen bombahír.”

Amire viszont Houllebecq panaszkodott, az a hosszú séták hiánya: a szigorú francia korlátozások értelmében nem hagyhatja el egy kilométernél messzebb a lakóhelyét.

„Egy írónak muszáj sétálnia. Borzasztóan helytelenítem azt, ha valaki úgy próbál írni, hogy nem sétált tempósan pár órát”

– mondja a hatvannégy éves, láncdohányos író, aki szerint

„az írás közben felgyülemlett képek és gondolatok feszültsége enélkül nem hagyja el az író fejét, és nagyon hamar ideges lesz, ha nem idegbeteg.”

Egyik, ha nem legmorbidabb gondolatát pedig az idős emberek sorsával kapcsolatban fogalmazta meg, akik nem egyszer egyedül halnak meg egy betegosztályon.

„Sosem mondta még ki a világ ilyen szemérmetlenül, hogy az emberi életek nem érnek ugyanannyit. Hogy egy bizonyos kor után – hetven, hetvenöt, nyolcvan év? – kicsit már olyan, mintha halottak lennénk.”

Az író szerint a halálozási adatok is jól tükrözik a világot, amelyben élünk:

„A franciák jobban jönnek ki belőle, mint az olaszok vagy a spanyolok, de rosszabbul, mint a németek. Na bumm, ebben sincs semmi meglepő.”

Emellett banális vírusról van szó – mondja az író –, kevéssé előkelő módon obskúrus influenzavírusokhoz hasonlítják. Nemigen ismerjük túlélésének feltételeit, olykor enyhe tünetekkel jár, máskor meg halálos, és még csak nem is terjed szexuális úton:

„mindent összevéve egy tulajdonságok nélküli vírus ez”.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: France24, Mandiner)

covid-19 | író | világjárvány | kortárs író | francia

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram